Yukarı
83657

Atilla İlhan 5. Yılında Anıldı

23 Aralık 2011 10:10

Türk edebiyatının önemli isimlerinden yazar-şair Attila İlhan, ölümünün 5. yılında önceki gün mezarı başında anıldı.

Saat 13.00’te yapılan resmi anma töreni öncesi mezarı başında toplanan Atatürkçü Düşünce Derneği Gençlik Kolu, CHP Bakırköy Gençlik Kolu, CHP İstanbul Gençlik Örgütü, Türkiye Gençlik Birliği, Attilla İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı üyeleri, İlhan’ı yaptıkları konuşmalar ve şiirlerle andı. Düzenlenen anma töreni Attila İlhan’ın kardeşi Çolpan İlhan ve yeğeni Kerem Alışık’ın tepkisine neden oldu. Uzun süre dernek sözcüleriyle, “Bu yaptığınız şovdur. Burası da bunun yeri değildir” diyerek tartışan Kerem Alışık okunan duanın ardından şunları söyledi: “Herkes Attila İlhan’ı anabilir ama bir kesimin sahiplenmesi doğru değil. O tek başına bir örgüttü, bağımsızdı ve bu bağımsızlığını da biz ailesi olarak sahiplenme ve yürütmek zorundayız. Çünkü o yaşarken de kimseye kendini sahiplenme hakkını vermemişti.”

ATİLLA İLHAN VAKFIN'DAN AÇIKLAMA

Yaşanan bu olayların ardından Atilla İlhan Kültür ve Sanat Vakfı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu sözlere yer verildi; "Merhum Attila İlhan'ın ölümünün 5. yılı dolaysıyla, 10.10.2010 tarihinde Aşiyan Kabristan’ın da düzenlenen törende arzu edilmeyen bir tartışma yaşanmıştır.

Attila İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı"nın duyurduğu anma töreni saatinde, bazı grup ve örgütlerin törene katılım yerine, kendileri tarafından hazırlanmış bir programı gerçekleştirme yoluna gittikleri gözlenmiştir. İlhan Ailesi, Vakıf yetkilileri ve sevenleri bu nedenle, diğer gruplar kendi anma törenlerini tamamlayana kadar sessizce beklemişler ve daha sonrasında, önceden ilan edilen anma töreni, programına uygun olarak gerçekleştirilmiştir.

Merhum Attila İlhan bir edebiyatçı olduğu kadar bir fikir adamıdır. Seksen yıllık ömrünü buna adamış, ülkesinin ve insanlığın yararına olduğuna inandığı fikirlerini, her hangi bir siyasi partiye dahil olmaksızın veya onun yan kuruluşu gibi olmaksızın, günlük veya kısa vadeli çekişmelerin, kavgaların dışında kalarak, tam bağımsız olarak ifade etmiş, düşüncelerinin kavgasını vermiş, bağımsız ve özgür bir yazardır.

ATİLLA İLHAN BAĞIMSIZ BİR SANATÇIDIR

Yaşamı maddi ve manevi büyük sıkıntılar içinde geçmiş olmasına rağmen bunun sonuçlarına kimseden bir şey beklemeksizin katlanmasını bilmiş, en küçük bir şikayeti ve talebi olmamıştır. Bütün gücü de bu tavrından, bağımsız ve objektif değerlendirmelerinden gelmiş; içten ve ödünsüz tutumu ile kitlelerin sevgisini kazanmıştır.

Yaşamında adını hiçbir siyasi partinin vitrinine koymayan, hiçbir kuruluşun adını kullanmasına izin vermeyen, adının sağlayacağı her türlü siyasi rantı ret eden merhum Attila İlhan‘ın, bu tutumuna saygı göstermek, herkesin görevidir.

Özellikle onu bir kanat önderi olarak kabul ettiklerini söyleyenleri merhum Attila İlhan’a saygıya davet ediyoruz. Merhum Attila İlhan adı hiç bir gurubun fikirlerinin kalkanı, bunun da ötesinde bir gurubun ticari işlem ve karlarının vasıtası olarak kullanılmamalıdır.

Hiç kimse kendi fikirlerini Attila İlhan adını kullanarak ileri sürmek, kendin örgütünü , kendi siyasi faaliyetlerini Attila İlhan ile özdeşleştirerek, en azından böyle bir görüntü yaratarak Attila İlhan’n bütün ömrünce koruyup, çaba sarf ettiği Türk toplumunun tamamını kucaklayan tutumuna tecavüz etmek hakkına sahip değildir.

Hiç kimse “Attila İlhan’ın fikirlerini temsil ediyor görüntüsü ve izlenimi yaratarak kendi fikir ve yorumlarını yaymak hakkına sahip değildir. O tüm toplumumuzun yetiştirdiği bir değerdir ve onun ile eserleri arasına kimse girmemelidir.  



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Shakira yeni albümünü tanıtıyor

Futbolcu Gerard Pique ile ilişkisini sonlandıran Shakira'nın yeni albümü müzikseverlerle buluştu. Şu sıralar albümünü tanıtan şarkıcı, her fırsatta Pique'den bahsederek, ayrılığın kendisi...

İstanbul Film Festivali 43 yaşında

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl 17-28 Nisan tarihleri arasında 43’üncü kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Ülkemizin en b...


12 bin şarkı incelendi: Sözler artık daha öfkeli

Avusturya'da yapılan yeni bir araştırma, şarkı sözlerinin son yıllarda daha öfkeli ve tekrarlı hale geldiğini ortaya koydu. Araştırma için son 40 yıldaki 12 bin şarkı incelendi.

Mardin’in el sanatları çocuklara emanet

Süryani Katolik Patrikhanesi olarak 1895’te yaptırılan ve 2000 yılında restore edilerek hizmete açılan Mardin Müzesi, “Tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yer” kimliğini aşarak, bi...


Foça'da Dünya Tiyatro Günü kutlandı

Tiyatro Eğitmeni Yönetmen Erdal Dinçer, oyun öncesinde iki geç öğrencisi ile sahneye gelerek salonu dolduran tiyatro severlere iyi seyirler diledi.

'Mucize Aynalar' filmi 5 Nisan'da vizyonda

Yönetmen Tolga Örnek'in 6 farklı Aziz Nesin öyküsünden uyarladığı 'Mucize Aynalar' adlı sinema filmi, 5 Nisan'da seyirciyle buluşacak. Komedi türündeki 'Mucize Aynalar' filmin oyuncu kadr...


Toplumcu yerel yönetimler ve kooperatifler belgeseli: Başka Bir Dünya

“Başka Bir Dünya” belgeseli, toplumcu belediyecilik deneyimlerini ve kooperatifçilik çalışmalarını inceliyor. Bu faaliyetlerin geçmişten günümüze yerelde yarattığı umudu, heyecanı ve başa...

Jean Michel Jarre, İstanbul'a geliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen İstanbul Dijital Sanat Festivali, 2-5 Mayıs'ta AKM'de gerçekleştirilecek.  Müziğe kattığı yeniliklerle dünya çapında tanınan ödüllü sanatç...


Ünlü oyuncu, X'i yerden yere vurdu: Haber kaynağı olmaktan çıktı

Ünlü oyuncu Mark Ruffalo, ABD'nin Maryland eyaletinde çöken Francis Scott Key Köprüsü ile ilgili olarak X platformunda yayılan dezenformasyona dikkat çekti. Ruffalo, “Elon Musk'ın sahibi ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Kızıl Goncalar'ın yönetmeninden eleştirilere yanıt

Yönetmen Ömür Atay, 'Kızıl Goncalar’daki seküler genç kız karakterin ramazan kavramını bilmediği sahnenin gündem olmasıyla ilgili konuştu, eleştirilere de yanıt verdi. Gold Yapım imzalı '...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR