Yukarı
1

Sinan Kara

Nerde bu partinin vicdanı?

04 Ekim, 2018

   Ülkemiz için hayati önem taşıyan seçimler var, önümüzde deniz varken dere de boğulmayalım diyoruz ama öyle adaletsizlikler ve haksızlıklar oluyor ki, işte o an her şey yerle yeksan oluyor. Haliyle dayanamıyor yazmak zorunluluğu hissediyorsunuz. Çünkü mesele vicdani olunca akan sular duruyor. Şimdi anlatacağım olay bunlardan birisi.

   Biliyorsunuz bir anda alınan seçim kararı ile normal takvimde yapılması gereken seçimler öne, hatta bir hayli öne çekildi. Erken seçimin de ötesinde baskın bir seçim kararı ile karşı karşıya kaldık. Bu ani kararın ardından partiler, seçime kavuşturmak için haklı yere biran önce adaylarını belirlemek için çalışmalara başladı. Bu partilerden birisi de Cumhuriyet Halk Partisi.

   Hatırlarsanız 2015 Genel seçimlerinde ilk kez emek ve demokrasiden yana bir adım atılmış, CHP’de ön seçim devreye girmişti. Her ne kadar karmaşa içerisinde geçmiş olsa da yine de merkez atamasından çok daha iyi bir seçenekti. Çünkü o ön seçimlerde birçok parti emekçisi kendisine listelerde yer bulmuş, bu durum yıllarca önlerine konulan engeli aşmak için adeta fırsat olmuştu. O isimlerden birisi de İzmir 2. Bölgeden Nurgül Uçar’dı.

   Uçar, aralarında Ali Engin, Mustafa Moroğlu (o tarihte hali hazırda Milletvekiliydi), Serdar Değirmenci ve Hülya Güven gibi bilinen isimlerin olduğu bir yarışın içerisinde yer almıştı. O yarışta kadınlar içerisinden birinci olmuş ama ne acıdır ki, aday listesinin 12 sırasında yer verilmişti. Yani düpedüz haksızlık yapılmıştı. Bu o tarihte yapılan bir haksızlıktı. Peki, sonrasında ne oldu?

   Son yapılan 2018 seçimleri geldi çattı. Malumunuz, zaman darlığı nedeniyle ön seçim yerine merkez ataması yapıldı. Partisi için yıllarca emek veren bu kadın adaya yapılan haksızlık yine davam etti. Bu kez genel merkez, 1. Bölge kadın aday adayları arasında ilk sırada yer alan Sevda Erdan Kılıç’ı getirip 2. Bölge birincisi Nurgül Uçar’ın o liste de olması gereken yere koydu. Bu emek sömürüsü karşısında, aynı zamanda Parti Meclisi Üyesi de olan Sevda Erdan Kılıç’ın da hiçbir itirazı olmadı. Halbuki, etik ve ilkesel açıdan olması gereken Kılıç’ın da “Bir dakika burada bir emek sömürüsü var. Hemcinsime karşı yapılan bir haksızlık var ve listedeki bu yer benim değil onun hakkı. Ben böyle bir görevi kabul edemem” demesiydi. Ama demedi, diyemedi.

   Evet, böyle bir çarpıklığa ne yazık ki kimse sesini çıkaramadı. Gündem telaşından dolayı herkes kulağının üzerine yattı. Çok önceden yazmam gereken bu yazıyı da şimdi kaleme almak zorunluluğu hissettim. Ki, belki birileri ders çıkarır diye.

   Üstelik sadece siyaset açısında da değil. Uçar’ın bulunduğu Menemen bölgesine olan katkısı da herkesin dilinde. Ne mi yapıyor?

   Mesela o bölgede cemaatlere kaptırmamak için, tamamen kendi imkânlarıyla 200 kişilik kapasiteli özel kız yurdu açtı. Yani o bölgede hiçbir Belediye Başkanının yapamadığını kadın başına yaptı. Ayrıca Belediye Başkanlığı döneminde, Bakırçay Üniversitesinin her aşamasında imzasının bulunması, o yöreyi eğitim kenti haline getirmesi de ayrı ve önemli bir başarı olarak akıllara yer edindi. Bilindiği üzere Nurgül Uçar 2009 y

   Şimdi önümüzde yerel seçimler var. CHP içerisinde bileğinin hakkıyla elde ettiği kazanımları elinden alınan, fakat bu durum karşısında küsmeden, kırılmadan partisine hala her alanda emek vermeyi sürdüren Nurgül Uçar’a CHP’nin bir vefa borcu var. Bildiğim kadarıyla Uçar’ın ismi, Büyükşehir ve Menemen Belediye Başkan aday adaylığı için geçiyor. Şimdi hak, hukuk ve adaletin ecelli etme zamanı. Nerede bu partinin vicdanı demeye gerek bırakmadan…

   Nurgül Uçar kimdir?

7 Haziran 1992’de yeni kurulan Seyrek Belde Belediye Başkanlığı’na seçildi, kapatıldığı 2009 tarihine kadar da belediye başkanlığı görevini yaptı.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına seçme ve seçilme hakkını verdiği 1930 yılı ile 2013 arasındaki dönemde, CHP’nin İzmir’deki ‘ilk ve tek kadın belediye başkanı’ olarak görev yapan Nurgül Uçar’ın kişisel kariyeri de şöyle;

   -İzmir Kuş Cenneti Koruma Geliştirme Birliği’nin seçilmiş ilk başkanı.

   -2004-2009 arası CHP İzmir Büyükşehir Meclis üyeliği.

   -1992-1994 yılları arasında SHP Kurultay delegeliği.

   -KAMED (Kadın belediye meclis üyeleri derneği) Yönetim Kurulu üyeliği.

   -KADER (Kadın Adayları Destekleme Derneği) üyeliği.

   -Kadın Koalisyonu Çalışma Grubu üyeliği.

   -Ege Balkan Rumeli Dernekleri Platformu yönetim kurulu üyeliği.

   -İzmir Bakırçay Havzası Balkan ve Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği 2. Başkanlığı.

   -Menemen Atatürkçü Düşünce Derneği aktif üyeliği…



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Kızıl Goncalar'ın yönetmeninden eleştirilere yanıt

Yönetmen Ömür Atay, 'Kızıl Goncalar’daki seküler genç kız karakterin ramazan kavramını bilmediği sahnenin gündem olmasıyla ilgili konuştu, eleştirilere de yanıt verdi. Gold Yapım imzalı '...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR