Yukarı
404522

Şaşırtıcı araştırma: Obez olmak demanstan koruyabilir mi?

24 Mayıs 2024 11:48

Demans oranları düşerken obezite oranlarının neden arttığını merak eden uzmanlar, yaptıkları araştırmayla dikkat çekici veriler elde etti.

Uzmanlar, orta yaştaki obezitenin, yaşlandıkça demans gelişmesinde önde gelen bir risk faktörü olduğunu uzun zamandır biliyorlardı. 

Ancak ilginç bir şekilde, 65 yaşınızın üzerindeyken fazla kilolu olmanın, beyninizi etkileyen hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu tespit edildi.

Birbiriyle çelişen bu iki gerçek, araştırmacıların "obezite paradoksu" olarak adlandırdığı durumu temsil ediyor, bu durum, obez olmanın kişinin sağlığına her zaman zararlı olduğu yönündeki geleneksel görüşe meydan okuyor.

Play Video

JAMA Nöroloji dergisinde yayınlanan bir çalışma, beş buçuk yıllık bir süre içinde 480'ine demans tanısı konan 2.798 kişiyi inceledi.

Bulgular, orta yaştaki obezitenin yüzde 40 oranında artan demans riskiyle ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Ancak araştırmacılar, 60 ila 65 yaşlarında bunun daha düşük bir riskle ilişkili olduğunu buldu.

Paradoksun altında yatan nedenin sebebi henüz bilinmiyor. Uzmanlar, obez kişilerin doktorlarla daha fazla temas halinde olduğunu ve bunun da riski azalttığını belirtiyor.

YAĞ HÜCRELERİNDE ÜRETİLEN BİR PROTEİNLE İLİŞKİLENDİRİLİYOR

Orta yaştaki obezite, özellikle beyne giden kan akışının azalmasıyla oluşan vasküler demans için önemli bir risk faktörü olarak kabul ediliyor. 

Obezite, vücuttaki kan damarlarına zarar verebilecek yüksek tansiyon için bir risktir. Ayrıca atardamarlardaki plak oluşumunu da artırabilir, bu da kan akışının yavaşlamasına neden olur.  

Bir teori, yağ hücreleri tarafından üretilen adiponektin adı verilen bir proteinin beyindeki iltihabı azaltabildiğini öne sürüyor. 

Kronik inflamasyon, demans ve Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere bir dizi nörodejeneratif bozuklukla yakından bağlantılıdır.

Bununla birlikte, yağ hücreleri aynı zamanda sitokin adı verilen proteinlerin yanı sıra vücuda aşırı bağışıklık tepkisini tetikleyebilecek sinyaller gönderen hormonlar da üretir. Savaşçı hücreler, sanki vücut bir virüs tarafından saldırıya uğramış gibi salınarak beynin iltihaplanmasına ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskinin artmasına neden olur.

Bazıları, obezite paradoksu kavramının, doktorları ileri yaştaki hastalara yönelik obezite risklerini tartışmaktan caydırabileceği konusunda uyarıyor.

Bilim insanları ayrıca obezite oranlarının istikrarlı bir şekilde arttığını, bunama oranlarının ise düştüğünü vurguladı. 

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran ...

Göz renginiz hastalığınızı belirliyor

Avrupalı uzmanlar araştırmasına göre, göz rengini belirleyen melanin oranı göz hastalıklarında önemli rol oynuyor. Yeşil, mavi gibi açık renklilerde ışığa duyarlılık ve tümör riski ile re...


‘Depresyon Yaygın Bir Ruhsal Sağlık Sorunu’

Depresyon, bireyin duygusal, fiziksel ve zihinsel sağlığını derinden etkileyen yaygın bir ruhsal sağlık sorunudur. Bu durum, kişinin günlük hayatını önemli ölçüde zorlaştırabilir ve yaşam...

Neden Covid'e yaz mevsiminde de yakalanıyoruz?

Covid diğer viral solunum yolu hastalıklarından farklı olarak mevsimsel bir döngüde değil. Peki neden Covid yılın her döneminde ortaya çıkabiliyor? Covid-19 virüsü, grip gibi diğer solun...


Sıcaklarda cep telefonunuzu uzun süre şarjda bırakmayın

Cep telefonlarının bataryalarını şarj edildikten sonra fazla sürede prizde bırakmak şişmeden kaynaklı cihazın ömrünü kısaltabiliyor. Cep telefon tamircileri sıcak havalarda cep telefonlar...

Klima çarpması belirtileri, nasıl geçer?

Klima çarpması genellikle uzun süre klima altında kalmaktan kaynaklanırken, özellikle yaz aylarında görülüyor. Vücudun ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmasıyla oluşan klima çarpması be...


'Yaz Covid'i': Yeni FLiRT varyantlarıyla ilgili neler biliniyor?

Dünya Sağlık Örgütüne göre FLiRT adı verilen yeni bir Covid-19 varyant grubu dünya çapına baskın hale geldi. Belirtileri neler, ne kadar yaygın? Dünya Sağlık Örgütüne göre (WHO) FLiRT adı...

Bilimsel araştırma: Diyabet ve kalp krizi arasındaki çarpıcı ilişki

Diyabet hastalığının başlangıcını sadece dört yıl geciktirmenin, kalp krizi riskini %26 oranında azaltabildiğini ortaya koyan bir araştırma yayımlandı. Çin-Japonya Dostluk Hastanesi'nden ...


Sıcak havalarda isiliğe dikkat!

Yaz sıcaklarının iyice kendini gösterdiği bu günlerde uzmanlardan ’isilik’ ile ilgili uyarı geldi. Dr. Ayşegül Yalçınkaya İyidal, havaların ısınmasıyla birlikte özellikle bebeklerde ve kü...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü oyuncu İlker Aksum baba oluyor

Geçtiğimiz sene haziran ayında Dilay Ekmekçioğlu ile nikah masasına oturan başarılı oyuncu İlker Aksum'un baba olacağı müjdesi geldi. Çarli, Canım Ailem, Ramo ve Teşkilat gibi dizilerdeki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran gösterildiği zaman, otizm benzeri tablo sıklıkla karşımıza geliyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR