Yukarı
1

Sinan Kara

Adalet Kurultayı ve İzmir üzerine...

28 Ağustos, 2017

   CHP’nin organizasyonunda başlayan Adalet Kurultayı’ndayım. Bugün 3. gün. İlgi oldukça iyi. Partiler üstü denildiği için her renkten insan var. Kimin Adalete dair kaygısı varsa buraya gelmiş durumda. Öncelik olarak dile getirilen sorunlar arasında, seçimde, mahkemede, medyada, eğitimde adalet gibi önemli konular geliyor. Türkiye tarihinde ilk kez geniş kapsamlı böyle bir organizasyon yapılıyor. Buradaki hakim görüş bu tür etkinliklerin CHP öncülüğünde sürekli yapılması. Gün içerisinde düzenlenen bir birinden farklı ve çok sesli panellere halk olağanüstü ilgi gösteriyor. Görüştüğüm kişiler Adalet Yürüyüşü'nün Adalet Kurultayı ile taçlandırıldığını ifade ediyor. Bu arada CHP’nin ileriki günlerde yurdun çeşitli bölgelerinde büyük mitingler yaparak başlatılan adalet etkinliklerini devam ettireceğine dair bilgiler aldım. İlk hamlede Doğu Anadolu Malatya’da büyük bir miting gerçekleştirileceği konuşuluyor.

   Adalet Kurultayı’nda bir de yerel ve genel seçimler konuşuluyor. Öte yandan aday olmayı düşünenler de kendilerini gösterebilmek için kampa akın etmiş durumda. Konu İzmir diyerek burada bulunan birçok Genel Başkan yardımcısı, Milletvekili ve PM Üyesi ile görüştüm. Aldığım kayda değer bilgiler var, bunları sizlerle paylaşayım.

   Yeni dönemde Kocaoğlu yok

   Özellikle Adalet Yürüyüşündeki olumsuz tavrı ile İzmir çok tartışılmıştı ve aynı şekilde Adalet Kurultayı'nda destek anlamında etkisiz kaldığı için de eleştiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hedefteki isim. Parti içi kavgaları ve İktidara paye verir tutumuyla istenmeyen adam konumunda. CHP Genel Merkezi artık Kocaoğlu ve ekibinden bağımsız bir İzmir’in hesapları içerisinde. Ortak görüş, CHP’nin Kocaoğlu ve onunla birlikte hareket eden İlçe Belediye Başkanlarıyla yürümesinin imkansız olduğu yönünde.

   CHP’de etkili bir isim “Sayın Kılıçdaroğlu 397 yıl hapisle yargılandığı için Kocaoğlu’na ahde vefa gösterip, aday yapmak zorunda kalmıştı. Aday yapmasaydı, acaba bir açıkları mı var dedikodusunun da önüne geçmişti. Kendisi beraat etti ve artık bu problem de ortadan kalktı. Buda şu demek oluyor, yeni dönemde ne Kocaoğlu’na ne de onunla birlikte hareket eden Başkanlara yer yok. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bu ekiple devam etmek istemiyor” diye görüş belirtti.

   Özetle, sadece Kocaoğlu değil “Azizciler” diye tabir edilen Belediye Başkanları da bu değişimden nasibini alacak gibi. Bu isimleri tahmin etmek çokta zor değil. Aziz Kocaoğlu ile birlikte hareket etmeyen Belediye Başkanlarının da tümü korunacak diye bir şey de ayrıca söz konusu değil. Henüz bir dönemlik Belediye Başkanlığı yaptığına bakılmaksızın, kamuoyunda tartışılan ve problemli olan ilçelerde de mutlak değişim olacağı ifade ediliyor.

   İzmir için bir başka önemli kulis bilgisi de şöyle:

   Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlıkları için önseçim kesinlikle yok. Tek yetkili Kılıçdaroğlu olacak. Belirlenecek adaylarda Bölge Milletvekillerinin katkısı önemli olacak ve ayrı ayrı görüşleri alınacak. 8 İlçe de kamuoyu yoklaması Geçtiğimiz yerel seçimlerde kaybedilen 8 ilçe olan, Aliağa, Kınık, Menderes, Torbalı, Ödemiş, Kiraz, Selçuk ve Kemalpaşa için yerinde kamuoyu araştırması yapılacak. Ön sırada çıkacak muhtemel adayların isimleri Kılıçdaroğlu’na verilecek ve adaylar açıklanacak.

    Bu arada daha önce DSP’den veya bağımsız aday olanlarla ilgili her ne kadar bir dönem dinlenme kotası getirilmiş olunsa da, kamuoyu araştırmasından çıkacak sonuçlara göre hareket edilebileceği ihtimalinin de olduğunu hatırlatmakta yarar var. Yani kiminle seçim kazanılabilir seçeneği masada olacak.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Güven Hokna'dan açıklama: 'Tuvalet temizledim'

Efsane dizi Yaprak Dökümü'nde hayat verdiği Hayriye karakteriyle hafızalara kazınan oyuncu Güven Hokna katıldığı bir programda hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Hokna, çektiği bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR