Yukarı
1

Sinan Kara

Kongreler nasıl geçti?

11 Aralık, 2017

   Dün İzmir’de iki ilçe kongresi adeta nefesleri kesti. Buca’da Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın desteklediği mevcut İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, rakibi Kasım Akdağ’a 2 oyla seçim kaybetti. Kongreyi baştan sona izledim. Seçimin kaybedilmesinde birkaç önemli etkeni sizlerle paylaşayım. Birincisi, yanlış aday ile seçime gidilmesi. Özünde iyi bir insan olabilir ama birçok delegenin “Piriştina’nın hatırına Çağdaş’a oy veriyoruz” dediğini o salonda defalarca duydum.

   İkincisi, yanlış liste yapıldı. Yönetim ve Kongre delegesi listesine konulan birkaç delegenin ismi çok fazla tartışıldı. Bazı delegelerin bu durumu protesto ettiğine tanık oldum.

   Üçüncüsü, Buca siyasetinde önemli bir yere sahip olan Mehmet Süne ve ekibinin, önce söz verilip sonra da listeye yazılmaması sonucu, bir kısım oyun Kasım Akdağ’a gitmesine neden oldu.

   Ve bana göre bir başka önemli etkenlerden birisi de Akdağ’ın listesinde bulunan Oktay Gökdemir’in salonda yaptığı konuşma oldu. Tabir yerinde ise altın vuruşu Oktay hoca yaptı desek yanlış olmaz. Daha sonra bu konuşmaya cevap verilmiş olsa da akılda kalan o ilk konuşma oldu.

   Tabi burada Kasım Akdağ ve ekibinin çok iyi çalıştığını da ayrıca belirtmekte yarar var. Kasım Akdağ’ın konuşma metni Çağdaş Kaya’ya nazaran çok daha etkili ve ikna ediciydi.

   Çağdaş Kaya’nın ekibinde lokomotif görevini Murat Işık, Akdağ’ın ekibinde ise Serkan Kalmaz üstlenmişti. Her ikisinin de emeği yadsınamaz.

   Ayrıca Akdağ’ın ekibi Sosyal Medyayı da çok iyi kullandı. Bu konuda en fazla emeği olanlardan birisi de, şüphesizdir ki Turgut Yalçın oldu.

   Kongrede yaşanan kavga, CHP’nin kötü alışkanlıklarından birinin yine tekrar etmesi gibi oldu. O kavgayı çıkaranlara herhangi bir ceza uygulanacak mı? Doğrusu merak etmiyor da değilim. Divan Kurulunu yöneten Eren Erdem’in kavgada etkisiz kalması da ayrı bir tartışma konusu. Genel Merkez’in İzmir Milletvekilleri varken, dışarıdan İzmir delegesini tanımayan Vekilleri Divan Kurulu Başkanı olarak görevlendirmesi bence önemli bir hata.

   Bir başka önemli notu da paylaşmadan geçmeyeyim.

   Sandık sonuçları açıklandığı an salonu terk edip giden Çağdaş Kaya’nın, centilmence davranmadığını da buradan ayrıca söylemek gerekir. Gönül isterdi ki rakibi ile tokalaşıp “Kaybeden yok, kazanan CHP oldu” diyerek o salondan ayrılması, bence çok daha anlamlı ve değerli olurdu. Böyle bir hareket, kendisini çok daha büyütürdü.

   Buca Kongre sonucu

   Kasım Akdağ: 202

   Çağdaş Kaya: 200

   Karşıyaka’dan sürpriz çıkmadı

   Karşıyaka’da mevcut İlçe Başkanı Uğur Yıldırım rakibi Murat Serdar Koç karşısında seçimi farklı kazandı. Bazıları sürpriz beklese de, tahminlerim bu yöndeydi.

   Kongre sırasında Hüseyin Mutlu Akpınar’ın yaptığı konuşmayı bazıları “Taraf tutuyor” diye yadırgasa da ben bu durumu yadırgamadım.

   Neden mi?

   Bir başka İlçenin Belediye Başkanı kalkıp senin ilçende delege pazarlığına girişecek, sen ise bu absürt durumu içine sindirip öylece bekleyeceksin. Dürüst olun; Siz olsanız ne yapardınız?

   Karşıyaka Kongre sonucu:

   Uğur Yıldırım: 244

   Serdar Koç: 164

   Karabağlar’da Muhalefetin adayı zayıftı

   Karabağlar İlçe kongresinde İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız iyi bir sınav verdi. Karşısındaki rakip Necati Akpınar’ın zayıf bir aday olduğunu, kongre günü delegelerle bire bir etkin biçimde diyaloğa girmemesinden belliydi.

   Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun Yıldız’a destek vermesi de önemli ama sonucu değiştirmeyecek bir etkendi. Çünkü nerdeyse yarı yarıya bir farkla seçimin kazananı Yıldız oldu.

   Karabağlar Kongre Sonucu

   Ali İhsan Yıldız: 267

   Necati Akpınar: 131

   Narlıdere’de beklenen sonuç

   CHP’nin mevcut İlçe Başkanı Şahin Fırat rakibi Bahar Özgören karşısında büyük bir farkla kazandı. Doğrusunu söylemek gerekirse beklenen bir sonuçtu. Narlıdere’de muhalefet adayı olanların en büyük sorunlarından birisi bence iyi bir vitrin oluşturmayışı olmuştur. Şahsen bir kadın adayın kazanmasını isterdim. Ve Narlıdere’ye da yakışırdı.

   Belediye Başkanı Abdül Batur’un örgüt üzerindeki ağırlığı ve öngörüsü de ayrı bir gerçek. Buradan İlçe Başkanı çıkarabilmek için önce Batur’u geçmek gerekiyor. İlçe Başkanı Şahin Fırat’ın hakkını da ayrıca teslim etmek gerekir. Yakından tanıdığım için, İzmir’de en çalışkan ve yapıcı İlçe Başkanlarından birisidir diyebilirim.

   Narlıdere Kongre Sonucu

   M. Şahin Fırat: 202

   Bahar Özgören: 59

   Selçuk’a Vefa Ülgür damgası

   Delege seçimlerinde üstünlüğü ele geçiren eski Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür’ün desteklediği aday seçimi kazanan taraf oldu.

   Örgüt yönetimini eline geçirmesinden dolayı, bu sonuç Ülgür’ü tekrar Belediye Başkanlık adaylığına taşıyabilir. Bakalım süreç neyi gösterecek..

   Selçuk Kongre Sonucu

   Merve Çalışkan: 70

   Hasan Uysal: 60



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR