Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Fark Yaratmak!

18 Eylül, 2017

   İnsan nasıl fark yaratır?

   Fark yaratmak, öncelikle insanın yaşam ihtiyaçlarını gözden geçirmekle başlar.

   Fark yaratmak için sadece işimize odaklanmalı ve kendimize "ne yapmalıyım, nasıl yardımcı olabilirim" sorularını sormalıyız.

   İzmir Efes Rotary Kulübü Kaner Kavcıoğlu’nun Başkanlığı dönemi ile başlayan Rotary misafirliğim, yeni dönem İzmir Efes Rotary Kulübü Başkanı Avukat Dinçer Layık’la devam ediyor.

   Benim için bir Ar-Ge süreci olarak düşündüğüm İzmir Efes Rotary Kulübü toplantılarındaki misafirliğim esnasında, Rotary Kulüplerinin amaç ve hedeflerini daha yakından dinliyor, izliyor, tanımaya ve anlamaya çalışıyorum! Yaşam ve düşünce biçimimle uyuşan değerlere sahip bir aile birliğinin içinde olduğumu hissediyorum…

   Hizmet ideallerini “Kendinden Önce Hizmet” olarak tanımlayan Rotaryenler, karışıklığın olduğu yerde düzen, çirkinliğin olduğu yerde güzellik, yalnızlığın ve yanlış anlamanın olduğu yerde mutluluk ve sağlık yaratmak için uğraşıyor.

   Dostluk havası içinde ve tarafsız bir ortamda dini, ırkı ve siyasi görüşü farklı kişilerin bir araya gelmesini sağlamaya çalışan İzmir Efes Rotary Kulübü Başkanı Av.Dinçer Layık, bu yılın dönem sloganı ‘Rotary Fark Yaratır’ ile ilk olarak, gebelik döneminde oluşan ancak gebelik öncesi tedavi edilmesi konusunda uzmanlarca uyarılan hastalığa toplum nezdinde dikkat çekiyor…

   “Yaşanılabilir Çevre İçin Harekete Geçin” hedefi ile sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevre için harekete geçen dünyanın en güçlü sivil toplum örgütünün 2017-18 Teması, “Rotary: Fark yaratır”…

   Gerek ağaç dikerek, gerek atmosfere gaz salımının azaltılmasına yönelik projelerle küresel ısınma ve çevre kirliliği ile mücadele edecek Rotaryenler, inanıyorum ki çevre sorunlarının çözümü konusunda etkili adımlar atacaklar.

   Yeni dönemde de topluma yönelik projeleri yaşama geçirmek, gezegenimizi tehdit eden küresel ısınma ve çevre kirliliğine önlem amaçlı kulüpler bazındaki projelerle fark yaratacaklar.

   Her yıl hizmetlerini farklı bir temada sunan Rotary’nin bu yılki “Rotary Fark Yaratır” teması ile birlikte belirlenen yerel teması “Fırsat Eşitliği” …

   2440. Bölge Federasyonu Dönem Başkanı Lütfi Demir özellikle toplumu ilgilendiren her konuda proje üretebildiklerini ve sağlık konusuna öncelik verdiklerini ifade ediyor. Demir, Poliomyelit, yani çocuk felcini yüzde 99 bitirene kadar da fark yaratmaya devam edeceklerini, iklim değişikliği, anne ve çocuk sağlığı, su ve hijyen, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi konuların da proje üretmeyi ve fark yaratmayı sürdüreceklerini belirtiyor.

   Toplumsal sorumluluk konularına düzenli olarak eğilmek, fark yaratır!

   Farklılık yaratmak istiyorsak önce düzen ve disiplin sağlamalıyız. Büyük başarılar her gün üst üste konan tuğlalarla inşa edilir. Her bir tuğlanın iyi yerleştirilmemiş olması veya zayıf olması, zaman içinde tüm duvarın sağlamlığını etkiler.

   Bu nedenle, her gün daha iyisini başarmayı, her gün farklılık yaratmayı hedeflemeliyiz. Yaşam kalitemizi artırmak ancak toplumsal süreklikle gerçekleşebilecek bir hedeftir.

   Uluslararası Rotary’e bağlı 1996 yılında kurulan “Tek ses tek nefes; İşte Efes" sloganıyla birlikte hareket etme bilincini kendine ilke edinmiş olan İzmir Efes Rotary Kulübü eğitimden çevreye pek çok proje üreterek insanlığa hizmet için çalışıyor.

   Rotary'nin hedefi olan "Sürdürülebilir Hizmet", çevrenin korunması ve iklim değişikliklerinin kontrol altına alınması açısından çevre sorunlarının başında geliyor.

   Çevrenin bozulması ve küresel iklim değişikliklerinin herkes için ciddi tehdit oluşturduğuna işaret eden 2017-18 UR Başkanı Riseley, tüm kulüplere, yeni dönemin başlangıç tarihi olan 1 Temmuz ile "Dünya Günü" olan 22 Nisan 2018 arasında farkındalık yaratarak her üye için bir ağaç dikmeleri çağrısında bulunuyor.

   Küresel ısınmanın yavaşlamasına yönelik olarak alınacak önlemlerden en etkili olanı 1.2 milyon ağacın ekilerek, çevrede yaratacağı faydadır.

   Hepimiz aynı gezegenin insanları olarak sorumluluklarımızı dikkate almalıyız. Geleceğimizin güvenli ve sağlıklı olması yaşadığımız dünyanın şartlarını iyileştirmekle mümkündür.

   “Fark yaratmak” ruhuyla takımın bir parçası olmaktan mutluyum. Hedefe kilitlenmek, çalışmak, topluma yönelik projelerin başarı anahtarı olacaktır.

   Teknolojiden kaynaklanan gazlar dünyamızın ozon tabakasını delmiş, delik her gün biraz daha büyümektedir. Bunun sonucunda güneş ışınları dünyamıza hiçbir engelle karşılaşmadan direkt olarak yansımakta, küresel ısınmaya, kuraklığa ve başta kanser olmak üzere çeşitli cilt hastalıklarına sebep olmaktadır.

   Küresel ısınma dolayısıyla kutuplardaki buzullar büyük kitleler halinde ana gövdeden kopmaya başlamıştır. Bu durum ileride denizlerin kabarmasına ve deniz sahillerindeki alçak yerlerin sular altında kalmasına sebep olacaktır. Küresel ısınma dolayısıyla iklimler değişmeye, dünyanın bir tarafında kuraklık hüküm sürerken öbür yanında yağan şiddetli yağmurlar büyük zararlara sebep olmaktadır. 

   Çevre kirliliğini önlemek için;

   Sanayi artığı atıkların, evsel atıkların ve kanalizasyon sularının arıtıldıktan sonra denizlere boşaltılması,

   Arıtma artığı katı maddelerin de yakılarak imha edilmesi, toprağın derinliklerine gömülmesi,

   Haşeratla mücadelenin tarım ilâçlarıyla değil, haşeratı yiyerek yok eden faydalı haşerat ve hayvanlarla yapılması,

   Genlerle oynayarak hayvan ve bitkilerin yapısını bozmaktan vazgeçilmesi, Tarımda sun’î gübre ve hormon yerine tabiî hayvan gübresi kullanılması,

   Orman tahribatına son verilmesi ve boş kalmış arazilerin yeniden ağaçlandırılması,

   Sanayide, ulaşım araçlarında ve iş makinelerinde çevreyi kirletmeyen enerjilerin kullanılması,

   Konut inşaatında yalıtıma önem verilmesi vb… gibi tedbirler aklıma gelmektedir.

   Mahatma Gandi’nin “Gelecek, bugün ne yaptığına bağlıdır”  sözlerinden hareketle, “Fark yaratan arayı açar” diyorum!

   Toplumun yararlarının gözetilmesi ve ilerlemesi amaçlayan Rotaryenler,  hizmet etme idealleri ile küresel ısınma ve çevre kirliliği hedefli mücadelelerinde inanıyorum ki insan yaşamı için etkili farklar yaratmaya devam edeceklerdir.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle