Yukarı
27

Sabahattin İzcioğlu

Eğitim, öğretim ama kimin için?

01 Eylül, 2016


Dünyada en çok söz edilen konuların başında eğitim ve öğretim konusu geldiği gibi en büyük sorunlardan da biridir. Ama ne yazık ki dünya ülkelerinde, topluluklarında dört dörtlük, mükemmel, örnek alınacak bir eğitim sitemine rastlamak da mümkün değil. Sözde teknolojinin, bilimin bu kadar geliştiği uzay çağında! eğitimin, öğretimin sorunlu olması çelişki gibi görülüyor. Evet, doğrudur tam bir çelişki. Tamda böyle bir sistemde çeliş ki olması çok doğaldır. Çünkü, dünyada ki alternatifsiz,  baskıcı, tekelci, emperyalist sistemin yarattığı, istediği, bireyci, çıkarcı, güçlüden yana insan tipi ile halkın, kitlelerin, insanların istediği eğitim ve öğretim çelişkili. 

Gerçi, bu çelişki açıkça söylenmiyor, eğitimin, öğretimin hatta her şeyin gelecek adına, insanlık adına, bilim teknoloji adına yapıldığı söyleniyor. Dünyanın bir çok insanı,  sistemin kotladığı binlerce tasarımın, buluşun, gelişmenin sonucu farkında olmadan sisteme uygunluk sağlıyor ve de beynimizin derinliklerine sistem yükleniyor ya da sisteme uyumlu kılınıyor. Öyleyse, dünyaya baktığımızda yaşanan bunca trajedinin, acının, dramın temelinde eğitimsizlik mi yatıyor? Veya eğitimin, öğretimin amacı on binlerce yüzbinlerce insanın, dini, dili, etnik kimliği yüzünden öldürülmesi, savaşlar yada doğanın katledilmesi, diğer canlıların, hayvanların soylarının tüketilmesi için midir? Oysa her ülke kesinlikle buna hayır diyecek, eğitimin ve öğretimin insan davranışlarının iyi, doğru, dürüst, ahlaklı olması için diyecektir ve de iyi kötü bir eğitim öğretim anlayışı yöntemi de oluşturacaktır. Ama hiç de öyle olmuyor, hele içinde bulunduğumuz yüz yıl diğer yüzyıllardan daha tehlikeli, daha vahşi daha sömürgen bir durum almakta, soğuk savaş döneminde bile sözü edilmeyen nükleer savaş söylentilerinden daha çok söz edilmekte. 

Daha açık söylemek gerekirse, dünyaya hakim olan bu kapitalist sitemde tüm insanlığın çıkarına, tüm insanlık için, doğa için, gelecek için, çocuklarımız için dünyada demokratik bir eğitimden öğretimden söz etmek mümkün değil. Çünkü dünyada ki küresel kapitalist sistemin temeli bozuk, niyeti kötü. Böyle bir sistemde gerçek bir eğitimi, düşünmeyi, öğrenmeyi, araştırmayı, sormayı, sorgulamayı, adaleti, hukuku, gerçeği öğreten bir öğrenme ister mi? Öğretse bile bunları kendi çıkarına kullanabilecek insanları kendine hazırlaması doğal değil midir? Sözünü etmek istediğim klasik, sıradan okul, öğrenci ilişkisinden bahsetmek değil. Veya  ona bakarsanız, sirk hayvanlarına da baskı, şiddet, zor, cezalandırma ile çok şey öğretiliyor. Bu da emir komuta ile bir öğrenme yöntemi, ama yaratıcılık yok, düşünme yok, için de sevgi yok.

‘’Saint Simon’un öğrencileri, insanların birbirine muhtaç olduklarını göstermek için düğmeleri sırtında olan ceketler giyerlermiş’’. Öğrencilerimize, arkasından düğmeli ceketler giydiremesek de  hiç ayırım yapmadan insanlığı temel alan doğaya sahip çıkan, kitaplarının içinde, sadece bilim, akıl, düşünce, ahlak, vicdan, adalet, eşitlik geçen konular olan bir eğitim sistemi ile yaşama ve pratiğe geçebilecek bir öğrenme yöntemini deneyelim bakalım, belki dünyaya örnek olup, dünya insanlığı da bu ölümlerden, katliamlardan, savaşlardan, savaş makinalarından, doğa felaketlerinden kurtulur. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR