Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

DEVRİMCİ KADINLAR ARANIYOR!

28 Ağustos, 2019

   Kadınların başı çekeceği muhalefetin güçlenme zamanıdır!
   Hayata başkaldıran kadınlar,
   Kaderine razı olmayan,
   Karşı durmayı seçen kadınlar,
   İnatçı, derin, geleceğe ışık tutan,
   Tüm yaşama sahip çıkan tırnaksız kadınlar,
   Kendini doğuran #DevrimciKadınlarAranıyor 

C:\Documents and Settings\USER\Desktop\DEVRİMCİ KADINLAR....jpg

   Toplumsal infiale yol açan, toplum hafızasına kazınan ataerki cinayetleri toplumsal cinsiyete dayalı şiddet altında, sistematik işkenceyle yaşamak zorunda bırakılıyoruz.

   Kurtuluş çareleri arayan, yardım bekleyen milyonlarca kadın hâlâ görmezden geliniyor. Devlet koruma görevini yerine getirmiyor.

   İtiraz edin kadınlar, itiraz edin... Adalet sizin kurduğunuz düzeni başkasına devrettiğinizde yitirdiğiniz özgürlüklerdir... Adaletle nezaket aynı anlamda değildir. Yaşam hakkınızı çalmalarına izin vermeyin… Yaşam öykülerinizi yarım bırakmayın. Önleyici ve koruyucu tedbir kararlarımızı gelin birlikte yazalım.

   Şiddet yasasına, istismar yasasına Devrimci Kadınların güçlü izlerini bırakalım.

   1. Devrimci Kadınlar; ezilen, horlanan, itilip-kakılan ve aldatılmış insanların eğitilmesi ve kazanılması üzerine mücadele etmelidir.
Türkiye halklarının taleplerini demokratik ve kitlelerin onayına bağlı olarak diyalektik bütünlük içinde çözecek kadınlar olmalıdır.

   2. Kadın hakları, çocuk hakları, çevre sorunu vb. konularda insani çözümleri yasalaştırmalıdır. Toplumsal sorunlarına irade göstermeli, ezilen halkların meşru isteklerini destekleyecek, acılarına ortak olacak, onlara yapılan zulüm ve katliamlara karşı duracak eylemler geliştirmelidir… 

   3. Devletin acımasızlığına, insana kıyıcılığına, işçileri, kadınları, ötekileştirilmesine, çocukları korumamasına, doğayı ve tüm canlıları katledişine, içeriye atılan yüz binlerce insana yarattığı haksızlığa göz yummamalıdır.

   4. Ekonomik ve demokratik mücadeleyi sahip olunacak haklar kapsamında, işgücünün daha iyi koşullarda satılması için kollektif mücadelesini sömürüye karşı sürdürmelidir.

   5. Devrimci Kadınlar hükümeti kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı savaş açmaya yönlendirmeli, her yıl için birden fazla aktörün katıldığı risk değerlendirme toplantılarında eylem planları oluşturmaya başlamalıdırlar.

   6. Eylem planında yer alan ve şiddeti oluşmadan önce önlemeye yönelik projeler ve kampanyalar  oluşturulmalıdır.

   7. Hükümetin şiddeti önlemeyi öncelikleri arasına almış olması sağlanmalıdır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda Türkiye de yapılması gereken en acil şey, kadına yönelik şiddet konusunda adım atmanın herkesin sorumluluğu olduğunu kabul etmektir.

    8. Sığınma evleri ve yardım mekanizması etkin şekilde çalışmalıdır. Sığınma evine evli ya da değil, çocuklu ya da çocuksuz her kadın başvurabilmelidir.

    9. Şiddet gören kadınların haftada yedi gün 24 saat arayabilecekleri devletin kontrolünde bir yardım hattı mutlaka olmalıdır.

   10. 13-18 yaş arasındaki gençlere yönelik istismarın her türünün ne olduğu hakkında gençleri eğitmek ve istismar ve şiddetin ne olduğuna dair fikirlerini gözden geçirmelerini sağlamak için kampanyalar başlatılmalıdır.

   11. Eğitimin hedefi genç erkekler ve genç kızlar olmalıdır! İstismarın ve şiddetin ne olduğu anlatılmalı ve gençlerin deneyimlerini paylaşmaya teşvik edici, güven verici uzman rehberler desteğinde olmalıdır.

   12. Genç erkeklere, tecavüz nedir, cinsellikte karşı tarafın onayı ve izni nedir, istismar nedir gibi soruların yanıtları anlatılmalıdır.

   13. Anne babalar için çocuklarının istismarın olduğu bir ilişkide yer alıp almadıklarını anlamalarına yardımcı olacak bilgiler veren broşürler hazırlanmalıdır.

   Kadınlar ve çocuklar için “Güvenli Hayatlar” Devrimci Kadınların mücadelesinde bir zihniyet dönüşümü ile mümkün olacaktır. Ancak bu yönde kamu gücü ve siyasi irade çözüm ortaklığına büyük ölçüde katkı sunacaktır.

****

   “Bir gün gelecek kadınların altından gözleri olacak. Altından saçları olacak.
   Bir gün gelecek, erkekler ve kadınlar cinsiyetlerinin şiirini tekrar keşfedecekler.
   O gün gelecek, hepimizin özgür olacağı o gün.
   Hepimiz özgür olacağız, şimdiye kadar hayal edebildiğimiz her özgürlükten daha özgür.
   Ve bizi bozan ne varsa, yok olup gidecek.
   Özgür olacağız.
   Birlikte özgür olacağız, kadınlar ve erkekler.
   Ve ellerimiz iyilik yapma yeteneğini kazanacak.
   Ve ellerimiz sevme yeteneğini kazanacak.
   Ve bu bizim özgürlüğümüz olacak.” Ingeborg Bachman



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Güven Hokna'dan açıklama: 'Tuvalet temizledim'

Efsane dizi Yaprak Dökümü'nde hayat verdiği Hayriye karakteriyle hafızalara kazınan oyuncu Güven Hokna katıldığı bir programda hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Hokna, çektiği bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR