Yukarı
27

Sabahattin İzcioğlu

Biz Neyle Uğraşıyoruz Elalem Neyle Uğraşıyor?

25 Mart, 2016

   Gerçi makalelerde, konuşmalarda sayılar, istatistiğe dayanan bilgiler genellikle sıkıcı gelir. Geçen yıl ki aldığım notlarımı karıştırırken, gördüğümde o günkü gibi hatırlayarakçok şaşırdım. Hepimizin günlük hayatına giren WhatsAppda kaç kişi çalışıyor derseniz? Sadece 53 kişi çalışıyor. Sadece 53 kişinin çalıştığı bu teknolojik iletişim kuruluşunun yıllık cirosu, 19 milyar dolar. Bu kadar cironun karşılığı olarak kıyaslanması açısından, Tüpraş, THY, Petrol Ofisi, Türk Telekom gibi dördünü yan yana koyduğumuzda, hepsi bir WhattsApp etmiyormuş. Bu örnek üzerine çok şey söylenebileceği gibi, hiçbir şey söylemeden de her şeyi açıklıyor değil mi?Yine notlarımın arasında bu örneğe benzer bir başka örnek de; Dünyada sadece New York’ta bulunan, ileri teknolojinin alınıp satıldığı Nastaq diye bir borsa var. Dünyada sadece bir tane olan bu teknoloji borsasında çok önemsemediğimiz ufacık Yunanistan’ın 17, İsrail’in 70 şirketi bu kuruluşa kayıtlı, Türkiye’nin ise Nastaq’a kayıtlı bir tane şirketi yok. Ülkemizden son bir yılda giriş yapan şirket oldu ise bilgim yok.

   Dünyanın, ekonomik ve politik bunalımda olduğu bu dönemde hele de terörün her tarafı sardığı ortamda teknolojiden ne derece söz edebiliriz? Ne yazık ki Dünyada ortada bir tek sistem var, bu sistem de kapitalist sistem. Sistemin içinde, bilim, teknoloji, eğitim, kültür, din, ırkçılık, sömürü, baskı, şiddet, otorite, savaş, silah, egemenlik v.b  her şey iç içe. Dönem dönem sistem doğası gereği tüm bu argümanları içine alarak ve de doyumsuzluğu nedeniyle olağan üstü bunalımlara giriyor. İşte dünya yeni bir bunalım döneminde, ülkesini, insanını koruyabilen, en az zararla bunalımlardan çıkarabilen, ekonomisini ayakta tutan politikacılar, iktidarlar başarılı olduğu gibi karlı bile çıkabilir. Bunun yanında bu sistemin en temel unsuru olan ‘’insan’’ , bunalımlardan ahlakı, ekonomik, politik, etnik olarak en çok etkilenen kesim. Sistemin yarattığı insan tipi dünyadaki küreselleşmeyle beraber din, dil ayırımı yapmaksızın küreselleşerek terörün elemanı olabildiği gibi teknolojiden de sonuna kadar yararlanabiliyor. Bu durumda, ortada çok büyük çelişki var gibi gözüküyor. Teknolojiyi yakalayan ve çok az beyaz yakalı insan gücüyle dev ekonomi oluşturan şirketler, öte yandan ayakta kalmak için iğneyle kuyu kazar gibi bir şeyler yapmak isteyen otoriter, baskıcı yöntemlerle yönetilen ülkeler, bunun yanında dünyanın her yerinde sistemin yarattığı bunalımlar ve bunalımlı insanlar.

   Dünya şu veya bu şekilde eninde sonunda bu bunalımlardan çıkacak. Ama teknolojideki değişimler, gelişmeler, iletişimler sürerek çağ, bilim, uzay çağı olarak buluşlar çok üst boyuta ulaşacak. İşte bu bunalım ve bunalım sonrası dönemler de Türkiye en az zararla nasıl bu girdaptan çıkacak ve de teknolojinin, bilimin, çağın neresinde veya ne düzeydekendini geliştirecek, geleceğini hazırlayacak. Dünyada tüm bunalım sonrası ülkelerde her ne kadar nispi, göreceli de olsa demokrasiyi, barışı, özgürlüğü, yaratıcılığı, demokrasiyi öne çıkaran ülkeler insanına daha çok refah,bolluluk, mutluluk getirmiş, teknolojiyi, bilimi yakalamıştır.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR