
Şaşırtıcı araştırma: Obez olmak demanstan koruyabilir mi?
Demans oranları düşerken obezite oranlarının neden arttığını merak eden uzmanlar, yaptıkları araştırmayla dikkat çekici veriler elde etti.
Uzmanlar, orta yaştaki obezitenin, yaşlandıkça demans gelişmesinde önde gelen bir risk faktörü olduğunu uzun zamandır biliyorlardı.
Ancak ilginç bir şekilde, 65 yaşınızın üzerindeyken fazla kilolu olmanın, beyninizi etkileyen hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu tespit edildi.
Birbiriyle çelişen bu iki gerçek, araştırmacıların "obezite paradoksu" olarak adlandırdığı durumu temsil ediyor, bu durum, obez olmanın kişinin sağlığına her zaman zararlı olduğu yönündeki geleneksel görüşe meydan okuyor.
Play Video
JAMA Nöroloji dergisinde yayınlanan bir çalışma, beş buçuk yıllık bir süre içinde 480'ine demans tanısı konan 2.798 kişiyi inceledi.
Bulgular, orta yaştaki obezitenin yüzde 40 oranında artan demans riskiyle ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Ancak araştırmacılar, 60 ila 65 yaşlarında bunun daha düşük bir riskle ilişkili olduğunu buldu.
Paradoksun altında yatan nedenin sebebi henüz bilinmiyor. Uzmanlar, obez kişilerin doktorlarla daha fazla temas halinde olduğunu ve bunun da riski azalttığını belirtiyor.
YAĞ HÜCRELERİNDE ÜRETİLEN BİR PROTEİNLE İLİŞKİLENDİRİLİYOR
Orta yaştaki obezite, özellikle beyne giden kan akışının azalmasıyla oluşan vasküler demans için önemli bir risk faktörü olarak kabul ediliyor.
Obezite, vücuttaki kan damarlarına zarar verebilecek yüksek tansiyon için bir risktir. Ayrıca atardamarlardaki plak oluşumunu da artırabilir, bu da kan akışının yavaşlamasına neden olur.
Bir teori, yağ hücreleri tarafından üretilen adiponektin adı verilen bir proteinin beyindeki iltihabı azaltabildiğini öne sürüyor.
Kronik inflamasyon, demans ve Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere bir dizi nörodejeneratif bozuklukla yakından bağlantılıdır.
Bununla birlikte, yağ hücreleri aynı zamanda sitokin adı verilen proteinlerin yanı sıra vücuda aşırı bağışıklık tepkisini tetikleyebilecek sinyaller gönderen hormonlar da üretir. Savaşçı hücreler, sanki vücut bir virüs tarafından saldırıya uğramış gibi salınarak beynin iltihaplanmasına ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskinin artmasına neden olur.
Bazıları, obezite paradoksu kavramının, doktorları ileri yaştaki hastalara yönelik obezite risklerini tartışmaktan caydırabileceği konusunda uyarıyor.
Bilim insanları ayrıca obezite oranlarının istikrarlı bir şekilde arttığını, bunama oranlarının ise düştüğünü vurguladı.
SÖZCÜ
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle siga...
Beyin sisi, alzheimer değildir!
Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geç...
Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap ol...
35 yaş üstündeyseniz belirtiler erken başlıyor
Kadınların hayatında önemli bir dönüm noktası olan menopoz, her bireyde farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Ancak bazı sinyaller, bu sürecin daha zorlu geçebileceğine işaret eder. İşte ...
15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor
Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun ...
Alzheimer’ın son perdesi: Hastalık evre evre nasıl ilerler?
Alzheimer’ın başlangıcı unutkanlık olabilir ama sonu çoğu zaman kendi adını, yüzünü, hayatını hatırlamamaktır. Bu bir bireysel çöküş değil, tüm ailenin sınavıdır. Erken evrede telefon kay...
Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor
Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. Brezilya'daki Oswaldo Cruz Vakfı tarafından yürütülen araştırmaya göre, protein ...
Obezite iğneleri Türkiye'de yayılıyor...
Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlac...
Uzmanından protez saç kullanacaklara tavsiyeler
Saç dökülmesi, birçok insanın yaşadığı ve psikolojik olarak olumsuz etkileyen bir sorundur. Saç dökülmesine karşı son yıllarda insan saçından üretilen protez saç uygulaması gittikçe yayg...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Dilan Polat psikiyatri kliniğinde tedavi altında
Kara para aklama ve vergi suçlamalarıyla 9 ay cezaevinde kalan sosyal medya fenomeni Dilan Polat, yaşadığı psikolojik sorunlar nedeniyle kendi isteğiyle bir psikiyatri kliniğine yattığını...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Akciğer kanseri neden hâlâ bu kadar ölümcül?
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Dr. Şen, özellikle sigara içenlerin düzenli akciğer kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.