Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Hadi üzüm yiyelim Başkan!

22 Mayıs, 2017

Balçova Belediye Başkanı Sayın Mehmet Ali Çalkaya…

Şehrin içinde saklı bir cennetten siz olsanız vazgeçer miydiniz?

Ne yazık ki biz de düne kadar vazgeçmek istemiyorduk!..

2003 yılında Balçova Belediyesi o dönemin Belediye Başkanı ve Belediye Encümeninin aldığı kararla tahsis edilen ekolojik komşu bahçe projesi, Balçova’da yaşayan doğa sevenlerin, bahçesi olmayan apartman sakinlerinin, bir grup öğrencinin, çeşitli meslek gruplarının ve sosyal ekonomik çevrelerden gelen bireylerin gönüllüğünde tasarlanan, özverili çabalarla devam ettirilen sağlık ve şifa bulduğumuz değerli bir alandır.

Hobi bahçemizin insan psikolojisi üzerindeki pozitif etkilerini hepimiz yaşayarak görüyoruz.

Keşke Başkan! alanla ilgili projeyi tasarlamadan önce bahçemizi ziyaret ederek, duygu ve düşüncelerimize ortak olsaydınız! Stresinizin azaldığını, sağlığınızın yenilendiğini hissederdiniz… Bizlerde ani bir mağduriyet yaşamamış olurduk!

Keşke bu projeyi yaşama geçiren bahçenin kuruluşunda emeği, fikri olan insanları, bahçeye emek ve gönül verenleri bir kalemde silip atmasaydınız.

Siz emeğin kutsallığına inanan bir ideolojiyi savunan bir insansını!.. Doğaseverlerin desteğiyle ve emeğiyle bu bahçelerin kaybolmasını da istemezsiniz diye düşünüyorum, yanlış mı?

İnanıyorum ki siz, bu bahçelerin yaygınlaştırılarak ve gelecek kuşaklara sürdürülebilir ekolojik tarım (perma kültür) alanında geliştirilmesini de desteklersiniz.

İzmir’deki ilk ekolojik komşu bahçe projesi, kuruculuğunu yapan Sema Altan, kızı Başak Altan ve Eşi Mark Altan çifti tarafından uzman, teknik ve bilimsel katkılarla ve projeye eklenen gönüllülerin desteğiyle 2003 yılında büyük emek ve çabalarla oluşturuldu. Karl Linn’in bahçelerin insan psikolojisi üzerindeki pozitif etkilerinden etkilenen Başak Altan ve annesi Sema Altan Ekolojik Komşu Bahçe Projesinin kuruculuğunu yaptılar. Yazık değil mi bu emeklere, çabaya, inanca?

2003 yılından 2017 yılına kadar Ekolojik Komşu Bahçesi olarak kullanım hakkımız vardı!..

Ve bu kullanım hakkıyla; bizler her geçen gün uzaklaştığımız doğayla tekrar bütünleşme fırsatı bulduk.

Bizler, bahçe ve toprakla uğraşmanın beden ve ruh sağlığına olumlu etkisini yaşadık,

Bizler, mahalle sakinlerimizle, komşuluk ilişkilerimizde yeniden paylaşmanın değerine vardık…

Bizler, organik beslenme, tarım evsel ve bahçe atıklarının kompost hale getirilmesi, susuz tarım, kimyasal ilaçlama yerine çeşitli bitkilerden yararlanma gibi bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarıyla birbirimizden çok şey öğrendik.

Bizler, kentte nefes alacak alanların çoğalmasına katkıda bulunmak için çaba sarf ettik.

Bizler bahçemizin etrafını saran asmalardan üzüm yeme fırsatı bile bulamadık sizinle!.. Kayısı, erik, yeni dünya, elma, şeftali ikram edemedik! Çardak altında oturup bir çay içemedik. Tattıramadık ürünlerimizden size! Paylaşamadık hiçbir şey…

Keşke gelseydiniz bahçemizi ziyarete ya da biz size gelirdik… O meyve veren ağaçlarımızı, ekilen, biçilen emek verilen toprağımızı, kendi çabalarımızla yarattığımız bu cennet alanı yok etmeden önce…

Keşke birbirimizi dinleseydik…

Bu cenneti kaybetmeden önce…

Sayın Başkan;

 

Haklısınız, alanın büyük bir kısmı yıllarca mezbelelik olarak durmaktaydı.

Bu alan belediyeye ait kamuya terk edilen alandır. Ve bu alan Balçova belediyesi tarafından halkın faydalanacağı şekilde projelendirilmiştir. Buraya kadar çok güzel…

2015 yılının aralık ayında alanla ilgili ihale yapılmış, resmiyet kazanmış ve alanla ilgili kararın haberini Ekolojik Komşu Bahçe gönüllüleri olarak bizler 11 Mayıs 2017 Cuma günü bahçe yöneticimizden duyduk!.. Oldu mu şimdi!

Oysa biz Ekolojik Komşu Bahçesinin 13 yıldır fiili olarak gönüllü kullanıcılarıyız!

Bunca yıldır kullanım hakkımız olduğu kadar, iki söz söyleme hakkımız hiç olmadı mı Başkan?

Yazık değil mi? Hobi bahçesine, maddi manevi emek veren üyeler olarak bizler işin aslını 11 Mayıs 2017 tarihinde bahçe yöneticimizin belediye fen işleri müdürlüğüne çağrılarak kendisine iletilen “26 Mayısa kadar bahçenin boşaltılması” yönündeki kararını üzücü ve kırıcı sürpriz bir talimatla öğreniyoruz...

Aramızda resmi bir ilişki olmasa da, keşke 13 yılın fiili kullanım hakkına saygıyla, emeğin değerine inanmış sizlerden keşke bizlere önceden alınan kararla ilgili bildirim yapılsaydı.

Keşke Başkan, “sizleri de mağdur bırakmak istemem ancak alanı mezbelelikten kurtarmak lazım, yeni projelerle devam etmek lazım” deseydiniz.

Keşke yeni ekolojik alanlar, hobi bahçesi projesi için “neler yapabilirizleri?” önceden konuşsaydık Başkan! Gereksiz dedikodular, laflar olmasaydı ortalarda! Kimse kırılmasaydı…

Keşke Ekolojik Komşu Hobi Bahçemiz de yeni projeniz kapsamında yer alsaydı…

Bahçemizde bulunan ağaçlara ve alanda bulunan asırlık zeytin ağaçlarına da dikkat çekmek isterim. Buldozerle sökülmesine şahit olduğum zeytin ağaçlarının korunması hususunda Sayın Başkan sizi duyarlı olmaya davet ediyorum!..

Daha ne diyeyim Sayın Başkan isterseniz daha fazla geç olmadan “bağcıyı dövmelerine izin vermeyelim, hadi üzüm yiyelim!” ne dersiniz? Siz anladınız beni!



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR