Yukarı
85700

Maçka Sanat\'tan 35 Yaş Şenlikleri

23 Aralık 2011 11:17

Rabia Çapa'nın kurduğu, Türkiye'de kavramsal sanatın öncülerinden Maçka Sanat Galerisi, 35'inci yaşını etkinliklerle kutluyor. Asıl kutlama ise seneye 'Sergilerin Sergisi'yle yapılacak.İstanbul’un öncü galerilerinden biri kabul edilen, kavramsal sanatın gelişmesine büyük katkısı olan Maçka Sanat 35 yılı geride bıraktı. İstanbul Bienali’yle eşzamanlı sergi açan, bir dizi etkinlik düzenleyen Rabia Çapa asıl kutlamayı önümüzdeki yıl yapacak gibi görünüyor.

Ekim 2012’de Ömer Koç sponsorluğunda ‘1976-2011 Sergilerin Sergisi’ başlığıyla 35 yılın özeti niteliğinde kapsamlı bir karma sergi hazırlıklarına şimdiden başlanmış. Rabia Çapa’yla Maçka Sanat’ı konuştuk.

Evet, yıl 1976, nasıl karar verdiniz bir galeri açmaya?
58 -61 yılları arasında Akademi’de Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesine misafir öğrenci olarak devam ettim. Evlenip Ankara’ya yerleştim ve sonra iki kızımla birlikte İstanbul’a döndüm. Tekrar sanatla uğraşmak, atölyeye girmek istedim ancak o yaştan sonra öğrenciliğe geri dönemedim. Hobi olarak resim yapmaktansa ciddi olarak sanatla uğraşmaya karar verdim ve kardeşim Varlık Sadıkoğlu’yla beraber Maçka Sanat Galerisi’ni açtık.

İlk serginizin sanatçıları kimlerdi?
Sezer Tansuğ’un ‘Beş Gerçekçi Türk Ressamı’ kitabını ilk sergi olarak yapmıştık. Sanatçıları da Turgut Zaim, Nuri İyem, Cihat Burak, Neşet Günal ve Nedim Günsür’dü.

Füreya, Ömer Uluç, Komet ve Mehmet Güleryüz gibi ünlü sanatçılar o dönemde çıkışlarını galerinizde mi yapmışlardı?
Yok, bu isimler çıkışlarını yapmış sanatçılardı. Ama tabii ki Maçka Sanat’la daha çok vurgulandılar diyebiliriz.

Maçka Sanat, sanata bakışı, sanatçıları kadar mimarisiyle de döneminin öncülerindendi. Kimlerin imzası vardı?
Galerinin mimarı Mehmet Konuralp’tir. Aydınlatmaları Prof. Şazi Sirel, galerinin logosunu ise Mengü Ertel tasarlanmıştı.

Votkalı akşamüstü toplantılarını hâlâ unutamayanlar var. Galerici, sanatçı ve sanatsever ilişkisini dostluklar, arkadaşlıklar mı besliyordu?
Eskiden şairler, mimarlar, yazarlar ve sanatçılar akşamüstü galeriye votka saatine geliyorlardı ve çok güzel sohbetlerimiz oluyordu. Gençler de bir kenarda oturup onların konuşmalarını dinliyordu. Ancak bugün mimarlar, yazarlar ve şairler galeriden kopuk yaşıyorlar. Buna sebep bence trafiğin kâbus hale gelmiş olmasıdır.

Kız kardeşinizi kaybettikten kısa bir süre sonra 1998’de galeriyi kapadınız, nedeni neydi? O dönemin ruhuna uymadı mı sizin galericilik anlayışınız?
O günlerde de benim anlayışıma uymayan şartlar vardı, bugün de hâlâ var. Mesela müzayede evlerinin altının galeri haline gelmesi, aşağıda sergileyip yukarıda müzayede yapmak benim anlayışıma uymuyor. Tabii ki her şey benim istediğim gibi olmuyor. Ancak ben, o tarihlerde eşimi de kaybetmiştim, kendimi çok kötü hissediyordum. O şekilde üretemeyeceğimi bildiğim için galeriyi kapattım.

Enstalasyon, kavramsal sanat bir anlamda sizinle başladı. Bugün ne tür sergilere yer veriyorsunuz, sanatçı seçiminde kriterleriniz var mı?
Araç ve ‘genre’a dayalı bir ayrım yapmıyoruz. Maçka Sanat Galerisi çizgisinde olan, doğru sanat- iyi sanat yapan her sanatçı burada yer alabilir. Ancak, bugün zaten çoğu sanatçı dile getirmek istediklerini anlatmaları için en uygun araçlardan biri olan enstalasyonları kullanıyor ve kavramsal sanatla ilgileniyor.

Günümüz sanat piyasası hakkında ne düşünüyorsunuz?
Üç beş galeri uzun müddet sanat piyasasını kurmaya ve yaşatmaya çalıştık. Tam becerdik diyecektik ki, müzayedeler başladı. Bugün artık sanat piyasası çok karışık, hem de daha uluslararası. Dolayısıyla artık daha fazla sayıda söz sahibi olan kişi var.

Kilometre taşı sergileriniz desem ilk aklınıza hangileri gelir?
35 senenin içinde yaptığımız çoğu sergi için iyi ki yapmışız dedik. Ancak bunların değerlendirmesini sanat tarihçilerine ve eleştirmenlere bırakıyorum.

Anadolu giysileri, gelin başları, Selçuklu yüzükleri gibi el sanatları koleksiyonunuz da var, yıllar öncesinden hatırlıyorum, siz takı da tasarlarsınız değil mi?
Kapalıçarşı’dan aldığım Anadolu boncuklarını ipe dizerek kolye oluştururum ama takı tasarımcısı değilim. Anadolu giysileri, gelin başları, şalvarları, yelekleri çok sevdiğim zengin bir koleksiyonumdur.

Liza Béar’le Maçka’da söyleşi
1970’lerin ünlü avangart sanat dergisi Avalanche’ın kurucularından Liza Béar de bir söyleşi için 26 Ekim’de Maçka Sanat’a konuk oluyor.
1970-76 yılları arasında 13 sayı yayımlanan Avalanche’da yer alanlar arasında Joseph Beuys, Philip Glass, Bruce Naumann gibi isimler var.

Daniel Buren’in yelkenlileri İstanbul’da
MGS’nin galeri dışı etkinlikleri kapsamında Daniel Buren’in ‘Toile / Voile Voile / Toile’ işi de İstanbul’a geliyor. Daniel Buren’in sanatının imzasını, aralıklı çizgileri taşıyan tuval yelkenli kayıklar önce 25 Eylül’de Türk Yelken Vakfı’nda, yelken yarışının ardından da 27 Eylül’de Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenecek. 1938 Fransa doğumlu sanatçı, savaş sonrası dönemin en önemli kavramsal sanatçılarından. Buren, 1965’ten beri 8.7 cm. genişliğinde beyaz aralıklarla bölünen renk çizgileriyle çalışıyor.

35. yıl sergisinde kimler var?
Galeri mekânında küratörlüğünü Nazlı Gürlek’ in yaptığı altı genç sanatçının sergisi var. Bu projenin başlığı ‘BENGÜ BURAK VOLKAN ALP ELMAS İZ’. Sergide Bengü Karaduman, Burak Arıkan, Volkan Aslan, Alp Klanten, Elmaz Deniz, İz Öztat’ın çalışmaları yer alıyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Shakira yeni albümünü tanıtıyor

Futbolcu Gerard Pique ile ilişkisini sonlandıran Shakira'nın yeni albümü müzikseverlerle buluştu. Şu sıralar albümünü tanıtan şarkıcı, her fırsatta Pique'den bahsederek, ayrılığın kendisi...

İstanbul Film Festivali 43 yaşında

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl 17-28 Nisan tarihleri arasında 43’üncü kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Ülkemizin en b...


12 bin şarkı incelendi: Sözler artık daha öfkeli

Avusturya'da yapılan yeni bir araştırma, şarkı sözlerinin son yıllarda daha öfkeli ve tekrarlı hale geldiğini ortaya koydu. Araştırma için son 40 yıldaki 12 bin şarkı incelendi.

Mardin’in el sanatları çocuklara emanet

Süryani Katolik Patrikhanesi olarak 1895’te yaptırılan ve 2000 yılında restore edilerek hizmete açılan Mardin Müzesi, “Tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği yer” kimliğini aşarak, bi...


Foça'da Dünya Tiyatro Günü kutlandı

Tiyatro Eğitmeni Yönetmen Erdal Dinçer, oyun öncesinde iki geç öğrencisi ile sahneye gelerek salonu dolduran tiyatro severlere iyi seyirler diledi.

'Mucize Aynalar' filmi 5 Nisan'da vizyonda

Yönetmen Tolga Örnek'in 6 farklı Aziz Nesin öyküsünden uyarladığı 'Mucize Aynalar' adlı sinema filmi, 5 Nisan'da seyirciyle buluşacak. Komedi türündeki 'Mucize Aynalar' filmin oyuncu kadr...


Toplumcu yerel yönetimler ve kooperatifler belgeseli: Başka Bir Dünya

“Başka Bir Dünya” belgeseli, toplumcu belediyecilik deneyimlerini ve kooperatifçilik çalışmalarını inceliyor. Bu faaliyetlerin geçmişten günümüze yerelde yarattığı umudu, heyecanı ve başa...

Jean Michel Jarre, İstanbul'a geliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen İstanbul Dijital Sanat Festivali, 2-5 Mayıs'ta AKM'de gerçekleştirilecek.  Müziğe kattığı yeniliklerle dünya çapında tanınan ödüllü sanatç...


Ünlü oyuncu, X'i yerden yere vurdu: Haber kaynağı olmaktan çıktı

Ünlü oyuncu Mark Ruffalo, ABD'nin Maryland eyaletinde çöken Francis Scott Key Köprüsü ile ilgili olarak X platformunda yayılan dezenformasyona dikkat çekti. Ruffalo, “Elon Musk'ın sahibi ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Kızıl Goncalar'ın yönetmeninden eleştirilere yanıt

Yönetmen Ömür Atay, 'Kızıl Goncalar’daki seküler genç kız karakterin ramazan kavramını bilmediği sahnenin gündem olmasıyla ilgili konuştu, eleştirilere de yanıt verdi. Gold Yapım imzalı '...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR