Yukarı
7

Av. Anıl Selek

Diktatör

28 Ekim, 2015

                  Geçtiğimiz günlerde ülkemizi ziyarete gelen  Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplarken Finli bir gazetecinin “siz diktatör müsünüz?” sözü çok dikkat çekmişti. Ama bence Cumhurbaşkanımızın verdiği cevap daha da dikkat çekiciydi;  “diktatörün ülkesinde böyle soru soramazsınız?” !

                 Konuyla ilgili çeşitli eğitim düzeyinden olan ve hatta eğitimsiz  birçok kişiyle konuştum ve kafaların karışık olduğunu gördüm ben de konuyu biraz inceleyeyim dedim.

                 Birçok kez başvurduğum TDK internet sitesinden Büyük Türkçe Sözlüğe baktım ve “diktatör,Fr. dictateur , a. 1. Bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış bulunan kimse” anlamını gördüm. Bu arada Eskişehir Anadolu Üniversitesindeki iki öğrencinin Erdoğan’ın fotoğrafı altında “diktatörler sokakta devrilirler” yazılı afişleri sebebiyle yargılandıkları Eskişehir 2. Asliye Ceza Mahkemesi yine Büyük Türkçe Sözlük’teki anlama da gönderme yaparak diktatör demenin hakaret değil “siyasi eleştiri” gerekçesiyle gençler hakkında beraat kararı verdi.

                Kafam daha da karışmıştı. Bu kez wikipedia’ya başvurdum. Burada da Diktatörlük “otokratik bir Hükûmet biçiminde, yönetimin diktatör olan tek bir birey tarafından yönetilmesi türüdür.” Tanımlaması yapılıyor ve açıklamaya devam ediliyordu ”Günümüzdeki kullanımında ise; Diktatörlük, hukuki olarak Anayasalarda veya devlet içerisindeki diğer politik ya da sosyal faktörler tarafından sınırsız bir liderlik imkanları kazanan, otokraside mutlak üstünlüğü bulunan yöneticilerdir. Tüm anlamlarda diktatörler, toplumdaki insanların rızaları olmadan;birden fazla yaşam tarzı ve görüşü sağlamayarak çoğulcu bir yapıda bulunuyor olabilir,insanların hayatını her yönüyle kontrol ediyor olabilir,tamamen tek bir insandan gelen güç doğrultusunda kontrast bir yönetim sağlıyor olabilir,hedeflerine ulaşmak için her türlü meşru ya da gayri meşru yöntemleri kullanıyor ya da savunuyor olabilirler. 

              Verilen bilgilere ve son dönemde yaşadıklarımıza baktım bir de sayın Erdoğan’ın sözlerine; kararsızlığım iyice arttı! Dediği doğruydu Cumhurbaşkanı hakkında herkes istediğini söyleyebiliyordu, tamam cezası vardı ve resmi verilere göre 28 Ağustos 2014-28 Şubat 2015 tarihleri arasında (7 ayda) 236 işlem talebinin 105’i hakkında soruşturma izni verilirken 8 de tutuklanma yaşandı ama o kadar olacaktı! Söz söylemek ve eleştirmek serbest ama cezası var!

                Bu arada ekranlarda zaman zaman gördüğümüz başka ülkelerin liderleri de ne garip geliyordu gözümüze? Kendisine yumurta, ayakkabı atan hatta daha da ileriye giderek tokatlayan vatandaşına bırakın davayı tepki bile göstermeyen bu liderlere “Soma market vuruş teklikleri” videosunu izlemeyi salık veririm.

                Düşündüm taşındım ama ben bu işin işinden çıkamadım. Bu ülkede diktatörlük var mı? Yok mu? Sizlerin takdirine bırakıyorum. Ama Finli gazeteciye verilen  cevap kafamı kurcalamıyor değil; “diktatörün ülkesinde böyle soru soramazsınız.” Bu soruya cevap mıydı? Yoksa bir tespit



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Aşkın Nur Yengi: Bu maaşla emekli olamam

"10 bin TL ile yaşamak zorunda kalırsam emekli olamam" diyen şarkıcı Aşkın Nur Yengi, mesleğini yapmaya devam edeceğini söyledi. Bir zamanlar vokalistliğini yaptığı Sezen Aksu'nun son dön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ağız kanseri teşhisinde lolipop yöntemi

Araştırmacılar lolipopun ağız kanseri teşhisini hızlandırabileceğini, hatta sigara içen veya çok miktarda alkol tüketen kişiler gibi en fazla risk altında olan kişilerde tümör taraması için kullanılabileceğini umuyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR