
Neşet Ertaş gideli 11 yıl oldu…
Türküleri kendine has üslubuyla icra eden ve “Bozkırın Tezenesi” olarak anılan Neşet Ertaş’ın vefatının üzerinden 11 yıl geçti.
Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Abdallar (Kırtıllar) köyünde 1938’de dünyaya gelen halk ozanı, 8 yaşına kadar doğduğu köyde yaşadı. Daha sonra ailesiyle İbikli (Çiçekdağı) köyüne yerleşen Ertaş, müzik hayatına da kendisi gibi saz üstadı olan babası Muharrem Ertaş sayesinde başladı.
Bozlak türkülerini feryat olarak nitelendiren Ertaş’ın ilk çalgısı annesi Döne Ertaş’ın çamaşır tokacına tel takmak suretiyle yaptığı oyuncak bağlamaydı. Okula gidemeyen, fakat çok küçük yaşta bağlama ve keman çalmayı öğrenen sanatçı, okumayı da ağabeyi Necati Ertaş’tan öğrendi.
Neşet Ertaş, çocukluğunda babasıyla birlikte Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Keskin, Yerköy, Kayseri, Yozgat gibi birçok yeri gezerek saz çalıp, türküler söyledi.
14 YAŞINDAYKEN İLK ALBÜM
Babasından müzikle ilgili pek çok şey öğrenen Ertaş, 14 yaşında İstanbul’a gelerek ilk plağını 1957’de babasının yazdığı “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” türküsüyle çıkardı. Bu çalışması geniş kitlelere ulaşan Ertaş, kısa sürede Anadolu’nun tamamında tanınan ve dinlenen bir halk ozanı oldu.
İki yıl boyunca İstanbul’da plak, kaset ve konser çalışmaları yapan Ertaş, daha sonra Ankara’ya yerleşti ve sanat hayatını burada sürdürdü.
Usta müzisyen, bu süreçte “Türkülerin Babası”, “Anadolu Efsanesi” ve “Abdal Müzisyen” gibi isimlerle de anılmaya başlandı.
Mahalli sanatçı unvanıyla Ankara Radyosu’nda programlar yapan Ertaş, Leyla Hanım ile tanışıp evlendi ve çiftin 3 çocuğu oldu fakat 7 yıl sonra eşinden ayrıldı.
DEVLET SANATÇILIĞINI KABUL ETMEDİ
Yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle enstrüman çalamaz hale gelen ve tedavi için Almanya’ya yerleşen Ertaş, çocuklarının eğitimi ve sanat çalışmaları dolayısıyla uzun süre bu ülkede ikamet etti.
Türkiye’de plakları, radyo programları, konser ve düğün performanslarıyla büyük bir üne kavuşan Ertaş, Almanya’daki birinci kuşak Türk göçmenler tarafından da çok sevilen bir isim oldu.
Kendi üslubuyla gelenekten gelen türküleri icra eden Ertaş, 2000 yılında İstanbul’da yeniden sevenlerinin karşısına çıktı.
Abdallık kültürünün son efsanesi olarak bilinen Ertaş, Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine teklif edilen “Devlet Sanatçısı” unvanını kabul etmedi.
Hayatta olduğu dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” kapsamında “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilen Ertaş, eserlerinde Anadolu insanının acı ve kederini dile getirdi.
Ertaş’a, İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 2011’de fahri doktora unvanı verildi, sanatçının bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuarlarda ders olarak okutuldu.
400’DEN FAZLA PLAK
Hayatı boyunca 400 plak, birçok kaset ve “long play”e imza atan Ertaş, 25 Eylül 2012’de prostat kanseri sebebiyle İzmir’de 74 yaşında vefat etti.
Hayatı ve eserleri Prof. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap olarak yayımlanan Ertaş’ın albümlerinden bazıları şöyle:
“Gönül Ne Gezersin Seyran Yerinde”, “Kendim Ettim Kendim Buldum”, “Kibar Kız”, “Gel Gayri Gel”, “Türküler Yolcu”, “Gitme Leylam”, “Kova Kova İndirdiler Yazıya”, “Seher Vakti”, “Polis Lojmanları”, “Benim Yurdum”, “Gönül Yarası”, “Zülüf Dökülmüş Yüze”, “Zahidem”, “Gönül Dağı”, “Ölmeyen Türküler 2”, “Ölmeyen Türküler 3”, “Sazlı Sözlü Oyun Havaları”, “Niye Çattın Kaşlarını”, “Yar Gönlünü Bilenlere”, “Garibin Dünyada Yüzü Gülemez”, “Altın Ezgiler”, “Gurban Olduğum”, “Ağla Sazım”, “Hata Benim”, “Mühür Gözlüm”
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Piyanonun sihirbazları
23. Uluslararası Antalya Piyano Festivali şehir etkinlikleriyle devam ediyor. Festivalin İtalya’dan gelen “Il Grande Piano” ikilisi bugün Saat Kulesi’nde, yarın ise saat 13.00 ve 15.00’te...
''Mahkumlar'' tiyatroseverler ile buluştu
Troia Çiçekleri Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelenen, Hasan Sami Er'in yazıp yönettiği müzikli oyun, 7 Aralık 2023 Perşembe günü Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezinde sahnelendi. Kent...
Özer Kaysavuk Aşıp Geldi Şimdi Türkü Söyleme vakti
1 Aralık Cuma günü tüm digital platformlarda yayınlanmaya başlayan şarkı şimdiden dillerden dile dolaşmaya aday. Gündelik hayatın stresinden uzak, yaşamaya, umuda ve inadına aşka çağıran ...
7. İzmir Mizah Festivali 11 Aralık’ta başlıyor
7. İzmir Uluslararası Mizah Festivali, 11 Aralık Pazartesi akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki açılış töreni ile başlıyor. Festival süresince paneller, söyleşiler, sergiler, tiy...
Ressam Gökçe Erhan'ın mahkemeye taşıdığı kültür balıkçılığı projesine yargı 'dur' dedi
Trabzon Şehir Plancıları Odası, bölge halkı ve Gökçe Erhan tarafından tesisinin yapımının iptali istemi ile İdare Mahkemesinde dava açılmıştı. DHA'nın haberine göre 2 yıl süren davada; pr...
Efsanevi rock grubu The Moody Blues'un solisti Denny Laine hayatını kaybetti
Efsanevi rock grupları Wings ve The Moody Blues'un kurucu ortağı ve The Moody Blues'un ilk solisti Denny Laine, 79 yaşında hayatını kaybetti. "Melancholy Man" ve " Nights in White Satin" ...
100. Yıl Kitap Kulübü için kayıtlar başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet’in yüzüncü yılı kutlamaları kapsamında kurulan “100. Yıl Kitap Kulübü” için kayıtlar başladı. 7 yaş üzeri okurların katılımına açık olaca...
Behzat Ç. ekibi yeni sezon öncesi bir araya geldi
"Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi"nin ikinci sezonu için oyuncular ve yapım ekibi bir araya geldi. BluTv yapımı, Hepsiburada Premium katkılarıyla yayınlanan "Çekiç ve Gül: Bir Behzat ...
GTA VI'dan ilk fragman geldi!
Rockstar Games, merakla beklenen GTA VI'nın fragmanını yayınladı. Rockstar Games, merakla beklenen Grand Theft Auto 6’nın (GTA 6) ilk fragmanını yayınladı. 12 yıllık aranın ardından oyuns...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
İlhan Şeşen'den hayranlarını üzen haber: Kanserle savaşıyor
GRUP Gündoğarken’in usta sesi, yorumcu ve oyuncu İlhan Şeşen’den üzücü haber geldi. Usta müzisyenin akciğer kanserine yakalandığı ortaya çıktı. Bodrum’da yaşayan sanatçı bir süredir İstan...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Ramsay Hunt sendromu nedir, belirtileri neler?
Ramsay Hunt Sendromu (RHS), suçiçeği ve zonaya neden olan varicella zoster virüsünün (VZV) neden olduğu bir hastalık. Ramsay Hunt Sendromu, genellikle yüzün bir tarafında felç veya güçsüzlük, kulak ağrısı ve kulak kepçesi ve dış kulak yolunda döküntüye neden olur. Ramsay Hunt Sendromunun tedavisi, antiviral ilaçlar ve kortikosteroidler ile yapılır. RHS'nin çoğu vakada tedavi ile tamamen iyileşir ancak bazı durumlarda, yüz felci kalıcı olabilir.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.