Yukarı
404269

Araştırma: Günde 10 bin adım efsanesi çürüyor mu?

21 Mayıs 2024 10:36

30 dakikalık koşu mu 10.000 adım mı? Yapılan bir araştırma kilo kaybı için hangisinin daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Günde en az 10.000 adım atmak uzun zamandır egzersiz için altın standart olarak kabul ediliyor. Ancak bir çalışma, adım sayınız yerine egzersiz yaparak harcadığınız zamana odaklanmanın kilo kaybı, uzun ömür ve kalp hastalığı riskinin azalması açısından aynı derecede etkili olabileceğini öne sürüyor.

ABD’nin Boston şehrindeki Brigham ve Kadın Hastanesi'ndeki araştırmacılar, 62 yaş üstü yaklaşık 15.000 kadının dört yıllık verilerini inceledi.

Her katılımcıya aktivite seviyelerini ölçmek için bir kondisyon takip cihazı takıldı ve her yıl doldurmaları için sağlık anketleri verildi.

Ekip, günde 8.000 ila 8.500 adım atanların kalp hastalığı riskinin, günde yaklaşık 3.000 adım atanlara kıyasla yüzde 40 oranında azaldığını buldu.

Dahası aynı risk azalmasının günde 75 dakika egzersiz yapanlar için de geçerli olduğunu buldular, bu da ölçüm adımlarının gereksiz olabileceğini düşündürüyor.

ALTERNATİFLER DE İŞE YARIYOR

JAMA Internal Medicine'da yayınlanan çalışma, bazı uzmanların egzersiz için sihirli bir sayı olmadığını iddia ettiği 10.000 adım kuralını çürüten birkaç yeni rapordan biri.

Brigham ve Kadın Hastanesi Koruyucu Tıp Bölümü'nün baş yazarı ve araştırmacısı Dr. Rikuta Hamaya şunları söyledi: "özellikle de genç bireyler için, egzersiz tenis, futbol, yürüyüş veya koşu gibi aktiviteleri içerebilir, adımlarla kolayca takip edilebilir."

"Ancak diğerleri için egzersiz süresini izlemenin daha kolay olduğu bisiklete binmek veya yüzmekten oluşabilir. Bu nedenle fiziksel aktivite kılavuzlarının hedeflere ulaşmak için birden fazla yol sunması önemlidir. Hareket herkese farklı görünür ve neredeyse tüm hareket biçimleri sağlığımıza faydalıdır." dedi.

15 BİNE YAKIN KATILIMCI DAHİL EDİLDİ

Ekip, 62 yaş üstü, sağlıklı kabul edilen, yani kalp hastalığı veya kansere sahip olmayan 14.399 kadınla çalıştı. Ortalama katılımcı yaşı 72 idi.

2011 ile 2015 yılları arasında her kadının, uyurken veya duş alırken de dahil olmak üzere her zaman kalçasına bir fitness takip cihazı takması istendi.

Araştırmacılar her yıl sigara içme ve içki içme, boy, kilo, menopoz ve kişisel ve aile tıbbi geçmişi gibi sağlık alışkanlıklarına ilişkin anketler uyguladılar.

Ekip, 2022'nin sonuna kadar kadınları takip etti.

Katılımcılar ortalama olarak haftada 62 dakika orta-şiddetli egzersiz yaptı ve günde toplam 5.183 adım attı. 2022 yılına gelindiğinde katılımcıların yüzde dokuzu hayatını kaybetti ve yüzde dördü kalp hastalığına yakalandı.

Kadınlar kaç dakika egzersiz yaptıklarına veya attıkları adım sayısına göre yüzdelik dilimlere ayrıldı.

Ekip, egzersize en çok zaman harcayan (yaklaşık 200 dakika) veya en fazla adım atan (yaklaşık 8.000 ila 8.500) kişilerin, en düşük yüzdelik dilimde yer alan (12 dakikalık egzersiz veya yaklaşık 2.800 ila 3.000 adım) kişilere kıyasla kalp hastalığı ve ölüm riskini yüzde 40'a kadar azalttığını buldu. 

Araştırmacılar, "Bulgular, hastaların ölüm veya kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için adımlı veya zamanlı bir hedef arasında seçim yapabileceklerini gösteriyor" diye yazdı.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran ...

Göz renginiz hastalığınızı belirliyor

Avrupalı uzmanlar araştırmasına göre, göz rengini belirleyen melanin oranı göz hastalıklarında önemli rol oynuyor. Yeşil, mavi gibi açık renklilerde ışığa duyarlılık ve tümör riski ile re...


‘Depresyon Yaygın Bir Ruhsal Sağlık Sorunu’

Depresyon, bireyin duygusal, fiziksel ve zihinsel sağlığını derinden etkileyen yaygın bir ruhsal sağlık sorunudur. Bu durum, kişinin günlük hayatını önemli ölçüde zorlaştırabilir ve yaşam...

Neden Covid'e yaz mevsiminde de yakalanıyoruz?

Covid diğer viral solunum yolu hastalıklarından farklı olarak mevsimsel bir döngüde değil. Peki neden Covid yılın her döneminde ortaya çıkabiliyor? Covid-19 virüsü, grip gibi diğer solun...


Sıcaklarda cep telefonunuzu uzun süre şarjda bırakmayın

Cep telefonlarının bataryalarını şarj edildikten sonra fazla sürede prizde bırakmak şişmeden kaynaklı cihazın ömrünü kısaltabiliyor. Cep telefon tamircileri sıcak havalarda cep telefonlar...

Klima çarpması belirtileri, nasıl geçer?

Klima çarpması genellikle uzun süre klima altında kalmaktan kaynaklanırken, özellikle yaz aylarında görülüyor. Vücudun ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmasıyla oluşan klima çarpması be...


'Yaz Covid'i': Yeni FLiRT varyantlarıyla ilgili neler biliniyor?

Dünya Sağlık Örgütüne göre FLiRT adı verilen yeni bir Covid-19 varyant grubu dünya çapına baskın hale geldi. Belirtileri neler, ne kadar yaygın? Dünya Sağlık Örgütüne göre (WHO) FLiRT adı...

Bilimsel araştırma: Diyabet ve kalp krizi arasındaki çarpıcı ilişki

Diyabet hastalığının başlangıcını sadece dört yıl geciktirmenin, kalp krizi riskini %26 oranında azaltabildiğini ortaya koyan bir araştırma yayımlandı. Çin-Japonya Dostluk Hastanesi'nden ...


Sıcak havalarda isiliğe dikkat!

Yaz sıcaklarının iyice kendini gösterdiği bu günlerde uzmanlardan ’isilik’ ile ilgili uyarı geldi. Dr. Ayşegül Yalçınkaya İyidal, havaların ısınmasıyla birlikte özellikle bebeklerde ve kü...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü oyuncu İlker Aksum baba oluyor

Geçtiğimiz sene haziran ayında Dilay Ekmekçioğlu ile nikah masasına oturan başarılı oyuncu İlker Aksum'un baba olacağı müjdesi geldi. Çarli, Canım Ailem, Ramo ve Teşkilat gibi dizilerdeki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran gösterildiği zaman, otizm benzeri tablo sıklıkla karşımıza geliyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR