Yukarı
27

Sabahattin İzcioğlu

Merak işte!

16 Ağustos, 2016

İnsanın başına ne gelirse meraktan derler ama merak etmeyen insanda dünyada yoktur kanımca. Dünyaya yön veren, insanların, ülkelerin  kaderini değiştiren liderler , önderler , tarihe damgasını vuran Başkanlar, Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, ünlü sanatçılar, sporcular, daha açıkçası sıradan insanların dışındaki isimler, milyonlar tarafından iyi yada kötü olarak tanınan şahsiyetlerin yaşam biçimlerini, bireysel özelliklerini hep merak etmişimdir.

Mutlaka insan olarak onlarda bizim gibi yiyorlar, içiyorlar, yatıyorlar, uyuyorlar, banyo yapıyorlar. Merakım liderlerin çok özel yaşamlarını öğrenmek değil. Çok yoğun geçen, etrafında binlerce insanla temas eden, onlarca kararları anında almak zorunda kalan, aldıkları kararlarla çok kişinin kaderini etkileyecek olan etrafında, yağcıların, yalakaların, iltifatçıların, çıkarcıların, yararcıların, fırsatçıların, danışmanların, sekreterlerin bulunduğu erki elinde tutan bir önderin veya liderin veya bir muktedirin yalnız kaldığı anlar mutlaka oluyordur. İşte o anlar nasıl bir insan olmaktalar. Yada aile içindeki ilişkileri aynı resmiyette veya ciddiyette mi sürdürülmektedirler. Yaşama nasıl bakıyorlar?  Bilinmeyen yetenekleri, kabiliyetleri, fobileri, servetleri var mıdır? Korkuları, endişeleri, zaafları nelerdir. Örneğin Büyük Fransız asker ve siyasetçi Charles De Gaulle, 80 yaşında evinde iskambil falı açarken ölür. Bir çok politikacının aksine öldüğünde yoksul sayılabilecek durumda olduğu görülür. İngiliz ve dünya tarihine damgasını vuran lider Churchill, ‘’edebiyatçılığı, tarihçiliği ve ressamlığı her ne kadar siyasetçiliğinin gölgesinde kalsa da  iyi bir yaşam düşkünüdür’’ Çocukluğunda kekeme olmasına rağmen bir dil ustası olarak, 72 ciltten oluşan 43 kitabın yazarı. Öğretmenleri, unutkanlığından, dikkatsizliğinden  ve zamanla uyumsuzluğundan şikayet etmesi ilginç. Yalnız dünyada hiçbir liderin her şeyini, yaşamını tüm çıplaklığı ile ortaya konması mümkün değildir ama bazı şahsiyetlerin örneğin Hitler, Mussolini gibilerin yaşamları hemen hemen tüm çıplaklığı ile açığa çıkarılmış durumda. Demek ki liderden lidere göre insanların merakı da değişiyor, ilgisi de değişiyor. Daha yaşarken, hele de zamanında eli, eteği öpülüp, teri, tükürüğü bile kutsallaştırılan, şimdide paranoyak, falakacı, darbeci konumuna düşenlerde tarihe öyle geçecekler.

Bir de liderlerin perde arkası politik tavırları merak konusudur. Zaten tüm liderlik, ustalık burada. Araştırdığım ve gözlemlediğim kadarı ile  bu konuda tüm liderler çok ketum davranıyorlar. Eğer, liderlerin, politik önderlerin Dünya tarihinde görünmeyen, perde arkası siyasi manevraları, entrikaları, ittifakları, aldıkları gizli kararların tamamı ortaya dökülse yer yerinden oynayacağını zannederim. Wikileaks belgelerin de açıklananların onda biri bile dünyayı ayağa kaldırdı ki ya tamamı açıklansa kim bilir neler ortaya dökülecek. Her ne kadar açıklanmayan merak konusu çok olay, çok eylem olsa da,  şunu da unutmamak gerekir ki iletişim çağı olan günümüzde belki gizli kalan, açıklanmayan hiçbir şeyin kalmayacağı ihtimalini de düşünerek dikkatli olması önerilir.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'60 günde 20 kilo verdi' dendi, ünlü oyuncu isyan etti

Oyuncu Ezgi Mola'nın 60 günde 20 kilo verdiği iddia edildi. Mola hakkında çıkan habere tepki gösterdi. Ezgi Mola işletmeci Mustafa Aksallı ile 8 Mayıs 2023'te sade bir törenle dünyaevine ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR