Yukarı
5

Hasan Güneş

Eğitimde adil davranışın önemi

27 Ağustos, 2017

   Adalet haklı ile haksızın ayırt edilmesi, haklı olana hakkının verilmesi, kişinin hak ettiği şeye sahip olabilmesine verilen isimdir.

   Kuşkusuz, eğitim açısından bakıldığında adil davranış konusunda okul müdürü- öğretmen; öğretmen-öğrenci ve öğretmen –veli boyutu bulunmaktadır. Sırasıyla ele alındığında söylenecek çok husus bulunmaktadır.

   Okul müdürü ders dağılımında, özlük haklarında adil davranmak zorundadır. Aksi halde ülkemizde görüldüğü gibi öğretmenlerin motivasyon derecesi düşebilir.

   Diğer taraftan, öğretmen-öğrenci arasında etkili ve sağlıklı etkileşim kurulmalıdır. Öğretmenin öğrenci hakkında  adil davranış konusunda en başta şunları kapsamalıdır:

1-  Her öğrenciye sınıfta  eşit konuşma hakkı tanınmalıdır.

2- Her öğrencinin derse katılımı için motive edilmelidir.

3- Her öğrencinin değerlendirilmesinde eşitlik ilkesine uyulmalıdır.

4- Sınıfta özgürlük, eşitlik ve adalet ilkesine uyulmalıdır.

   Ancak eğitim sistemimizde halen demokratik olmayan öğretmen davranışıyla karşılaşabilmekteyiz.

   Bu koşulların sağlanamaması durumunda öğrencinin okula yabancılaşmasına yol açabilir. Böyle bir durumda öğrenciden akademik başarı gerçekleşebilir mi?

   Diğer taraftan, vurgulanması gereken öğretmen- veli ilişkisidir. Öğretmen öğrenciden beklenenlerin neler olduğu konusunda veliyi bilinçlendirmelidir. Yine, her veli eşit değerde görülmelidir. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR