Yukarı
22434

Radyo ve Demokrasi Müzesi’ne görkemli açılış

05 Aralık 2013 18:49

Konak Belediyesi, 4. butik müzesi olan Radyo ve Demokrasi Müzesi’ni, Basmane Semti’nde yoğun katılımla hizmete açtı.

İzmir'e butik müzeler kazandırmayı hedefleyen Konak Belediyesi, Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, İzmir Mask Müzesi, Neşe ve Karikatür Müzesi'nden sonra, Türkiye'nin ilk Radyo ve Demokrasi Müzesi'ni Basmane Semti’nde açtı.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın ev sahipliğinde açılış törenine CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, CHP Konak İlçe Başkanı Sinan Karamustafaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, radyoculuğun duayen isimleri Halit Kıvanç ve Orhan Ayhan’ın yanı sıra çok sayıda ünlü radyocu ve vatandaşlar katıldı. Sunuculuğunu televizyoncu Seda Akgül’ün üstlendiği törende açılış kurdelesini konuklar birlikte kesti. Konfeti ve balonların fırlatıldığı açılışta taş plaktan da eski şarkılar çalındı.

BALBAY’A  ÖZGÜRLÜK

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, demokrasiye özlem duyulan bir  süreçte yalnız bırakmayan konuklara teşekkür ederek, “Demokrasiye özlem duyan bir toplumuz. Yaşamımızın her noktasında demokrasinin sancılarını yaşıyoruz. Mustafa Balbay’ın Anayasa Mahkemesi kararıyla haklılığı bir kez daha tescil edildi. Ama biz hala tutuklu vekiller dramını yaşıyoruz. Demokrasi tarihimizdeki köşe noktalarını hep radyo ile öğrendik. 12 Eylül sürecinden itibaren bütün demokrasi tarihimizdeki iyi, güzel günleri de kara günleri de hep radyodan öğrendik. Evlerimizin bir köşesinde duran, ajansı dinlediğimiz, radyo tiyatrosu ve arkası yarınları dinlediğimiz radyoları müzemizde sergiliyoruz.  Bugün öyle bir süreçteyiz ki Büyükşehir Belediye Başkanımız İzmir’e hizmetin bedelini 400 yılla ödüyor. Demek ki demokrasiyi daha çok tartışacağız. Müzemiz İzmirimize, Türkiye’nin çağdaş geleceğine armağan olsun” dedi.

Halit Kıvanç, “Güzel İzmir’den güzel fikirler çıkar” diyerek binayı bağışlayan aileyi ve Başkan Tartan’ı kutladı. 

Aziz Kocaoğlu, Radyo ve Demokrasi Müzesi’ni İzmir’e kazandıran Başkan Tartan’ı kutlayarak, “Belediye hizmetlerinin yanı sıra butik müzeler kurarak başlattığı hizmetler sayesinde İzmir’in çok önemli bir açığını karşıladı bu nedenle kendisini tebrik ediyorum. Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra artık Mustafa Balbay’a özgürlük diyorum. Demokrasiye inancımızı, hukuku yükselterek karşılamamız gerekiyor” dedi.   

Tarihimizdeki radyolar müzede

Müze için Basmane’deki Altınpark Kazı Alanı karşısında bulunan Sarmaşıklı Ev restore edildi. Vatandaşların bağışlarıyla onlarca radyo toplandı. Çalışmayacak durumda olanlar titizlikle tamir edilerek müzeye kazandırıldı. Yüzden fazla radyonun yer aldığı müzede dünyada radyo yayının yapılmaya başlandığı 1921'den günümüze kadarki her döneme ait radyonun yer aldığı belirtildi. Müzede çok sayıda plak ve pikabın da bulunduğu ifade edildi. Ziyaretçilerin, tarihte önemli yer tutan olayların radyo anonslarını dinleyebilecekleri dile getirildi.

Açılışa kimler geldi

Müzenin açılış sunumunu ünlü televizyon programcısı Seda Akgül üstlendiği açılışa çok sayıda ünlü radyocu katıldı. 

Show Radyo’nun muhalif programcısı Nihat Sırdar, Güçlü Mete, Show Radyo Teknik Müdürü Murat Seymen, NTV Spor Radyo Mehmet Ayan, Türkiye de özel radyoculuğun kurucularından Ender Uslu, Best Fm’den Cem Aslan, Seslerini radyodan ilk duyduğumuz efsane spikerler Halit Kıvanç ve Orhan Ayhan, TRT İzmir Radyosu spikerleri ve prodüktörlerinden; Murat Can Canbay, Funda Koray, Zafer Akçay, Arife Soydemir, Hakan Urgancı, Murat Ünlü, TRT İzmir Bölge Müdürü Muharrem Acar, TRT Radyo Müdürü Oğuz Kaçtan gibi pek çok isim açılışa renk kattı.

Radyo ve Demokrasi Müzesi'nin açılışından notlar

*Konak Belediyesi kente dördüncü butik müzeyi kazandırdı. Daha önce de Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Nejdet Alpar Mask Müzesi ile Neşe ve Karikatür Müzesi hizmete açılmıştı. Sırada Kadın Müzesi ve Hamdi Dalan Sabun Müzesi var.

*Müze bulunduğu konum ile İzmir kent merkezinde önemli bir yere sahip. 2 bin yıllık tarihin yattığı Altınpark arkeolojik kazı alanının karşı sırasındaki müzenin hemen arka sokağında ise Kadın Müzesi açılacak. Yine Konak Belediyesi projelendirmesiyle nostaljik görünümü tazelenen 960 Sokak’ın da çok yakınında olan müze çevresinde yapılan bir gezintiyle İzmir’in meşhur tarihi çeşmeleri ve binaları da görülebiliyor. Müzeye yürüme mesafesinde Oteller Sokağı, Anafartalar Caddesi, Antik Agora Çarşısı bulunuyor. Müzeden Tarihi Basmane Garı’na; Basmane Metro durağı ve otobüs duraklarına da birkaç dakikalık yürüme mesafesinde olan müzeye ulaşım da çok kolay.  

*Radyo ve Demokrasi Müzesi iki katlı binasında 6 Galeride Radyo ve demokrasi tarihini 6 dönemde inceliyor. Galeri isimleri sırasıyla şöyle:

1- İlk Yıllar- Radyonun Doğuşu, İnsanın Radyoyu Keşfi (1921-1939)

2- Savaş ve Radyo- 2.Dünya Savaşı’nda Radyonun Kullanımı, İnsanın Radyonun Gücünü Keşfi (1939-1945)

3- Radyo Savaşları- Soğuk Savaş Yıllarının Propaganda Aracı Olarak Radyo ve Gerilla Radyoların Doğuşu (1945-1964)

4- Radyo…Özgürlük…- Radyonun Özgürlük Mücadelesi, Özgürleşme Aracı Olarak Radyo (1964-1980)

5- Öldü mü Yoksa?- Radyonun Gözden Düştüğü Yıllar (1980 – 2000)

6- Radyo Daima…- Bir Tıkla Radyo, Yeni Nesil Yayıncılık ve Radyonun Bir Demokrasi Aracına Dönüşmesi (2000 ve sonrası)

*Radyo ve Demokrasi Müzesi tamamen bağışlarla oluşmuş bir müze olarak da farklılığını ortaya koydu. Müze İzmirlilerin bağışlarıyla İzmirlilere ait bir kent müzesi.

*Radyo ve Demokrasi Müzesi’nde 1920’den 2000’lere tüm dönemlere ait 100’ün üzerinde radyo ve ses kayıt cihazları, kulaklık, hoparlör, dönemlere ait belge ve fotoğraflar gibi çeşitli materyaller bulunuyor. Müzedeki en eski radyo ise 1945 yılında üretilmiş bir philips.

*Her galeride döneme ait bilgilerin yer aldığı panolar, cansız mankenlerle desteklenmiş görsel sunumlar ve en önemlisi interaktif radyolar bulunuyor. Müzeyi ziyaret edenler Atatürk’ün 10. yıl ve meclis konuşması, 1945-1964 yıllarını kapsayan dönemde Adnan Menderes’in Yassı Ada savunması, 1964-1980’li yılları kapsayan odada Deniz Gezmiş’in mahkeme savunması, Kenan Evren’in darbe konuşması, Beatles, Ernesto Che Guevara, Adolf Hitler, Süleymen Demirel, Bülent Ecevit, Semiha Yankı gibi döneme damgasını vuran kişilerin, olayların ve şarkıların yer aldığı radyoları açarak onları dinleyebilecek.

*Müze Danışma Kurulu:

-Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Huriye Kuruoğlu

- Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Ümit Aydoğan

-Özgür Yılmazkol (TRT)

*Radyo ve Demokrasi Müzesi açılışına kimler katıldı:

Müzenin açılış sunumunu ünlü televizyon programcısı Seda Akgül üstlendi.

Show Radyo’nun muhalif programcısı Nihat Sırdar, Güçlü Mete, Show Radyo Teknik Müdürü Murat Seymen, NTV Spor Radyo Mehmet Ayan, Türkiye de özel radyoculuğun kurucularından Ender Uslu, Best Fm’den Cem Aslan, Seslerini radyodan ilk duyduğumuz efsane spikerler Halit Kıvanç ve Orhan Ayhan, TRT İzmir Radyosu spikerleri ve prodüktörlerinden; Murat Can Canbay, Funda Koray,

Zafer Akçay, Arife Soydemir, Hakan Urgancı, TRT Radyo Müdürü Oğuz Kaçtan, Ümit Tunçağ, Ömer Köroğlu katıldı.

Siyaset:

Devlet eski Bakanı Işılay saygın, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu,

Radyo ve Demokrasi müzesi

Misyon

Radyo ve Demokrasi Müzesi’nin misyonu radyonun icadından günümüze kadar olan dönemini çağdaş müzecilik anlayışı ile sergilemek, demokrasinin vazgeçilmez öğelerinden biri olan çoğulculuk kavramına bağlı olarak alanlara inemeyen kitlelerin haber alma özgürlüklerine kavuşmasına aracı olan radyo ile birlikte siyasi tavrını ortaya koyma sürecini aktarabilmek.

Vizyon
Bugün, yalnızca müzik endüstrisinin değil, haberciliğin, güvenliğin, sanayi üretiminin, tarımın, lojistiğin, deniz aşırı haberleşme ile uzay teknolojisinin emrinde ses dalgalarının ulaşabildiği her yerde insanlığın hizmetinde olan radyonun ötekinin sesi olmak amacıyla açtığı yeni kulvarda uluslararası platformlarda serüvenini anlatarak katkıda bulunmak.

Müzemizin Yürütme Kurulu :Ege Üniversitesi Radyo-TV Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Huriye KURUOĞLU ve Araştırma Görevlisi Ümit AYDOĞAN, TRT Genel Müdürlüğü Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığında Radyo Haberleri Müdürü Özgür YILMAZKOL, Koleksiyoner Ferit AKALIN.

Müze tasarım çalışmaları  Mimar Esra ACAR tarafından gerçekleştirilmiştir.

Müzemizde 1920-2010 zaman aralığında 100 adet radyo sergilenmektedir

Müzdemizde Yer Alan İnteraktif Radyo Ses Bilgileri

Radyolarımızın interaktif hale getirilmesini Radyo Tamircimiz Zanaatkar Melih YAKAR destek olmuştur.

İnteraktif Radyolarımızda önderimiz Atatürk’ten Ernesto Che Guevera’ ya, Bülent Ecevit’e , Winston Churchıll’ten Mahatma Gandhi’ye , Josef Stalin’den Deniz Gezmiş’e tarihte iz bırakmış birçok ünlü simaya sesleri ile yer verilmiştir.

Not: Müzemizde yer alan tüm radyolar bağış olarak  alınmıştır.

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kemalpaşa'da aşure bereketi paylaşıldı

Kemalpaşa Belediyesi, Muharrem ayının bereketini paylaşmak ve birlik, beraberlik duygularını pekiştirmek amacıyla ilçenin 2 ayrı noktasında aşure dağıtımı gerçekleştirdi. Belediye önünde ...

Polat: Milletin varlıklarını şirketler batırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok’ sözleri sonrası Belediyelerin SGK’ya olan borçları için Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti.


Çeşme açıklarında 46 düzensiz göçmen kurtarıldı

 İZMİR'in Çeşme ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurlarınca Türk karasularına geri itilen lastik botta bulunan 46 düzensiz göçmen, sahil güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Sahil Güv...

CHP'li Türeli’den çarpıcı tespit: Vergi paketinin üçte ikisi kayıp, arıyoruz

CHP İzmir Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’de vergi adaletsizliğinin en temel nedenleri arasında gösterilen vergi ve istisnaların “bütçe açığıyl...


İzmir'de kumar oynayanlara ceza yağdı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde, İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Bornova ilçesine bağlı Gökdere ve Egemenlik mahallelerinde bulunan 5 iş yerine operasyon düzenledi.

Ilıca Halk Plajı Dünyanın bir numaralı eko etiketi olan ‘mavi bayrak’ ödülüne layık görüldü

Ilıca Halk Plajı, denizlerin koruyucusu ve dünyanın bir numaralı eko etiketi olan ‘Mavi Bayrak’ ödülüne layık görüldü. Uluslararası Mavi Bayrak Çevre Ödülü’nün Ilıca Halk Plajı’ndaki Mavi...


Lozan Barış Antlaşması'nın 101. yılı Urla'da kutlandı

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Lozan Barış Antlaşması'nın 101.yıldönümü kapsamında Urla Cumhuriyet Meydanında yapılan basın açıklamasında Lozan Barış Antlaşmasının cephede uğruna ni...

Kılıçdaroğlu Soyer'i ziyaret etti

CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği'nin (BAMAD), sansürün kaldırılışının 116. yıl dönümü nedeniyle düzenlediği etkinlik için İzmir’e ge...


Karşıyaka Belediyesi üretiyor, sokaklar güzelleşiyor

Daha yaşanabilir bir Karşıyaka için fiziki hizmetlerine hız veren Karşıyaka Belediyesi, yerel seçimlerden bu yana yaklaşık 8 bin 500 metrekare alanda asfalt yama, parke döşeme ve tamirat ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü oyuncu İlker Aksum baba oluyor

Geçtiğimiz sene haziran ayında Dilay Ekmekçioğlu ile nikah masasına oturan başarılı oyuncu İlker Aksum'un baba olacağı müjdesi geldi. Çarli, Canım Ailem, Ramo ve Teşkilat gibi dizilerdeki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran gösterildiği zaman, otizm benzeri tablo sıklıkla karşımıza geliyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR