Yukarı
388479

Variste pıhtı riskine dikkat!

25 Eylül 2023 09:30

Varis sanılanın aksine sadece estetik bir sorun değil önemli bir sağlık problemidir. Çünkü ilerlediğinde damarlarda pıhtı riski oluştuğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ezelsoy, ‘‘Bu nedenle erken dönemde tedavi edilmesi hayati önem taşır’’ dedi.

Bacaklarımızdaki toplardamarlarda, oksijen içeriği düşük kirli kan akışı gerçekleşir. Kan akışı ayak bileklerinden kalbin sağ tarafına doğru, yer çekimine ters yöndedir. Ayakta olduğumuzda ya da oturduğumuzda kan, yer çekiminin etkisiyle aşağıya doğru geri kaçma eğilimindedir. Ancak yüzeysel toplardamarlardaki kapakçıklar bunu önler. Varis de normalde bacaklarımızdaki kirli kanı temizlenmek üzere akciğere taşıyan bu damarlardaki kapakların işlevinin bozulmasıyla oluşur. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ezelsoy, genellikle estetik bir sorun olarak görülen varisin sağlığa etkilerini şöyle anlattı:

Doç. Dr. Ezelsoy

BİRÇOK NEDENİ VAR

Varis oluşumuna ailesel yatkınlık, cinsiyet, aşırı kilolar, mesleki nedenlerle fazla ayakta kalma, hareketsiz bir yaşam biçimi ve hamilelik gibi bir dizi etken neden olabilir. Yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15-20'sini etkileyen bir hastalıktır. Kadınlarda, erkeklere oranla 2-4 kat daha fazla görülür. Ailesel geçiş oranı yüzde 50' den fazladır.

İşte korunma yolları

Varis yakınmalarını ve oluşumunu azaltmak için yaşam tarzı değişikliğine gidilmeli. Bazı alışkanlıklarınızı değiştirebilirseniz, varise bağlı şikayetleri de azaltmanız mümkün olur. İşte önerilerim:

Yürüyüş yapın: Haftanın 5-7 günü 30 dakika süreyle yürüyün. Yürüyüş, yüzme ya da bisiklete binmek gibi baldır kaslarınızı çalıştıran egzersizler yakınmalarınızı azaltmaya yardımcı olur.

Varis çorabı kullanın: Eğer bacak ağrısı, şişlik, dolgunluk hissi gibi şikayetleriniz varsa ve uygun basınçta varis çorabı giyerseniz, günün sonunda kendinizi daha iyi hissedersiniz.

Uzun süre ayakta durmayın ve oturmayın: Uzun süre sabit ayakta durmaktan ya da oturmaktan kaçının. Masa başı işiniz varsa saat başı en az 2-3 dakika yürüyün.

Bacaklarınızı kaldırın: Gün içinde fırsat bulabilirseniz 2-3 kez, 10-15 dakika boyunca bacaklarınızı kalp hizasından yüksek bir konumda dinlendirin.

Topuklu ayakkabı giymeyin: Yüksek topuklu ayakkabıları mümkün olduğunca az tercih edin. Çünkü topuklu giydiğinizde ayak ve baldır kaslarınız toplardamarlardaki kan akışına ideal pompa katkısında bulunamaz.

Sıcaktan korunun: Kışın hamam, sauna ya da kaplıca gibi ortamlarda bulunmak, yazın ise bacaklarınızı uzun süre güneş ışığı altında tutmak damar genişlemesine bağlı olarak yakınmalarınızı artırır. Banyo yaptığınızda, ayak bileklerinizden dizlerinize doğru soğuk su uygulamanız sizi rahatlatır.

Rahat kıyafetleri tercih edin: Bol giysileri tercih edin. Sıkı kemerler ya da bacağın üst kısmını sıkacak şekilde dar pantolonlar kan akımını zorlaştırıp varisi tetikler.

Sadece krem ve losyonla tedavisi mümkün değil

İlerlemiş varisi ameliyatsız bir şekilde çözüme kavuşturacağını iddia eden krem ve losyon şeklindeki bazı medikal ürünler, ancak doktorunuz uygun ve gerekli görürse kullanılmalıdır. Çünkü uygunsuz kullanımda cilde doğrudan zarar verebilen bu ürünler, tedaviye destek amaçlı düşünülmelidir. Varis belirtilerini azaltmak ya da yok etmek için yapılan tüm bireysel girişimler elbette kısa süreli çözümler olacaktır. Aynı şekilde kılcal varislere yönelik yapılan lazer tedavileri, hekim olmayan kişilerce yapıldığında iz kalma riski çok yüksektir.

TEDAVİ EDİLMEZSE TEHLİKELİ OLABİLİR

Varis tanısı alan hastalarda bacaklarda ağrı, kramp, yanma, huzursuzluk ve kaşıntı gibi şikayetler hastalığın ilerlemesiyle birlikte artabilir ve bu da hastanın hayat konforunu olumsuz etkiler. İnce varisler erken dönemde tedavi edilmezse hastalığın ilerlemesiyle zamanla ciltte kabarık bir hal alabilir ve estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye yol açar. Aynı zamanda bu genişlemiş kabarık varislerde yavaş akıma bağlı pıhtı riski vardır. Bu da akciğer embolisi gibi hayatı tehdit eden hastalıklarla kendini gösterebilir.

Ne zaman ameliyat gerekir?

Öncelikle varise bağlı bacaklarda yapılan ultrasonografik değerlendirmede, özellikle kasık düzeyinde derin toplardamardan yüzeysel toplardamara ciddi miktarda kan geri kaçışı olup olmadığı ve yüzeysel toplardamar çapı ve kapak yapısı incelenir. Yüzeysel toplardamar çapı genişlemiş ve kapak yapısı ileri derecede bozulmuşsa ameliyat kararı verilir.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran ...

Göz renginiz hastalığınızı belirliyor

Avrupalı uzmanlar araştırmasına göre, göz rengini belirleyen melanin oranı göz hastalıklarında önemli rol oynuyor. Yeşil, mavi gibi açık renklilerde ışığa duyarlılık ve tümör riski ile re...


‘Depresyon Yaygın Bir Ruhsal Sağlık Sorunu’

Depresyon, bireyin duygusal, fiziksel ve zihinsel sağlığını derinden etkileyen yaygın bir ruhsal sağlık sorunudur. Bu durum, kişinin günlük hayatını önemli ölçüde zorlaştırabilir ve yaşam...

Neden Covid'e yaz mevsiminde de yakalanıyoruz?

Covid diğer viral solunum yolu hastalıklarından farklı olarak mevsimsel bir döngüde değil. Peki neden Covid yılın her döneminde ortaya çıkabiliyor? Covid-19 virüsü, grip gibi diğer solun...


Sıcaklarda cep telefonunuzu uzun süre şarjda bırakmayın

Cep telefonlarının bataryalarını şarj edildikten sonra fazla sürede prizde bırakmak şişmeden kaynaklı cihazın ömrünü kısaltabiliyor. Cep telefon tamircileri sıcak havalarda cep telefonlar...

Klima çarpması belirtileri, nasıl geçer?

Klima çarpması genellikle uzun süre klima altında kalmaktan kaynaklanırken, özellikle yaz aylarında görülüyor. Vücudun ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmasıyla oluşan klima çarpması be...


'Yaz Covid'i': Yeni FLiRT varyantlarıyla ilgili neler biliniyor?

Dünya Sağlık Örgütüne göre FLiRT adı verilen yeni bir Covid-19 varyant grubu dünya çapına baskın hale geldi. Belirtileri neler, ne kadar yaygın? Dünya Sağlık Örgütüne göre (WHO) FLiRT adı...

Bilimsel araştırma: Diyabet ve kalp krizi arasındaki çarpıcı ilişki

Diyabet hastalığının başlangıcını sadece dört yıl geciktirmenin, kalp krizi riskini %26 oranında azaltabildiğini ortaya koyan bir araştırma yayımlandı. Çin-Japonya Dostluk Hastanesi'nden ...


Sıcak havalarda isiliğe dikkat!

Yaz sıcaklarının iyice kendini gösterdiği bu günlerde uzmanlardan ’isilik’ ile ilgili uyarı geldi. Dr. Ayşegül Yalçınkaya İyidal, havaların ısınmasıyla birlikte özellikle bebeklerde ve kü...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü oyuncu İlker Aksum baba oluyor

Geçtiğimiz sene haziran ayında Dilay Ekmekçioğlu ile nikah masasına oturan başarılı oyuncu İlker Aksum'un baba olacağı müjdesi geldi. Çarli, Canım Ailem, Ramo ve Teşkilat gibi dizilerdeki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran gösterildiği zaman, otizm benzeri tablo sıklıkla karşımıza geliyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR