Yukarı
29

Emre Eş

İlayda Şamilgil

12 Ocak, 2016

İstanbul Özel Mef Lisesi öğrencisiydi. Okulun Fizik Kulübü'ne üyeydi aynı zamanda.

Proje kapsamında, "belirli metro istasyonlarında kanserojen radon gazı ölçümü" yaptı. Bu onun alan çalışmasıydı. Projenin en zor aşaması, tabi ki de belediyeden izin alma kısmıydı! Normalde gelişmiş ülkelerde böyle testler izinsiz yapılıyor hatta yapılması için insanlar teşvik alıyor. Ülkemizde bunun yapılmadığını gördü, zor da olsa izni kopardı. Topladığı verileri İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sundu.

Ardından,

Geçtiğimiz yıl Polonya'da 22'ncisi düzenlenen dünyanın en prestijli Fizik Proje Yarışması olarak kabul edilen “First Step to Nobel Prize in Physics” (Nobel Fizik Ödülü’ne Doğru İlk Adım) adlı yarışmaya, bir yıldır çalıştığı “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesi ile katılsam mı, katılmasam mı diye düşündü durdu... Çekindi. Kendine güvenini yitirmişti çünkü!

Nedeni ise, birkaç ay önce TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmada bırakın dereceye girmeyi, kaale bile alınmadı! Hal böyle olunca, 80 kere düşündü. Derken ailesi, çevresi ikna etti onu, kırılan onurunu onarma pahasına bir şansı daha olabileceğini hatırlattılar.

Tak!

80 ülkenin katıldığı binlerce projenin arasından 1.likle ayrıldı.

Şaka gibi!

Önce şok yaşadı, ardından kendine olan güveni tazelendi...
 
Lise biter bitmez, dereceyle Amerika Cornell Üniversitesi'ni kazandı. Dedim ya güveni tazelendi bir kere. Şimdi ise sıkı durun, asıl bomba geliyor!
 
Üniversitedeki profesörlerden biri olan ve Nasa'da Teknoloji Şefi olarak görev yapan Profesör Mason Peck'in "Nasa'nın Mars Projesi'nde" yer alacak İlayda. Yani yine ülkemiz adına önemli bir başarı elde etme yolunda...
 
Atatürk'ün açtığı yolda, Aziz Sancar'ın gösterdiği hedefte emin adımlarla ilerliyor 20 yaşındaki İlayda. Ve ekliyor: "Sayın Aziz Sancar gibi bende ödülümü Atatürk'e hediye edeceğim" diyor.

"Akıl yaşta değil, baştadır." Atasözünü bir kez daha ispatladığın için sana binlerce kez teşekkür ediyorum Sevgili İlayda.

Son olarak, "Diyanet'in, babanın öz kızına olan şehveti ve Beyazıt Öztürk'ün pkk sempatizanlığı" haberleri daha yüksek tiraja sahip olduğu için İlayda, Nobel, Nasa, Fizik, Aziz Sancar falan pek gündemi meşgul edecek türden haberler değil.
 
Yanlış anlaşılmasın!

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR