Yukarı
1

Sinan Kara

 Hak, Hukuk, Adalet!

10 Temmuz, 2017

   Gazeteci ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı Adalet Yürüyüşü'nün sonlarına doğru geldik. Yürüyüşü takip etmek ve pek tabi ki destek vermek üzere buraya geldim. Neticede her duyarlı gazetecinin veya yurttaşın yapması gereken de buydu.

   Yaşanan her ne varsa yerinde tanık oldum. Sakarya’dan İstanbul Maltepe’ye yaklaşık 130 kilometreyi kortej ile birlikte yürüdüm. O an yaşananları inanın kelimelerle ifade etmek kifayetsiz kalır, gerçekten de yaşamak lazım. O nedenle önemli bulduğum notları aldım.

   Sakarya’dan başlayıp İstanbul Maltepe’ye kadar tutmuş olduğum önemli notları sizlerle paylaşmak istiyorum.

   Öncelikle şunu söylemeliyim ki, bu yürüyüşün kitlesel açıdan dünyanın en büyük organize yürüyüşlerinden birisi olduğunu belirtmekte fayda var. 70 yaşında bir adam eline “Adalet” pankartını almış, herkes için Adalet diyerek yollara düşmüştü. Ve o adamın arkasına CHP’lisi, MHP’lisi, HDP’lisi partili partisiz on binlerce yurttaş takılmıştı. O yurttaşlar bazen yağmur ve soğuk, bazen de 44 dereceyi bulan sıcağın altında, bir adamın arkasında 450 kilometre yürümüş ve bunun bir başka örneği sanırım dünyada yoktur.

   Bu yürüyüşte en çok dikkatimi çeken olaylardan birisi, kortejin geçtiği güzergahta bulunan köy, kasaba, ilçe ve şehir halkının Kılıçdaroğlu’na gösterdiği yakın ilgi. Geçtiğimiz yollardan kimi zaman karanfiller atıldı, kimi zaman balkonlardan bayrak ve Atatürk posterleri açıldı ve kimi zaman da o yörede bulunan Anadolu insanı, traktörlerinin üzerine köylülerini doldurup Gandi Kemal’i karşılamaya geldi. Yıllardır özlem duyulan, görülmeye değer ve ruhumuzu okşayan görüntülerdi.

   Bir önceki yazımda “Adalet yürüyüşü amacına ulaşacak” diye bir yazı kaleme almıştım. Bu görüşümde haklı çıktığımı düşünüyorum.

   Maltepe’de finali yapılan dev miting de milyonların bir araya gelmesi bunun en büyük göstergesidir. Öyle bir miting ki, içeride olanlar kadar dışarıda da devasa kalabalıklar vardı. Bence Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyüğü idi Maltepe Mitingi. Tek eksiğin ses düzeni olduğunu da söylemek gerekir, birçok insan bu ses yetersizliğinden dolayı Kılıçdaroğlu’nu duyamadı.

   Bu yürüyüş ve miting de emeği olan veya olmayanları da yazmadan geçmeyelim.

   Ankara’dan Çankaya ve Yenimahalle Belediyeleri. İstanbul’dan Avcılar, Ataşehir, Maltepe, Kartal, Kadıköy, Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer Belediyeleri. İzmir’den Balçova, Menemen ve Konak Belediyeleri. Bursa’dan Nilüfer ve Mudanya Belediyeleri. Antalya Muratbaşa. Adana Seyhan. Mersin Büyükşehir Belediyesi. Edirne Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çanakkale Belediyesi mola yerlerine lojistik destek sağladılar. Katılanların takdirini kazandılar.

   Türkiye’de CHP’nin kalesi olarak bilinen İzmir ise maalesef sınıfta kaldı. Özellikle Büyükşehir Belediyesi ve Metropol ilçelerin, bu önemli etkinliğe lojistik açıdan hiçbir destek vermemesi eleştirilere neden oldu.

   Milletvekili performansı...

   Yürüyüşün başlangıcından Miting alanına kadar her anlamda performans gösteren Vekiller; Musa Çam, Tacettin Bayır, Atilla Sertel, Murat Bakan, Kamil Okyay Sındır, Ahmet Akın, Aykut Erdoğdu, Barış Yarkadaş, Özgür Özel, Eren Erdem, Engin Altay, Özcan Purçu, Aytun Çıray, Tuncay Özkan, Ahmet Akın, Ali Yiğit, Mustafa Balbay, İlhan Cihaner, Zeynep Altıok, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bihlun Tamaylıgil, Vecdi Gündoğdu...

   Başkanların kişisel performansı...

   İzmir’den Abdül Batur (Narlıdere), Levent Piriştina (Buca), Gökhan Demirağ (Foça), Mehmet Ali Çalkaya (Balçova), Hasan Karabağ (Bayraklı), Hüseyin Mutlu Akpınar (Karşıyaka), Tahir Şahin (Menemen), Muhittin Selvitopu (Karabağlar), Sema Pekdaş (Konak). Ankara’dan Alper Taşdelen (Çankaya), Eskişehir Büyükşehir Yılmaz Büyükerşen, İstanbul’dan Altınok Öz (Kartal), Handan Toprak Benli (Avcılar), Ali Kılıç (Maltepe) katılan isimlerdi. Ancak bilinmeli ki, bu isimlerin bazıları arada gelip resim verip gitti, bazıları da sonradan uzun süreli katılımlar sağladı. Benim gördüklerim bunlardı, atladığım isimler varsa bana bildirmelerini rica ediyorum.

   CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’dan da bahsetmeden geçmeyelim. Tarhan, otelini (Cuci Otel) tüm partililere ücretsiz olarak açtı ve günlerce hizmet verdi. Bu hareketin birçok insan tarafından takdirle karşılandığını söyleyelim.

   Özellikle İzmir CHP’den İlçe Başkanları arasında, Konak İlçe Başkanı M. Şakir Başak’ın da hakkını teslim etmek gerekir. 25 gün boyunca ara vermeden yürüyüp, sadece İzmir’e değil Türkiye’deki tüm örgüt başkanlarına örnek oldu Şakir Başak. Buca CHP eski Büyükşehir Meclis Üyesi Hasan Sağlam’dan Başak’a yol arkadaşlığı yapan isimlerden birisiydi. Sağlam’da ara vermeden 25 gün boyunca yürüdü.  

   Son olarak, Kocaoğlu ile birlikte CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven’in de başarısız bir sınav verdiğini belirtmek gerekir. Önce İzmir’den Gebze’ye başlatılıp, ancak daha sonra elde kalan yürüyüş organizasyonu başlamadan bitti. Buna rağmen sonrasındaki dağınıklık, parti içerisinde çok eleştirildi...

   Acısıyla, tatlısıyla tarihe geçen bir yürüyüş hikayesi ve devasa miting sona erdi. Bu yürüyüşün ve mitingin asıl kahramanları her kesimden Halktı, bütün zorluklara rağmen oraya gelen CHP'lilerdi. Türkiye “Hak, Hukuk ve Adalet” kavramını ezberine ve yüreklerine kazıdı. Bu bir başlangıçtı, aynı biçimde çok ses getiren eylemlerin geleceğinin ilk adımıydı. Başta bu cesur ve ilkeli kararı alan Sn Kılıçdaroğlu olmak üzere, emeği geçen herkesi bir kez daha yürekten kutluyorum. Hak, Hukuk, Adalet!                                                            



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR