Yukarı
12

Mehmet Atak

Tarihi İkinci Tur Seçiminin Kazananları, Kaybedenleri…

29 Mayıs, 2023

   Demokrasi tarihimizde ilk defa iki turlu bir seçim yaptık. Recep Tayyip Erdoğan (RTE), 27 milyon 725 bin 131 oy ile geçerli oyların %52,1’ini alarak üçüncü kez (Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen) Cumhurbaşkanlığına seçildi.

   Peki kimler kazandı, kimler kaybetti?

   - Baş kazanan doğal olarak, üçüncü kez CB koltuğuna oturan ve 5 yıl daha ülkemizi istediği gibi yönetecek olan R.T. Erdoğan’dır. Seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasına bakarsak, bu üçüncü CB’lığı döneminin daha sert, daha ayrımcı, daha baskıcı, daha fütursuz, daha teokratik ve halk açısından daha fakir geçeceğini düşünüyorum.

   - Avrupa kazandı. Başlarına bela olabilecek mültecileri bir beş yıl daha Türkiye’nin sırtına yükleyebilecekler.

   - Yunanistan kazandı. İşgal ettikleri bize ait veya sahipsiz ada ve adacıkların hatta yenilerinin üstüne rahatça oturabilirler. Nasılsa RTE ses çıkarmıyor.

   - Rusya kazandı. Doğalgaz anlaşmaları, nükleer santral yapımı ve Suriye meselesi derken son olarak alacaklarını erteleyerek mevcut yönetimi iyice kuşattığını düşünebiliriz. Nasılsa kapısında itirazsız bekleyen bir CB var.

   - ABD kazandı. Suriye ve Irak’ın kuzeyinde kurmayı planladığı Kürt devletine karşı çıkabilecek bir hükümet olmayacak karşısında. Ses çıkarmaya çalışırsa “mal varlığı dosyası!” hazırda nasılsa.

   - İhale çeteleri kazandı. Kaymaklı ihalelere devam dendi. Dur diyebilecek bir yargı da olamaz artık nasılsa.

   - PKK/PYD kazandı. Daha önce anlaşmanın eşiğine geldiği bir CB’nın yönetimde olmasının kendi yararına görüyorlar. Öyle olmasa seçimde karşı tarafa (RTE) yarayacağını bile bile KK’nı destekliyormuş gibi yapar mıydı? “Megri megri” mümkün nasılsa.

   - Bu turun olmasa da genel seçimin diğer kazananlarından bahsetmeden geçemeyeceğim: Saadet, Gelecek ve Deva Partileri. Neredeyse hiç uğraşmadan (seçime girmedikleri için sandık başında görevlileri bile yoktu) yorulmadan Meclis’te vekilleri bulunacak. Hatta RTE hakkında zamanında en ağır lafları söyleyen Devlet Bahçeli, Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu, Fatih Erbakan ve Sinan Oğan’ın şimdiki performanslarına bakarak bu partilerin en kısa zamanda AKP saflarına katılmalarını bekliyorum.

   Peki seçimin kaybedenleri kim?

   Tüm dürüstlüğü, çalışkanlığı ve vaatlerine rağmen en büyük kaybeden doğal olarak Kemal Kılıçdaroğlu olmuştur.

   İkinci turda oylarını 840 bin artırmasına rağmen, 2 milyon 292 bin civarında oy farkıyla seçilemedi. Vatandaşlık verilenerek seçmen haline getirilmiş 3 ila 5 milyon (hiçbir yerde gerçek sayı belli değil) mülteci düşünülürse, aslında “galiptir bu yolda mağlup” denebilir.

   Seçim adaletsiz miydi? Evet. Belki de demokrasi tarihimizin, seçmene ulaşabilme, propaganda yapabilme açısından en adaletsiz seçimiydi. Yalanlar ve iftiralarla gelen haberlere cevap bile verilemedi. Montaj videoların, sahte afiş ve broşürlerin hayatımıza girdiği bir seçim oldu.

   Mevcut yönetim Devlet kaynaklarını babalarının malı gibi kullandılar mı? Evet.

   Aradaki 2 milyon 292 bin farka bakınca, sadece T.C.’nin gerçek vatandaşları oy kullansaydı sonuç değişebilir miydi? Evet.

   Sonuçta tüm bu olumsuzluklara rağmen aldığı 25,5 milyon oy Kemal Bey’in kaybetmiş olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Yaklaşık 1,5 sene içinde yerel seçimler var. Bana göre Cumhuriyet Halk Partisi kadrolarına ve en önemlisi Türk halkına yeni bir umut verebilecek genç, dinamik, yıpranmamış ve halkın beklentilerine uygun yeni bir lidere acilen ihtiyaç var.

   Açlıktan nefesi kokan halkımızın kutlamaları hele bir bitsin de asıl kaybedenleri bir sonraki yazımda inceleyeceğim.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR