Yukarı
5

Hasan Güneş

Bilinç gelişimi

08 Haziran, 2017

   Bilinç, insanın çalışma süreci içinde, eş deyişle toplumsal ilişkiler süreci içinde nesnel çevresini ve kişisel var oluşunu anlamasını sağlayan düşünsel süreçlerinin toplamı anlamına gelmektedir.

   Bilinç genişlemesi bir birey için neden önemlidir? Bilinç alanının genişlemesini engelleyen etkenler nelerdir? Öğrencilerin bilinç alanını nasıl geliştirebiliriz?

   Öğrencinin bilincinin genişlemesi onun seçimler yapabilmesini, yeniliklere uyumunu, eleştirel düşünebilmesini sağlamaktadır.

   Buna rağmen bilinç alanının genişlemesini engelleyen etmenler bulunuyor. Özellikle, bazı sosyo kültürel özelliklerimizin varlığı bilinç alanını genişlemesini engelleyen etmenler arasındadır. Televizyon proğramları öğrencilerimizin bilinç alanının genişlemesine prangalar vurduğu apaçık ortadadır. Yine popüler kültür de benzer sonuçlar doğurmaktadır.

   Diğer taraftan, kapitalist ülkelerin kültür emperyalizmi öğrencilerimizin bilinç alanını genişlemesine engel oluyor. Yine, öğrencileri yaratıcılığı özendirmekten uzak ve evrensel kültürlere bakmayı engelliyor.

   En önemlisi  aile içi iletişimin ve etkin olmayan eğitim sistemi bilinç alanın genişlemesine engel oluyor. Çünkü, okullarda halen ezber eğitim verilmekte öğrencilerin başarılarının testlere bağlı olması bu öğrencilerimizin tam olarak düşünmesi ve bilinç alanının genişlemesine engel oluyor.

   Bütün bunlar birleşince öğrencinin gelecekteki yetişkinlik yaşamında uygun kararlar vermemesine yol açıyor. Aslında, öğrencinin bilinç gelişimi büyük ölçüde bilinç gelişimini engelleyen nedenlerde gizlidir.  



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR