Yukarı
76273

İşte Kredilerde Frene Basacak 9 Banka

23 Aralık 2011 09:22

BDDK, vatandaş borçlarının varlıklarının yarısını aşması üzerine, bankalara ayar verdi.Kurum, ekonomiyi soğutma önlemlerine bir yenisini ekledi. Dün yürürlüğe giren yeni uygulamayla ihtiyaç kredilerine doğrudan, konut ve taşıt kredilerine ise dolaylı fren geldi.

Sektörün genelinde kredi verme iştahı kesilecek, kredi faizleri yüzde 0.1 oranında artacak. BDDK freni öncelikle sektörde 9 bankayı etkileyecek. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) zorunlu karşılık ve sermaye yeterlilik oranlarına ilişkin düzenlemesi dün itibariyle yürürlüğe girdi. Kurum, hane halkının borcunun varlıklarına oranının hızla arttığına dikkat çekti. Aralık 2009’da hane halkının borçluluk seviyesinin yüzde 30 civarında olmasına karşın, Mart 2011 itibarıyla yüzde 35’e ulaştığı vurgulandı.

10 Haziran itibariyle bireysel krediler 200 milyar liraya çıkarken bunun 153 milyarını tüketici kredileri oluşturdu. Tüketici kredilerinin yüzde 46’sı konut, yüzde 4’ü taşıt kredilerinden; yüzde 50’si ise ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerinden oluştu. Bu yılın 6 ayında konut ve taşıt kredileri yüzde 14 civarında artarken, ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerindeki artış oranı yüzde 22.4’e ulaştı. Nisan ayı itibariyle 1 yıllık dönemdeki artışı ise yüzde 47 oldu.

VATANDAŞ DA BANKA DA TEMKİNLİ OLSUN

İşte BDDK, hem kredi kullanacak vatandaşın hem de kredi veren bankaların temkinli olmasını istedi. Kurum, öncelikle ihtiyaç kredilerinde karşılık oranlarını yüzde 1’den yüzde 4’e yükseltti. Takipteki krediler içinse bu oranı yüzde 8 olarak belirledi.

BDDK düzenlemesinde ilk bakışta konut ve taşıt kredileri hariç tutulmuş gibi görünse de dikkatli incelendiğinde dolaylı da olsa konut ve taşıt kredilerinin de dahil olduğu anlaşıldı.

BDDK, krediler için ayrılan zorunlu karşılık oranını tüketici kredileri, toplam kredilerinin yüzde 20’sini aşan bankalar için de yüzde 4’e çıkardı. Böylece sektörün en büyük bankalarından Ziraat Bankası, Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve Vakıfbank’ın tüketici kredileri toplam kredilerinin yüzde 20’sini aştığı için bundan sonra vereceği konut, taşıt veya ihtiyaç kredilerinde zorunlu karşılık oranı olarak yüzde 4 ayıracak. İzlemeye aldığı krediler içinse karşılık oranını yüzde 8’e çıkaracak.

Bir büyük bankanın yöneticisi, yüzde 20 şartının kendilerini de etkilediğini belirtirken, “BDDK’nin bu kararı sadece bizleri değil sektörün genelinde kredi verme iştahını kesecek” yorumunu yaptı. İhtiyaç kredisinde ise aylık yüzde 1.1 olan faiz oranını yüzde 1.2’ye taşıyabileceğini söyledi.

İŞTE O BANKALAR

1- BDDK verilerine göre Ziraat Bankası’nın 31 Mart itibariyle kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı 58.4 milyar lira. Toplam krediler içinde taşıt, konut ve diğer kredilerden oluşan tüketici kredileri toplamı ise 24.4 milyar lira. Yani toplam kredilerin yüzde 42’sine tekabül ediyor. Oysa BDDK’nin yeni uygulamasıyla yüzde 20’yi aşan bankaların zorunlu karşılık tutarı yüzde 1’den yüzde 4’e çıkıyor.

2- Akbank’ın kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı 58 milyar. Tüketici kredileri yüzde 20 sınırını aşarken, 14.2 milyar liraya ulaşmış bulunuyor.

3- Garanti Bankası’nın kullandırdığı toplam kredi tutarı 69 milyar lira. Bunun 15 milyarını tüketici kredileri oluşturuyor. Dolayısıyla yüzde 20 sınırını aşıyor.

4- İş Bankası’nın kullandırdığı kredi tutarı 70 milyar. Bunun 15.1 milyarını tüketici kredileri oluşturuyor.

5- Vakıfbank’ın kullandırdığı kredi tutarı 49 milyar lira. Bunun 15 milyar lirasını tüketici kredileri oluşturuyor.

6- Finansbank’ın kullandırdığı toplam kredi tutarı 28.3 milyar olurken; yaklaşık 10 milyarını tüketici kredileri oluşturdu.

7- Denizbank’ın kullandırdığı yaklaşık 20 milyar liralık kredinin 5.5 milyar lirasını tüketici kredileri oluşturdu.

8- ING Bankın kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı 13.6 milyarı bulurken; bunun 4.3 milyarını tüketici kredileri oluşturdu. Böylece ING yüzde 20 kısıtını, 1.6 milyar aşmış oldu.

9- Sınırı aşan bir diğer banka ise HSBC oldu. 11.5 milyar liralık kredi kullandırırken, bunun 2.7 milyarı tüketici kredilerinden oluştu.

Yapı Kredi Bankası ile Halk Bankası ise yüzde 20 sınırına yakın bankalar olarak dikkat çekiyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

IBAN hesaplarına yönelik denetim! Herkes birbirini ihbar ediyor

Maliye’nin, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük ilk çalışması, tahsilatlarını IBAN üzerinden yapanlarla ilgili. Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimş...

Tesla'nın kar marjında düşüş beklentisi

Tesla'nın büyüme ve ürün stratejisine dair şüpheler arasında, daha düşük kar marjlarına işaret eden açıklamaların beklenmesi öne çıkıyor.


Bakan Işıkhan: İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 1 Mayıs kutlamaları ve Taksim tartışmaları ile ilgili konuştu. Işıkhan, "İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük" ded...

Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu görevinden istifa etti

Patiswiss markasının ürettiği çikolatanın küflü çıktığına dair paylaşım yapan bir tüketiciye, Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun verdiği yanıt tepki çekti. "Karşında biz ve de...


Borsa yeni haftaya yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 1,07 ve holding endeksi yüzde 0,79 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en yüksek artışı yüzde 1,98 ile taş toprak yaparken, tek düşüş yaşayan yüzde 0,17 il...

Yurt dışı üretici enflasyonu martta yüzde 67,25 oldu

TÜİK verilerine göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) martta yıllık yüzde 67,25 aylık yüzde 4,70 arttı. Buna göre; YD-ÜFE 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,70 art...


En ucuz Tesla'ya 814 bin lira zam

Tesla fiyatlarını değiştirdi. Geçtiğimiz hafta Türkiye için uyarlanan Model Y ön siparişle satışa çıkmıştı. Haziran ve Temmuz ayında teslim edilmesi gereken araçların fiyatı 1 milyon 791 ...

Faturadan kaçan tasarrufluya döndü

Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada sürdürülebilirliğin ana odağında enerji tasarrufu yer almaya başladı. Yüksek faturalar ve enflasyonla tüketici tasarruflu ürünlere döndü. Yüksek enerj...


TESK'ten yerli turiste destek talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada; coğrafi konumu, doğal turizm kaynakları, köklü tarihsel geçmişi ve geniş m...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR