Yukarı
7

Av. Anıl Selek

Şeytanın aklına gelmeyecek fikir

23 Ağustos, 2017

   Ayvalık, sadece ülkemizin değil Dünya’nın en güzel köşelerinden biri. Sarımsaklı ve Badavut plajları, Cunda (Alibey) Adası, Cennet koyları, Şeytan Sofrası ve taş evleri ile ömre bedel bir Ege ilçesi Ayvalık. Ayvalık’ın kişisel olarak bendeki yeriyse bambaşka. Hayatımı, en azından kalan hayatımın bir kısmını geçirmek istediğim harika bir ilçe. Yeşil ile mavinin harika birleşimi, otantik havası, balığın rakı ile en güzel buluşma noktalarından biri.

   Ayvalık’ın en bilinen turistik yerlerinden biri de harika adalar manzarasına sahip “Şeytan Sofrası” . Bu güzel tepe her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret ediliyor. Fırsat bulanlar enfes manzara eşliğinde kahvaltı yaparak güne başlıyorlar. Buraya Şeytan Sofrası denmesinin de güzel bir hikayesi var. 1500’lü yıllarda Osmanlı egemenliğindeki Ayvalık yöresinde Rum’lar yaşamaktadır. Kilise tarafından kovulan şeytan lakaplı Penelope adında bir Rum kadın buraya yerleşir. Yalnız başına yıllarca bu tepede yaşamıştır. Bir sene yaşanan ağır bir kuraklık sonucu, halk bunun Kiliseye karşı gelen Penelope yüzünden olduğu düşünerek onu öldürmek için toplanarak tepeye gelirler. Durumu bir çobandan öğrenen Penelope halka çok zengin bir sofra hazırlar. Kuraklık yüzünden aç olan halk, sofrayı görünce Penelope’yi unutup yiyeceklere hücum eder ve Penelope kaçarak kurtulur. O günden bugüne bu tepe “Şeytan Sofrası” olarak anılır.

   Ama belki de Dünya’nın bu adla bildiği bu tepe belki de bundan sonra farklı bir isimle anılacak. Hangi isim mi? Onu da Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun ağzından aktaralım.

   Ayvalık Tabiat Parkı’nda meydana gelen yangın sonrasında Balıkesir Valiliği’ni ziyaret eden sayın Bakan şaka gibi (!) bir açıklama yaptı. Yangınla ilgili bilgi verirken konuyu Şeytan Sofrası’na getiren bakan Eroğlu “Ben orayı görmüştüm güzel bir yer. 'Şeytan Sofrası' ismi verilen bir yer ama biz ismini değiştireceğiz. 'Cennet Sofrası' ismini vereceğiz.” (!) Okuyunca “acaba zaman kayması mı yaşıyorum yoksa bugün 1 Nisan mı?” diye düşünsem de sayın bakanın açıklamasının şaka değil gerçek olduğunu gördüm, içim ürperiverdi.

   Hikaye 600 yıldan eskiye dayanıyor, bırakın yöre halkını tüm Dünya tarafından bu tepe “Şeytan Sofrası” adıyla biliniyor, hikayesi ve isim anası da şeytan lakaplı Penelope adındaki bir Rum kadınıyken hangi akla hizmet ve hangi mantıkla ismi Cennet Sofrası olacak anlam veremedim. Eserler ona verilen isimlerle tanınır ve bilinirler. Hikaye ile de çok uyum içindeki şeytan Sofrası isminin Cennet Sofrası olarak değiştirilmesi fikri eminim Penelope’nin bile aklına gelmezdi.

   Bu öneriye başta yöre halkı ve turizmciler ne der bilemem ama bu furya bir başlarsa korkarım sayın Eroğlu Silifke yakınlarındaki Cennet - Cehennem mağaralarındaki Cehennem ismine de kafayı takabilir.

   Görünen o ki fasulye, hoşaf, sofra gündemden düşmediğine göre birilerinin gözü ilim irfan yerine hep yeme-içmede…



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR