Yukarı
9413

Bayraklı’da Kıskandıracak Tesis

23 Aralık 2011 03:12

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı (eski Smyrna) antik kentini ortaya çıkaran ünlü arkeolog Ekrem Akurgal’ın adının verileceği parkın benzerlerinin kentin başka noktalarında da kurulacağını müjdeledi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz ay açıkladığı, 2014 Mart’ına kadar gerçekleştirilecek proje ve yatırımlardan birinin daha temeli atıldı. Bayraklı’nın denize hakim noktasında kurulacak ve “Hocaların hocası” olarak bilinen, Smyrna antik kentini ortaya çıkaran ünlü arkeolog Ord.Prof.Dr. Ekrem Akurgal’ın adı verilen yaşam parkının yapımına törenle başlandı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanısıra, İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur ve merhum Ekrem Akurgal’ın eşi Meral Akurgal da katıldı.

Son iki hafta içinde toplam yatırım tutarları 60 milyon lirayı bulan Evka 5 Köprülü Kavşağı ile Özdere ve Doğanbey-Ürkmez arıtmalarının temellerini atan, Gümüldür’deki İtfaiye ve İZSU hizmet binalarının açılış kurdelesini kesen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nın temel atma töreninde kalabalık bir vatandaş topluluğuna seslendi.

Başkan Kocaoğlu, ikinci hizmet döneminde kentin çeperinde oturan insanların “muhitinden kopmadan sosyalleşebileceği” spor, yürüyüş, piknik yapabileceği, aynı zamanda bütün sosyal ihtiyaçlarını karşılayabileceği alanlar planladıklarını belirterek, Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nın bunlardan ilki olduğunu söyledi. İzmir’in 5 bin yıl önce doğduğu ilçede yapılacak tesise, bu bölgedeki arkeolojik zenginliklerin gün yüzüne çıkarılmasında büyük emeği geçen  “Ordinaryüs Prof. Dr. Ekrem Akurgal”ın adının verilmesini uygun gördüklerini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

“Eğer adı eski Smyrna olan bir yerde böyle bir proje yapacaksak, buraya Türkiye’nin arkeolojik zenginliklerini dünyaya tanıtan, özellikle Smyrna’da yapığı çalışmalar dünya çapında kabul gören çok kıymetli hocamızın adı verilmeliydi. Biz de bunu yaptık. Bayraklı ve İzmir yaşadıkça burada Sayın Akurgal’ın isminin de yaşayacağına inanıyorum.”

“Kent dönüşümü uğruna insanları yaşadığı yerden koparmayacağız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı ilçesinin gündeminde bulunan “kentsel dönüşüm” projelerine de değinerek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda 810 civarında kent dönüşümü dosyası var. Çarşamba ve Perşembe günleri Ankara’da bu dosyalarla ilgili bürokrat arkadaşlarla birlikte çalışma ve ziyaretler yaptık. Bazı yararlı sonuçlar aldık.” diye konuştu. Kentsel dönüşümün kesinlikle vatandaşın evine en yakın yerde yaşamını sürdüreceği şekilde yapılması gerektiğini dile getiren Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti:

“Hiçbir vatandaş, kenti isteğinin dışında başka bir yere taşınmaya zorlanmayacak. Böyle bir şey teklif edilmeyecek. Bizim insana ve kente bakışımızda böyle bir duygu yok. Biz 4 milyon kentliye aynı nazardan, 74 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına aynı nazardan bakarak evrensel kurallara göre çalışan ve üreten bir belediyecilik anlayışını ortaya koyuyoruz. Sağlıksız konutları yıkıp bunların yerine dev gökdelenleri yaptığınız zaman mı, yoksa bir ressamın fırçasından çıkmış gibi bir yanda yüksek konutlar, bir yanda teras evler, yeşil alanlar ve sosyal tesisler kurduğunuz zaman mı bu kentin dokusu değişir. Bir taraftan kent dönüşümünü gerçekleştirirken diğer taraftan yeşili sosyal alanları birlikte düşünmek ve tasarlamak durumundayız. Biz Bayraklı’nın ulaşım, sportif, sosyal, kültürel tesislerinin planlamasını yapmadan, fotoğrafın tamamını görmeden kentsel dönüşümü başlatmadık. Bunu Bayraklılı hemşehrilerimize anlatmadan kent dönüşümünde başarılı olmamız mümkün değil.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı Çarşısı’ndaki düzenleme çalışmalarına başlamak üzere olduklarını, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki gibi bir projeyi burada da hayata geçirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi. Bayraklı’nın ulaşım konusunda rahatlaması için de çalıştıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Yüzbaşı İbrahim Caddesi gibi Adnan Kahveci Kavşağı’nın Altınyol’a çekilerek Bayraklı’ya giriş çıkışların rahatlatılacağı, Bayraklı’nın Altınyol’a bağlanacağı bir proje üzerinde çalışıyoruz” dedi.

 

Sahil düzenlemesi için kamuoyu araştırması

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı sahilini, burada yaşayan insanların nasıl kullanmak istediklerini ve beklentilerine yönelik kamuoyu araştırması yaptırdıklarını da belirterek, “Bütün körfez çevresini 11 bölgeye böldük. Bu 11 bölgeyi bütünlüğünü bozmayacak şekilde planlıyoruz. İzmir’i yeniden tasarlıyoruz.” diye konuştu.

“Küllerimizden yeniden doğacağız”

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mayıs ayından bu yana tutuklu olarak cezaevinde bulunan Belediye bürokratlarından üçünün tahliye edilmesine ilişkin mutluluğunu da paylaşarak, “Çok sevindik, çok mutlu olduk. Hem Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 20 bin kişinin, hem İzmirli hemşehrilerimizin dürüstlüklerinden, ülke sevgisinden en ufak şüphe etmedikleri diğer 4 arkadaşımızın da özgürlüğüne kavuşması en büyük isteğimizdir. Dileğimiz odur ki, 5 aydır yaşadığımız süreç sona erer ve hep beraber arkadaşlarımız İzmir için yeniden hizmete devam eder. Aynı şevkle çalışıp küllerimizden yeniden doğarız.” dedi.

 

Akurgal Ailesi’nden teşekkür

Prof. Dr. Meral Akurgal ise eşi merhum Ekrem Akurgal’ın 1960’lı yıllardan itibaren dış ülkelerde büyük bir misyon üstlendiğini, dünyanın önde gelen üniversitelerinde ders verdiğini, Avrupa ve Amerika’da tirajı yüz binleri aşan kitaplar yazdığını hatırlatarak, 100. doğum yılında böyle bir tesise adının verilerek gelecek kuşaklara aktarılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Meral Akurgal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na bu anlamlı davranışı nedeniyle tüm aile fertleri adına teşekkürlerini sundu.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ise proje nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkürlerimi sunarak, “Kendisi bizim beklentilerimizi biliyor. Ben de son 2,5 yıllık dönemde eksik kalan her şeyin yapılacağını biliyorum” diye konuştu.

360 günde tamamlanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı’nın üst kesimlerinde Cengizhan Mahallesi’ndeki toplam 90 dönümlük bir alanda oluşturulacak dev tesisin projesini hazırlayıp alanın yürüyüş yollarına ait altyapı çalışmalarını tamamladı. Yaklaşık 4 milyon liraya mal olacak Ekrem Akurgal Yaşam Parkı, 360 günde tamamlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin beldelerde uyguladığı ve çok beğenilen çok amaçlı salon projesi, metropol alanda bulunan ilçelerden ilk kez Bayraklı’da, bu proje ile yaşama geçirilecek. Cengizhan Mahallesi ve çevresinde oturan vatandaşlar, kültür-sanat ve spor aktiviteleri ile nişan düğün törenlerini de bu salonda gerçekleştirebilecek. Toplam 90 bin metrekarelik alanda oluşturulacak günü birlik tesiste çok amaçlı salonun yanısıra basketbol, voleybol ve tenis sahaları, eğitim parkı, çocuk oyun alanları, açıkhava kondisyon alanı, kafeterya, seyir terasları, piknik alanı, yürüyüş yolları ve otopark alanları bulunacak.

Ekrem Akurgal’ın özgeçmişi:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı sırtlarında yapacağı dev yaşam parkına adı verilen Ord.Prof.Dr. Ekrem Akurgal, 1911 yılında Hayfa yakınlarındaki bir köyde doğdu. 1931’de İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdi. Devlet sınavını kazanarak Almanya’da arkeoloji öğrenimi gördü. 1935 yılında Soyadı Kanunu çıkınca, babasının isteği üzerine, bir Sümer kralının adı olan ve Sümerce’de “Büyük ülkenin babası” anlamına gelen Akurgal soyadını aldı.

1957 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesinde ordinaryüs profesör oldu. Ege’de Foça (Phokaia), Çandarlı (Pitane), Çeşme – Ildırı Erytrai ve Bayraklı (eski Smyrna) antik kentlerini ortaya çıkardı. Eski Yunan, Hitit – Hatti ve eski Anadolu uygarlıkları üzerine çeşitli dillerde sayısız eseri yayınlandı.

Dünyadaki pek çok bilim kuruluşunun şeref üyesi olan Ekrem Akurgal, Federal Almanya “Büyük Liyakat Nişanı Yıldızlı Rütbesi” (1979), “Goethe Madalyası” (1979), “Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü” (1981), İtalyan “Commandatore Nişanı” (1987) ve Fransız “Légion d’Honneur Officier” ödülünü (1990) kazandı.

Türkiye’de arkeoloji bölümlerinde akademik olarak görev yapmış ve yapmakta olan birçok arkeoloğun hocası olarak “Hocaların Hocası” ünvanıyla anılan Akurgal, 2002 yılında İzmir’de vefat etti. Ekrem Akurgal’ın çalışmaları, kendisi de bir uzman arkeolog olan ve sağlığında en yakın asistanlığını yürüten eşi Prof.Dr. Meral Akurgal tarafından sürdürülüyor.
 

\"\"
 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...

CHP Aliağa: "Belediye işçileri yalnız değildir"

CHP Aliağa’dan yapılan açıklamada: “10 yıllık Serkan Acar yönetiminde bu kentte yaşayan insanların sosyal hayatlarına dokunacak hayatlarını kolaylaştıracak, kent yoksulluğu ile mücadele e...


“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...

Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...


Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.

''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...


Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...

Avrupa’nın 7 Şehrine 'Çeşme Evi' Geliyor

Çeşme’yi global turizm pazarında tanıtmak için dümenin başına geçen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, “Başta Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Avrupa’nın önde gel...


Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

Cumhur İttifakı Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar, belediyeye ait sosyal tesis ve kafeteryaları ziyaret etti. Kırkpınar, belediyeye ait tesislerin sayısını artıracağını ve bu...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Dilan Polat şikayetini geri çekti, dava düştü!

Dilan Polat, kendisine hakaret içerikli mesaj attığı gerekçesiyle dava açtığı Nez Demir hakkındaki şikayetini duruşmada geri aldı. Polat'ın şikayetinden vazgeçmesi nedeniyle dava düşerken...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR