Yukarı
9233

Torbalı’da İşçiler Biraraya Geldi

23 Aralık 2011 03:07

Giderek daha fazla düzeyde bir sanayi ve işçi kenti haline gelen, Torbalı’da, işçilerin örgütlülük oranı Türkiye ortalamasının çok altında. Böyle olunca ücret, sosyal haklar ve çalışma koşulları da en kötü olan sanayi havzalarından biri, buna karşı son 4-5 yılda sınırlı da olsa işçiler içerisinde örgütlenme ve hak arama eylemleri de yaşanıyor. Torbalı’da bu örgütlenme ve hak arama eylemlerinin içinde yer almış, Tezol Kağıt, Ekoten Tekstil, Kipa ve Form Mukavva’dan işyeri komitesi ve temsilcilik görevinde bulunan işçiler Hayat Televizyonunda yayınlanacak program vesilesi ile Eğitim Sen Torbalı Temsilciliğinde bir araya geldi. İşçiler, sorunlarını, Forum Mukavva işçilerinin devam eden direnişini, kıdem tazminatlarının fona devredilme hazırlığını ve mücadelelerini nasıl birleştireceklerini tartıştılar.

KÖTÜ KOŞULLAR BİLİNÇSİZLİK KAYNAKLANIYOR

Ekoten Tekstil Fabrikası İşyeri Sendika Temsilcisi Ziver Yılmaz, Torbalı’da işçilerin sorunlarının hat safhada olduğunu belirterek, “İşçilere sendika dedik mi kokuyorlar çünkü sendika deyince akıllarına işten atılmak geliyor” diyor. Fabrikalar ve işçiler arasındaki ayrışma ve rekabetin fazla olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bir fabrikada ücreti 750 lira olan işçi kendini asgari ücretle çalışan işçiden farklı görüyor. Onun sorunu ayrı, birleşemeyiz diyor. Torbalı’da koşulların daha kötü olması işçiler arasındaki bölünmüşlük ve bilinçsizlikten de kaynaklanıyor” diyor.

Form Mukavva işçilerinin direnişini işyerinde işçilere anlattıklarını belirten Yılmaz, “Temsilciler ve bir grup arkadaşımızla dayanışma ziyaretinde de bulunduk. Kazanmaları için daha fazla destek olmalıyız yoksa diğer işyerlerinde de sendikalaşma deyince işten atılma, başarısız olma korkusu artıyor” diye konuştu.

15 YILLIK İŞÇİ 17 BİN DEĞİL 4 BİN ALACAK

Kıdem Tazminatı bugün için işçinin iş güvencesi olduğunu ifade eden Yılmaz, “4-5 yıllık bir işçiyi işveren işten çıkartacağı zaman vereceği tazminatı hesap ediyor. Kıdem tazminatı işçilerin kazanılmış hakkıdır. Yıllardır her hükümet döneminde kaldırılması gündeme geldi. Ama bu hükümet bu konuda daha kararlı görünüyor. Yapacağı değişikliği bir de iyi bir şeymiş gibi anlatıyor. Avusturya modeli dedikleri modelde bireysel fon oluşturacaklarını söylüyorlar. Şimdiki uygulamada çalışılan her yıl için sosyal hakları da içinde brüt 1 maaş tutarında olan tazminat getirilecek sistemde 2-3 yıl çalışan işçi çıkarıldığında 1 maaş, 5-15 yıl çalışan 4 maaş, 15- 20 yıl çalışmış olan 6 maaş yanı şimdiki sistemde 15 yıl çalışan bir asgari ücretli 17 bin lira tazmınat alırken yeni sistemde 4 bin lira alabilecek. Bu hakkın elimizden alınması karşısında bütün sendikalar işçiler birleşerek sokaklara inmeli grevler örgütlemeliyiz. Buradan tüm sendikalara çağrı yapıyorum” dedi.

SENDİKALAR PASİF KALIYOR

Kipa Torbalı deposunda çalışan Halil Kıcınuk KİPA gibi ülkenin her bölgesinde işyeri olan bir işyerinde diğer yerlerde olduğu gibi Torbalı’da da önemli çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Kıcınuk, “Çoğunluğu da sağladık ama bugün işçilerin kötü koşullara mahkum olmasında sendikaların da payı büyük, sendikalar pasif kalıyor. Bugün KİPA işçisinin mahkum olmasının nedenlerinden biride sendikal çatışmadır. Kongredeki koltuk yarışı KİPA işçilerinin mağdur edilmesine neden olabiliyor. Buradan sendikayı yönetenlerin duymasını istiyorum hiç kimsenin kendi çatışmasından işçileri mağdur etme hakkı yoktur” diye konuştu.

Kıcınuk, şimdi arkadaşlarının sendikaya kızgın olması sebebiyle örgütlülüklerinin zayıfladığını kaydetti. Yine aynı işyerinde çalışan Feyzullah Yaşlak da, en büyük sorunun işçilerin haklarını bilmemesi olduğunu söylüyor. Haklarını bilmeyen işçilerin hak arama eylemine de giremeyeceğini belirten Yaşlak, “Torbalı’da son yıllarda sanayileşme artıyor, fabrikalar büyüyor ama işçiler bütün işyerlerinde hala asgari ücretle çalışıyor. Sendikaların işçilere yönelik bir çalışması yok. Patronlar güçlü olduğu için değil işçiler örgütsüz olduğu için sorunlarımız çözülmüyor. Hak almak masa başında değil, sokakta eylemde oluyor” dedi. 

Kıdem Tazminatı’nın kazanılmış bir hak ve işçinin güvencesi olduğunu belirten Yaşlak, “Bugün hükümetin Kıdem Tazminatı’nda yapmak istediği değişikliğe patronlar itiraz etmiyorsa, buradan bu değişikliğin işçi lehine olmadığını anlayabilmeliyiz. Birçok işçi bu konuda bilgi sahibi değil, bunun için bu şekilde daha geniş toplantılar yapmalıyız. Sendikalar, ‘bu mesele grev nedenidir’ diyor ama ciddi hiçbir tepki yok. Bizler işçileri bilgilendirmek için bir şeyler yapmalıyız” diye konuştu.

DİRENİŞTEN HABERİ OLMAYANLAR VAR

Torbalı’da hâlâ Form Mukavva işçilerinin direnişinden haberi olmayan çok sayıda işçi bulunduğunu dile getiren Yaşlak, “Çalışma ve yaşam koşulları işçileri kendi içine kapatıyor. Hangi koşulda olursa olsun çalışmak zorunda olduğunu düşünüyor. Bunun için dayanışmayı biz örgütlemeliyiz. Yan yana durmalıyız. 250 lira kira ödüyorum 600 lira maaş alıyorum ama biliyorum ki mücadele etmesek yarın bunu da alamayacağız. Bunun için mücadele etmeliyiz, komiteler, platformlar oluşturmalıyız” diyor.

Toplantı sonunda yürütülen tartışmalarla, Torbalı’da Kıdem Tazminatı ile ilgili geniş katılımlı bir işçi toplantısı yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca, Form Mukavva işçilerinin okula başlayacak çocukları için işyerlerinde dayanışmanın örgütlenmesi, toplantıya katılan işyeri temsilcileri ve işyeri komitesinden işçilerin düzenli bir araya gelmesi, başka fabrikalardan da temsilciler katarak birliği devam ettirme ve Torbalı’da bir işçi kurultayı yapılmasına yönelik çalışmalar kararlaştırıldı. (İzmir/EVRENSEL)

KADINLARI ÖRGÜTLERSEK BAŞARIRIZ

Müzeyyen Acunal (Tezol Kağıt Fabrikası): Sendikalaşmadan dolayı işten atıldım, işyerinde kadın işçiler iki kez baskıya maruz kalıyor. Kadınların bilgilenmesi için özel çalışma yapmalıyız. Aynı iş yapan kadın işçilere daha az ücret veriliyor. Benim önerim kadın işçileri örgütlersek mücadelenin başarıya ulaşmasını güvenceye alırız.

Hacı Doğan (Ekoten İşyeri Temsilcisi): Fabrikada boya operatörü olarak çalışıyorum. Zehirli kimyasallarla gün boyu iç içeyiz. 7 yıllık işçiyim hâlâ 600 lira alıyoruz. Sendikalaşıp ilk sözleşmemizi yaptık ama sendika yetkisini alabilmek için 3 yıl mahkemelerle uğraşıldı. Şimdi yavaş yavaş en azından servis, yemek vb. düzeltiyoruz. Torbalı’da birçok fabrikada telafi çalışması yaptırılıyor. Ücretsiz izin kullandırılıyor. Bugün iş yok git denerek eve gönderilen işçi ertesi gün 16 saat mesai ile çalıştırılıyor. Patronlar hep kendine yontuyor.

Form Mukavva işçileri ile dayanışmayı tartıştığımızda bile işçiler korkuyor. Acaba benim oraya gittiğim patron tarafından öğrenilir mi, görülür müyüm? Oysa buradaki direnişle sürekli bir dayanışma içerisinde olmalıyız. Başbakan devletin uçağı parası ile dünyayı geziyor ama bu işçinin vatandaşın çocuğu okula nasıl gidecek düşünmüyorlar. Asgari ücret en az 1200- 1500 olmalı. Zamanında sendika başkanlığı yapanlar şimdi milletvekili. Onlar Meclis’te ne yapıyor? Hepimiz kendi işyerlerimizde işçileri bilgilendirmek ve birleştirmek için çaba sarf etmeliyiz. İşçiler haklarını bilmediği için dava bile açamıyor.

Murat Çalışkan (Ekoten İşyeri Temsilcisi): Kimyasallar ve toz duman içinde 8-12-16 saat çalışıyoruz. İşçiler haklarını aramaktan korkuyorsa bunun sorumluları ülkeyi yönetenlerdir. İşyerleri işçi sağlığı iş güvenliği bakımından denetlenmiyor. Yalnızca şikâyet olduğunda değil müfettişler düzenli olarak işyerlerini denetlemeli. Sendikalar da işçileri bilinçlendirmeli. Sahip çıkmalı. Torbalı bir tarım kenti iken sanayi kentine dönüşüyor ama henüz bu dönüşüm tam gerçekleşmedi. Bunun sıkıntılarını da yaşıyoruz. Bizler işçiler olarak daha sık bir araya gelmeliyiz.

Harun Kavaklı (Form Mukavva): Çalışma koşullarının ağırlığı, hiçbir sosyal hakkımızın olmaması, ücretlerin düşüklüğü karşısında, anayasal hakkımızı kullanarak sendikaya üye olduk işyerinde 3 gün içinde çoğunluk sağladık. İşveren bakanlıktan gelen çoğunluk tespitine itiraz etti. 17 işçiyi işten attı Torbalı’da bildiriler dağıtarak, imza stantları açarak direnişimizi anlatırken başka işçilerinde uyanışa geçmesini istedik. Biz direnişi kazanarak sendikalaşmayı başararak diğer fabrikalara örnek olmak istiyoruz.

Vedat Köktürk (Selüloz-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı): Anlatılanlar hepimizin sorunun ortak olduğunu gösteriyor. Çözüm birlik olmaktan, örgütlü olmaktan geçiyor. Sendika, işçinin hak alma örgütüdür, ilk adımımızı sendikalaşarak atmak zorundayız. İşçilere her bahane ile saldırılıyor. Kriz deniyor fatura işçiye kesiliyor. Şimdi Kıdem Tazmınatı da bu saldırılardan biri, buna karşı birleşerek mücadele etmeliyiz. İzmir sendikalar Birliği gibi bir araya gelişler önemli ama biz buralarda da yerel birliktelikler oluşturmalıyız. Torbalı-Gaziemir-Kemalpaşa vadisi tam bir sanayi havzası, yoğun bir işçi potansiyeli var. Bu alanda işkolu ve konfederasyon farkı gözetmeden sendikalar bir araya gelip birlikte örgütlenme kampanyası yürütmeliyiz. Ama başarısız olunca çekip gitmemeliyiz. Burada bir işçi yaşamı, işçi kültürü yeni oluşuyor. Bunun için kalıcı ve birleşik bir çaba önemlidir.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 31 Mart yerel seçimleri için seçmenlere “Bu pazar tüm vatandaşlarımızı mücadelemizi büyütmeye, Cumhuriyet’in savunucusu, demokrasinin teminatı Cu...

1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...


CHP Aliağa: "Belediye işçileri yalnız değildir"

CHP Aliağa’dan yapılan açıklamada: “10 yıllık Serkan Acar yönetiminde bu kentte yaşayan insanların sosyal hayatlarına dokunacak hayatlarını kolaylaştıracak, kent yoksulluğu ile mücadele e...

“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...


Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...

Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.


''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...

Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...


Avrupa’nın 7 Şehrine 'Çeşme Evi' Geliyor

Çeşme’yi global turizm pazarında tanıtmak için dümenin başına geçen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, “Başta Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Avrupa’nın önde gel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR