Mehmet Şimşek: Özel tüketim daralırken, yatırım ve ihracat arttı
TÜİK'e göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek yılın ilk yarısına göre iç talebin büyümeye verdiği katkının gerilediğini söyledi.
Mehmet Şimşek: Özel tüketim daralırken, yatırım ve ihracat arttı
TÜİK'e göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek yılın ilk yarısına göre iç talebin büyümeye verdiği katkının gerilediğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül dönemi) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, GSYH 2023 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 arttı.
Üretim yöntemiyle GSYH tahmini, yılın üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 79,8 artarak 7 trilyon 681 milyar 432 milyon lira oldu. GSYH'nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 295 milyar 815 milyon olarak gerçekleşti.
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak, inşaat yüzde 8,1, sanayi yüzde 5,7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,1, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,7, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,7, tarım sektörü yüzde 0,3 arttı. Ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar da yüzde 16,5 artış gösterdi. Söz konusu dönemde mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 2,5 azaldı.
Böylece Türkiye ekonomisi Covid-19 salgını tedbirlerinin uygulandığı 2020 yılının ikinci çeyreğinden sonra üst üste 13 çeyrek büyümüş oldu.
Hane halkı tüketim harcamaları yüzde 11,2 arttı
Yerleşik hane halklarının tüketim harcamaları, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 11,2 yükseldi. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 14,7 artış kaydetti.
Mal ve hizmet ihracatı, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,1, ithalatı da yüzde 14,5 yükseldi.
İş gücü ödemelerinde yüzde 117,2 artış
İş gücü ödemeleri söz konusu dönemde yüzde 117,2, net işletme artığı/karma gelir yüzde 50,7 artış gösterdi.
İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içindeki payı geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 26,1 iken 2023'te yüzde 32,2 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 55 iken yüzde 47'ye düştü.
Mehmet Şimşek: Özel tüketim daralırken, yatırım ve ihracat artış gösterdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 3'üncü çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede "Bir önceki çeyreğe göre özel tüketim daralırken; yatırım ve ihracat artış gösterdi" dedi.
Şimşek'in açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
"- Türkiye ekonomisi 2023 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 büyürken, mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 oldu. İlk dokuz ayda büyüme yıllık yüzde 4,7 gerçekleşti. Üçüncü çeyrek itibarıyla yıllıklandırılmış milli gelir 1 trilyon 76 milyar dolar seviyesine yükseldi.
- Uyguladığımız dezenflasyon programının finansal piyasalarda olumlu etkilerini gördük. Yatırımcı güveni arttı, ülkemiz risk primi düştü, uluslararası sermaye girişi başladı, rezervlerimiz güçlendi ve kur oynaklığı azaldı.
- Programımızın öngörüsü dahilinde büyümede daha dengeli bir kompozisyona doğru yol alıyoruz. Yılın ilk yarısına göre iç talebin büyümeye verdiği katkı 8,8 puandan 7,3 puana gerilerken, net dış talebin negatif katkısı 4,9 puandan negatif 2,6 puana düştü. Bir önceki çeyreğe göre özel tüketim daralırken; yatırım ve ihracat artış gösterdi.
- Dengelenmeye yönelik uyguladığımız politikalar sonucunda Eylül ayında cari açıkta Mayıs’a göre yıllık 8,6 milyar dolar iyileşme sağlandı. Ekim ve Kasım aylarına ilişkin dış ticaret verileri cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğine işaret ediyor.
- Büyümede dengelenme, dışa bağımlılığın azaltılması ve cari açığın kalıcı olarak düşürülmesi için yüksek teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımları, ihracatçılarımızın finansmana erişimini ve hizmet ihracatımızı güçlü bir şekilde destekliyoruz. 300 milyar TL hacminde Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programını hayata geçirdik. Eximbank’ın sermayesini artırdık ve günlük reeskont kredi limitini 10 katına çıkararak 3 milyar liraya yükselttik. Son olarak, hizmet ihracatından elde edilen gelirlere sağlanan kazanç istisnasını artıran düzenleme Yüce Meclisimizde görüşülüyor.
- İşgücü piyasalarında olumlu görünüm devam ediyor. Üçüncü çeyrekte de istihdam artısı ve işsizlik oranındaki düşüş devam etmiştir. Eylül ayında mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı yüzde 9,1 ile 2013 yılı Aralık ayından sonraki en düşük seviyesine geriledi.
- Uyguladığımız öngörülebilir ve kurala dayalı politikalarımıza; enflasyon ve cari açıkta kalıcı düşüş ve makro-finansal istikrar sağlanıncaya kadar devam edeceğiz. Böylece sürdürülebilir yüksek büyümenin temelini güçlendireceğiz."
SOL HABER
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Emtia piyasası geçen hafta pozitif seyretti
ABD'de açıklanan istihdam verileri, Fed'in faiz indirimi konusunda temkinli duruşunu desteklese de emtia piyasası geçen hafta pozitif seyretti. Aynı zamanda ABD'nin Rusya'nın petrol üreti...
Toplam ciro endeksi kasımda yüzde 42,4 arttı
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, Kasım 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,4 yükseliş kaydetti. Buna göre, me...
Yüksek Hızlı Tren biletlerine zam
Yüksek Hızlı Tren (YHT), ana hat ve bölgesel tren bilet tarifesine zam geldi. 13 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek yeni tarifeye göre Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren bileti yüzde 44,4 zaml...
B sınıfı ehliyet almak isteyen herkes bu parayı ödeyecek
2025 yılının girmesiyle birlike A'dan Z'ye birçok ürün ve hizmete peş peşe zamlar geldi ve gelmeye devam ediyor. Vatandaşları yakından ilgilendiren zamlardan bir tanesi de ehliyet kursu, ...
Otomotiv yan sanayiden ihracat rekoru
Türkiye’nin otomotiv yan sanayi ihracatı, 2024 yılında yüzde 5,18 artışla 14 milyar 879 milyon dolara ulaşarak yıllık bazda rekor kırdı. Türkiye otomotiv endüstrisi, toplamda 37,2 milyar ...
Kamu işçisinin ikramiyesi ikiye bölündü
Kamu işçilerine 2025 yılında yapılacak ilave tediye ödemelerinin tarihleri belli oldu. İşçilere verilecek ikramiyeler, iki taksit halinde hesaplara yatırılacak. İlk taksit ödemesi 24 Ocak...
Trump eleştiriyor: Almanya'nın ticaret fazlasında tarihi rekor!
Donald Trump’ın sürekli eleştirdiği Almanya’nın ABD ile ticaret fazlası, 2024’te 65,4 milyar Euro'ya çıkarak rekor kırdı. Ancak Trump’ın ithalata yönelik ek gümrük vergisi tehditleri, Alm...
2024'te otomotiv üretimi yüzde 7 azaldı
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılının ocak-aralık dönemine ait toplam otomotiv üretimin yüzde 7 azalarak 1 milyon 365 bin 296 adet olduğunu açıkladı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD)...
Piyasalarda önümüzdeki hafta takip edilecek 5 konu
Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturması öncesinde piyasalar İngiltere ve ABD'den gelecek enflasyon verileri, Çin'in büyüme rakamları, ABD borsalarında bilanço dönemi ve Avrupa'daki y...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Gizem Karaca 15 haftalık hamile
Sekiz yıldır Kemal Ekmekçi ile evli olan oyuncu Gizem Karaca sosyal medya hesabından 15 haftalık hamile olduğunu duyurdu. En son 'Safir' dizisiyle ekranlarda gördüğümüz oyuncu Gizem Karac...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Uyku intikamı sağlığınızı nasıl etkiliyor?
Günlük yaşamın getirdiği yoğunluk nedeniyle kişilerin kendilerine vakit ayırmak için 'uyku intikamı' ile gece geç saatlere kadar ayakta kalması ve bu durumun kontrolden çıkması psikolojik ve fizyolojik sorunlara neden olabiliyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.