Yukarı
12

Mehmet Atak

52 x 290 = 4

10 Ocak, 2020

 İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından gelen intikam tehditlerine ABD Başkanı Trump, İran'da 52 hedefi vurmakla karşılık verdi.

   İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de; "52 sayısına işaret edenlerin 290 sayısını düşünmeleri daha iyi olur. Hiçbir zaman büyük İran milletini tehdit etmeyin." dedi.

   Neydi bu şifreli mesajların sırrı?

   52 sayısı; İran devriminden sonra esir alınan, 52 Amerikalıyı unutmadıklarını işaret ediyor. 1979 yılında İran İslam Devrimi yanlısı öğrenciler ABD’nin Tahran büyükelçiliğini basmış, içeride bulunan, diplomat, ajan ve sivil Amerikalı 52 kişiyi rehin almıştı. 52 Amerikalı tam 444 gün rehin tutuldu. Bu olay kayıtlara dünya tarihindeki en uzun rehine krizi olarak geçmişti.

   İşte Trump 52 hedef diyerek, bu 52 Amerikalıyı aradan geçen 41 yıla rağmen unutmadıklarını ve diyetini almak istediklerini işaret ediyor.  

   290 ise, 1988'de ABD tarafından düşürülen İran uçağında hayatını kaybeden İranlılara gönderme. ABD Deniz Kuvvetleri 3 Temmuz 1988’de Bender Abbas’tan Dubai’ye giderken içinde 290 kişinin bulunduğu IR 655 sefer sayılı uçağı düşürmüştü. Uçaktan kurtulan olmamıştı. Ruhani 52’ye karşı 290 diyerek, “eğer sen 52’nin peşine düşersen, ben de 290 kişinin intikamını alırım” diyor.

   Aslında sayılar üzerinden verilen bu mesajlar devletlerin kendisine yapılan iyilik ve kötülükleri unutmaması gerektiğini anlatması açısından çok önemli.

   Sonuçta; ABD kendince terörist olarak nitelendirdiği bir İranlıyı öldürdü. Böylece kendi kamuoyunun gündemini değiştirdi. Trump azil tartışmaları için zaman kazandı. Bir tane Amerikan askerinin bile burnu kanamadı.

İran; ABD’nin boşalttığı iki üsse füzeler attı, son günlerde hayat pahalığına ve baskıcı molla rejimine karşı isyan boyutuna ulaşan halk gösterilerini şimdilik yatıştırdı. Ülkesinde sükûnet sağladı.

   Tüm bu sayılar çarpışırken, yani filler tepişirken, bizim nasibimize de 4 (DÖRT) düştü.

   Yani 52 x 290 = 4 oldu.

   Barış Pınarı harekât bölgesinde bombalı araç patlatıldı, DÖRT YİĞİT, DÖRT FİDAN toprağa düştü. DÖRT ailenin yüreğine ateş düştü.

   İktidardaki siyasetçiler DÖRT Baba’ya, “Ne mutlu sana, şehit babası oldun” dediler.

   İktidardaki siyasetçiler ben de size, tez zamanda mutluluklar diliyorum.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR