Yukarı
1

Sinan Kara

Umut tacirliği yapan kim?

06 Ekim, 2020

   AKP’den İzmir Milletvekili ve aynı zamanda AKP’nin Sosyal Politikalarından Sorumlu Genel Başkan yardımcısı olan Cemal Bekle CHP’li Belediyelerin “umut tacirliği” yaptığını söylemiş.

   Bu söyleme gerekçe olarak, Çeşme ve Selçuk’ta Roman yurttaşların çadırlarının mühürlenmesini gösteriyor.

  Öncelikle şu çadır olayına bir değinelim.

   Duymuşsunuzdur. Bir süre önce Çeşme’de ve Selçuk Belevi’de “çadır krizi” yaşanmıştı.

   Gelişigüzel biçimde bazı Roman yurttaşlarımız bir yerlerden getirilip Selçuk’ta tarım arazisi olarak bilinen bir arazi üzerine çadırlar kurulmuş ve buraya yerleştirilmek istenmişti.

   Olayın arkasında AKP’li Vekil Cemal Bekle ile dirsek temasta olan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu vardı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’de buna destek vermişti. Hatta bu konuda Soyer ile Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in de karşı karşıya geldiği iddiaları ortaya atılmıştı. Selçuk halkının büyük çoğunluğu da bu işe karşı çıkmıştı.

   Karşı çıkışın başlıca nedenleri arasında; sosyal entegrenin sağlanmasının zorluğu, ekonomik açıdan yaşanacak sıkıntılar ve bu yerin tarım arazisi olmasıydı. Kendilerince de son derece haklılardı.

   Keza Çeşme içinde aynı şey geçerli. Belediye Başkanı haklı yere, yasa dışı ve aynı zamanda ilçe açısından son derece yersiz olan bu görüntünün biran için son bulması yönünde bir mücadele verdi. Zaten elinden başka da bir şey gelmezdi. Çünkü Çeşme için olması gereken buydu.

   Bu arada şunu söylemeden de geçmeyelim. Elbette Roman yurttaşlarımıza sahip çıkılmalı ama izlenen yol ve yöntem yanlış. Öncelikle bu tür sosyal hizmet ve desteklerin muhatabı, devasa bütçesiyle İktidar olmalı. Çünkü Vatandaşına sahip çıkmak İktidarların asli sorumluluğu ve görevidir. Ayrıca bu tür işlerin bir fizibilitesi ve bir projesi de olmalı.

   Mesela bu işlerle ilgili İktidarın elinde TOKİ diye sınırsız bütçeye sahip bir kuruluş var. Bu tür hallerde devreye girmeli ve TOKİ’nin asıl amacı bir emlak tüccarı gibi davranmak değil, gerçek anlamda yoksul yurttaşları ev sahibi yapmak olmalı.

   Aklıma gelmişken hatırlatayım. Selçuk Belevi’ye taşınıp götürülen Roman yurttaşlarımız Karşıyaka Örnekköy’de ikamet ediyorlardı. Onların boşaltıldığı yerlerde rant ağalarının hesapları olduğuna dair pis kokuların geldiğini de ayrıca buradan vurgulamak gerekir. Yani kimin eli kimin cebinde belli değil. Bakalım, yakında ne olduğunu daha net biçimde anlarız.

   Sözün özü

   Bence AKP’li Cemal Bekle yanlış yere sataşıyor. Umut tacirliği üzerinden hesap sorması gereken yer, mensubu olduğu ve 18 yıldır iktidarda bulunan partisi ve yöneticileri olmalı.

   Çünkü AKP’nin bunca yıldır Roman Yurttaşlara yönelik elle tutulur ciddi bir projesi ve samimi bir yaklaşımı olmamıştır. Oy istemek dışında..



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Barış Arduç o soruya verdiği yanıtla olay oldu

Oyuncu Barış Arduç bir muhabirin "Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur" sorusuna verdiği yanıtla hayranlarını mest etti. 'Deliha' filminin setinde tanışan Barış Arduç il...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR