Yukarı
5

Hasan Güneş

Eğitimde açık amaçlar

09 Nisan, 2018

   Açık amaçlar, bir örgütün toplumca kendine verilen formal ve genel amaçlardır. Eğitim örgütlerinin genel amaçları nelerdir? Bu amaçların gerçekleştirilmesinin sonuçları nelerdir? Bu sonuçlar ülkemizde nasıl bir seyir izlemektedir? Neler yapılmalıdır?

   Eğitim örgütlerinin genel anlamda bireyleri toplumsallaştırma; siyasal kültürü benimsetmek ve siyasi liderleri yetiştirmek, bireyselleştirmedir. Ayrıca ülkemizin öngördüğü insan gücünü yetiştirmek ve bilinçli  üreticiler ve tüketiciler yetiştirmektir.

   Ancak bu işlevlerin yerine getirilmesi bakımından sadece kültür aktarmaya önem verilmiş. Ancak, yenilik yaratacak bireyler yetiştiremedik. Bu teknolojiyi ithal eder duruma gelmemiz bu anlyışın kanıtı değil midir?

   Diğer taraftan, eğitimin temel işlevlerinden biri, insanları bireyselleştirmektir. Ancak tutum ve davranışlarını başka/ başkalarına ipotek altına alan kişiler var.

   Yine, demokratik değerleri benimseyecek bireyler yetiştirmek eğitimin açık amaçlarından biridir. Ancak, demokrasinin vazgeçilmez öğelerinde hoşgörü anlayışına tam olarak sahip kişiler yetiştiremedik.

   Diğer taraftan, eğitim örgütlerinin temel amaçlarından biri bilinçli üretici ve tüketiciler yetiştirmektir. Oysa eğitimin amaç boyutuna ilişkin bura da sorunlarımız bulunuyor. Çünkü bilinçli üreticiler ve tüketiciler yetiştiremediğimiz apaçık ortadır.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Aşkın Nur Yengi: Bu maaşla emekli olamam

"10 bin TL ile yaşamak zorunda kalırsam emekli olamam" diyen şarkıcı Aşkın Nur Yengi, mesleğini yapmaya devam edeceğini söyledi. Bir zamanlar vokalistliğini yaptığı Sezen Aksu'nun son dön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ağız kanseri teşhisinde lolipop yöntemi

Araştırmacılar lolipopun ağız kanseri teşhisini hızlandırabileceğini, hatta sigara içen veya çok miktarda alkol tüketen kişiler gibi en fazla risk altında olan kişilerde tümör taraması için kullanılabileceğini umuyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR