Yukarı
9538

İzmir, Sarıkız’ın suyunu içecek

23 Aralık 2011 03:16

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 16.5 milyon liralık yatırımla kurulan ve Gördes Baraj suyunu arıtarak kente verilmesini sağlayan Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi, törenle hizmete açıldı. Manisa’nın Saruhanlı ilçesi Nuriye beldesindeki açılışa, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşözü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Nuriye Beldesi Belediye Başkanı Hasan Karapehlivan’ın yanı sıra Lütfiye köyü sakinleri katıldı.

Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz konusu tesis sayesinde Tahtalı Barajı’ndan sonra İzmir’e içme suyu sağlayacak en büyük yüzeysel su kaynağı olan Gördes Barajı’ndan kente yılda 47 milyon metreküp ilave su verileceğini belirtti. Bu projenin Büyükşehir Belediyesi ile DSİ’nin ortak çalışması olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, “İZSU, DSİ’nin isale hattı, arıtma tesisi ve pompa istasyonu inşaatlarıyla birlikte ancak 2014 yılında tamamlamayı planladığı Gördes Barajı’ndan kente bu tarihten 3 yıl önce su verilebilmesi amacıyla harekete geçti. 16.5 milyon liralık yatırımla Manisa’nın Nuriye beldesindeki bu tesisi, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi kurdu ve işletmeye aldı. Su kalitesi ile ilgili testlerin tamamlanmasının ardından Gördes Barajı’nın suyu İzmir’e verilmeye başlandı” diye konuştu.

“İzmir’in suyu için kaynak yarattık”

Bugüne kadar bu tür yatırımların DSİ tarafından yapılıp belediyelere devredildiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, İzmir’in su problemini halletmek için 60 milyon kaynak yarattıklarını ve projenin maliyetinin yarısını üstlendiklerini açıkladı. Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Biz yapmadığımız işi üstlenmiyoruz.  Hizmette siyasetin yeri yoktur ama İzmir Büyükşehir Belediyesi de böyle bir projeyi gerçekleştirdiyse, kentinden 100 kilometre uzaktaki suyu getirmek için böyle bir çalışma yaptıysa, burada hiçbir siyasi bayrak açmadan, herkesi davet ederek mütevazi bir törenle İzmir’e suyu nereden getirdiğinin anlatmasını da doğal karşılamak gerekir. Önemli olan bir iş yapmaktır; vatandaşa, ülkeye hizmet etmektir. Bunu kim yaparsa sonuna kadar alkışlarız. Hem İzmir halkı, hem de ben belediye başkanı olarak minnettar kalırız. Bir siyasi partinin adayı olarak seçiliyoruz ama 7.5 senedir belediye başkanlığının nasıl yaptığını tüm İzmirliler yanı sıra tüm Türkiye vatandaşlarının hepsi biliyor.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasında, İzmir’in su sorununun çözümüne katkı koyan Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğllu ile DSİ yetkililerine de teşekkür etti.

 

Büyükşehir’den 60 milyon liralık yatırım

114 kilometrelik Gördes Barajı isale hattı tamamlandığında, barajdan gelen sular, yine İZSU’nun Bornova Belkahve yakınlarında yapacağı Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde işlemden geçirilecek. Böylelikle bu tesis, Manisa Lütfiye’deki tesis ile birlikte dengeli bir şekilde, ihtiyaca dayalı olarak işletmede tutulacak. Günde 362 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olacak arıtma tesisinin projelerini tamamlama aşamasına getiren İZSU, bu yıl arıtma alanının kamulaştırmasına da başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, uygulama projeleri için yaklaşık 1 milyon, Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nin kamulaştırmaları için 1.5 milyon, arıtma tesisinin yapımı için 40 milyon ve Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için 16.5 milyon lira olmak üzere, Gördes Barajı için kendi bütçesinden 60 milyon liralık yatırım yapmış olacak.

Vali Daşözü: Kardeşlik bağlarına yeni düğüm

Törene katılan Manisa Valisi Halil İbrahim Daşözü, Manisa ile İzmir bir bütünlük arzettiğini bildirerek, “İki kent, altyapısıyla, coğrafyasıyla, insan hareketliliğiyle bir bütünlük içinde. Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi, Manisa ve İzmir arasındaki kardeşlik bağlarına yeni düğümler atacaktır. Bizler, çok daha geniş vizyonla hareket etmek zorundayız. Batı’ya giden bir geminin ön ucunda yer alan iki kent olarak, yarattıkları katma değerle Türkiye’nin de temsilciliğini yaptığımızı da  hiçbir zaman unutmamalıyız. Tesis, İzmir’deki içme suyu ihtiyacını rahatlatacaktır, biz de bundan memnun olacağız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu tebrik ederim, DSİ’ye teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Karapehlivan: “Başkan Kocaoğlu, siyaset yapmadan iş verdi”

Nuriye Belediye Başkanı Hasan Karapehlivan ise tarımdaki ekonomik koşulların getirdiği sorunlar nedeniyle okuyan gençlerin köyde iş imkanı bulamadığını belirtirek, “Bu yüzden büyük kentlere göç veriyoruz. 2004’de beldenin nüfusu 1800 kişiydi, bugün ise 1250 civarındadır. Başkan Kocaoğlu’na beldemiz adına teşekkür ediyoruz, bu imkanı gençlerimize tanıdılar, çocuklarımız mesleki eğitime tutuldular, hiçbir siyaset yapılmadan iş imkanı verdiler” dedi. Karapehlivan, Sarıkız tesislerinde çalışan 31 kişinin tamamının Nuriye beldesinde ikamet ettiğini sözlerine ekledi.

Törenin sonunda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşözü’ye Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin maketini takdim etti. Manisa Valisi ise, Başkan Kocaoğlu’na Halk Eğitim Merkezi öğrencileri tarafından yapılan Atatürk posterini armağan etti.

 

800 bin kişilik kapasite

Mayıs 2010 yılında inşaatına başlanan tesiste arıtılan içme suyu, Sarıkız ve Göksu kuyularını İzmir’e bağlayan mevcut boru hattı üzerinden İzmir’e iletiliyor. Günde 135 bin metreküp suyu arıtma kapasitesine sahip tesise içme suyu Gördes Barajı’ndan 35.5 kilometre uzunluğunda, 2 metre çapında ana çelik boru hattı ve bu borudan ayrılan1620 metre uzunluğunda 1.2 metre çapındaki bağlantı çelik boru hattı ile geliyor. Tesiste içme suyu arıtma standartlarına uygun olarak arıtılan su,  985 metre uzunluğunda ve 1.2 metre çapındaki çelik boru ile tesis alanındaki 5000 metreküplük su deposuna ulaşıyor. Arıtılmış su daha sonra, ana boru hattı aracılığıyla Çiğli’deki Cumhuriyet Deposu’na kadar ulaşıyor ve buradan da kent içindeki şebekeye veriliyor. Şu anda tesiste günde 105 bin metreküp Gördes Baraj suyu su arıtılarak Çiğli, Karşıyaka, Bornova ile Hatay’ın bir bölümüne veriliyor. Tesis yılda 800 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak.

Gördes Baraj suyunun devreye girmesi ile birlikte Manisa Sarıkız’da bulunan 27 adet su kuyusu dinlendirilmeye, Çullu’daki İçme Suyu Arıtma Tesisi de yarı kapasite kullanılmaya başlandı.  Kentteki arıtılmış yüzeysel su kullanım kapasitesi de artmış oldu. .

Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde giriş, havalandırma, ön klorlama, hızlı ve yavaş karıştırıcı, durultucu, hızlı kum filtreler, klor temas tankı, çamur yoğunlaştırıcı, kimya laboratuarı, klor binası, idari ve işletme binası, fosseptik, ısı merkezi ve atölye üniteleri bulunuyor.

\"\"
 

\"\"



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...

Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.


''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...

Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...


Avrupa’nın 7 Şehrine 'Çeşme Evi' Geliyor

Çeşme’yi global turizm pazarında tanıtmak için dümenin başına geçen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, “Başta Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Avrupa’nın önde gel...

Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

Cumhur İttifakı Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar, belediyeye ait sosyal tesis ve kafeteryaları ziyaret etti. Kırkpınar, belediyeye ait tesislerin sayısını artıracağını ve bu...


Ahmet Aydın: "Yaptıklarımız ortada, sıra 31 Mart’tan sonra yapacaklarımızda"

31 Mart Pazar günü yapılacak olan yerel seçimlere sayılı günler kala çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Cumhur İttifakı Seferihisar Belediye Başkan Adayı Ahmet Aydın, Yozgatlılar Derneği’...

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası arasında sahipsiz hayvanların acil müdahale gereksinimine yönelik işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında sahips...


Çiftçioğlu Karşıyaka’da girişim ekosistemini  güçlendirecek

Karşıyaka Belediye Başkan Adayı İsmail Çiftçioğlu “Ekonomi İçin Doğru Projeler” kapsamında İstihdam Ofisi ve İş Bulma Desteği, Girişimciliğin Desteklenmesi, İş Garantili Meslek Kursları, ...