- Hizbullah'ın telsizleri patladı: Ölü ve çok sayıda yaralı var
- Vatandaşlara “Hobi Bahçesi Almayın” Uyarısı
- 'Bilip söylemememiz gereken şeyler var' demişti... Salim Güran ile AKP'li Galip Ensarioğlu aynı karede!
- İş Bankası tahsili geciken alacaklarını 4 varlık şirketine devretti
- Berfu Yenenler: Herkes beni dinlesin, dolandırılma hikayesi anlatıyorum
İhracatta İsrail sıfırlanırken şüphe çeken Filistin patlaması
İsrail'e ihracatın sıfırlandığı mayıs ayından itibaren Filistin'e ihracatta adeta patlama yaşandı. Normalde aylık 10 milyon dolar civarında seyreden Filistin'e ihracat, mayısta 51,5 milyon dolara, haziranda 536 milyon dolara ve temmuzda 119,7 milyon dolara fırladı. Filistin'e ihracat İsrail limanlarından yapıldığı için durum soru işaretlerine neden oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından dün açıklanan, 2024 yılı Temmuz ayı ihracat rakamlarında dikkat çeken detaylar yer aldı.
İsrail'e ihracatı 9 Nisan'da kısıtlayan, 3 Mayıs'ta ise tamamen yasaklayan Türkiye'nin Filistin'e ihracatı temmuzda adeta patladı.
Temmuz 2023'te 9,3 milyon dolar olarak görülen Türkiye'nin Filistin'e ihracatı, Temmuz 2024'te yüzde 1180'lik olağan dışı artışla 119,7 milyon dolara yükseldi.
PATLAMA MAYISTA BAŞLADI
Normalde aylık 10 milyon dolar civarında seyreden Türkiye'nin Filistin'e ihracatının, Türkiye'nin İsrail'e ihracatı durdurduğunu açıkladığı mayıs ayında yıllık yüzde 338 artışla 51,5 milyon dolara, haziranda ise yıllık yüzde 536 artışla 58,6 milyon dolara fırladıktan sonra temmuzda da yaklaşık 120 milyon dolarla rekor kırması şüphe çekti.
Evrensel gazetesinde bugün Uğur Zengin imzasıyla yayımlanan "İhracatta 'tuhaf' rakamlar: mücevher, çimento, madenle Filistin'e ihracat yüzde 1180 arttı" başlıklı haberde konu gündeme getirildi ve İsrail’le ticaretin sıfıra düştüğü dönemde yıkımın ortasındaki Filistin’e ihracattaki astronomik artışın şüphe çektiği vurgulandı.
BİNLERCE KATLIK ARTIŞLAR VAR
Temmuzda Türkiye'nin Filistin'e ihracatı, çelik sektöründe yıllık yüzde 51 bin 757'lik astronomik artışla 28 bin dolardan 14 bin 310 dolara, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektöründe yıllık yüzde 453 bin 681 oranında artışla bin dolardan 4,7 milyon dolara, demir ve demir dışı metal sektöründe yıllık yüzde 13 bin 28 oranında artışla 30 bin dolardan 3 bin 869 dolara, hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründe yüzde 19 bin 127 oranında artışla 52 bin dolardan 9,9 milyon dolara, hububat ve bakliyat sektöründe yüzde 164 artışla 8,1 milyon dolardan 21,4 milyon dolara, kimyevi maddeler sektöründe yüzde 4 bin 452 oranında artışla 378 bin dolardan 17,2 milyon dolara, madencilik sektöründe yüzde 35 bin 681 oranında artışla 14 bin dolardan 5,1 milyon dolara, meyve sebze sektöründe yüzde 4 bin 296 oranında artışla 160 bin dolardan 7 milyon dolara, mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründe ise sıfırdan 12 milyon dolara, otomotivde yüzde 4 bin 839 artışla 48 bin dolardan 2,3 milyon dolara fırladı.
İSRAİL LİMANLARI ÜZERİNDEN YAPILIYOR
Anadolu Ajansı'nda 7 Nisan 2024 tarihinde "İsrail'e ihracat önemli oranda azalırken Filistinlilere ulaştırılan malların sevkiyatı devam ediyor" başlığıyla ve Ticaret Bakanlığı kaynaklarına dayandırılarak yayımlanan haberde, Türkiye'nin Filistin'e ihracatının yüzde 96,5'lik kısmının İsrail'e ait Hayfa ve Aşdod limanlarından yapıldığı, limanlardan Batı Şeria ve Gazze'ye transfer edildiği yazılmıştı.
Haberde, "Türkiye'den Filistin'e yönelik gönderilen mallar, Filistin'in kendine ait gümrüklerinin olmaması nedeniyle İsrail üzerinden ve İsrail gümrükleri aracılığıyla Filistin'e geçiş yapıyor. Filistin'e gelecek mallarda varış noktası olarak İsrail'in gösterilmesi veya 'via Israel' ibaresinin bulunması zorunlu tutuluyor" denilmişti.
AA haberinde ayrıca, "İsrailli tüccarlar, Filistinli tüccarlara satmak üzere Türkiye'den mal alırken bazı Filistinliler de İsrail'e satmak üzere Türkiye'den ithalat yapıyor. İsrail vatandaşı olan Filistinliler, Türkiye'den aldıkları malların bir bölümünü İsrail içinde tüketirken diğer bölümünü de Batı Şeria ve Gazze'ye satıyor. Bu sebeplerden dolayı, ulusal istatistiklere yansıyan verilerde Filistin'e yapılan ticaretin hemen hemen tamamı İsrail olarak görünüyor" ifadeleri yer almıştı.
İsrail'e ihracatın yasaklanması öncesinde hükümet, "Kayıtlarda İsrail görünüyor ama ihracatın çoğunu Filistin'e yapıyoruz ama İsrail üzerinden yaptığımız için İsrail görünüyor" diyordu ancak İsrail'e ihracat yasağı sonrasında Filistin'e ihracat rakamlarının patlaması ve bu ihracatın da İsrail limanları üzerinden yapıldığının bilinmesi, şüphelere neden oldu.
BAKANLARDAN AÇIKLAMALAR
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 3 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada, "İsrail ile ticaretin kesilmesinden Filistin halkının etkilenmemesi için 'teknik görüşmelerin' yapıldığını" söylemişti.
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, X hesabından 9 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geri adım attığını ve bu ülkeye yönelik ticaret kısıtlamalarının birçoğunu kaldırdığını iddia etmiş, Bakan Bolat bu iddiayı yalanlamıştı.
TİM BAŞKANI'NDAN İLK YORUM
Filistin'e ihracat rakamlarındaki astronomik artış "İsrail'e ihracat kayıtlarda Filistin olarak mı gösteriliyor" sorularına neden olurken, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, İsrail'e değil Filistin'e ihracat yaptıklarını, yasak olduğu için İsrail'e ihracatın mümkün olmadığını, Filistin'e ihracatta çok yüksek artış olmasının nedenini ise bilmediğini söyledi.
TİM Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (İDDMİB) Çetin Tecdelioğlu ise, daha önce İsrail üzerinden yapılan ve İsrail olarak kaydedilen ihracatın bir kısmının Filistin'e ve diğer ülkelere gittiğini, şimdi yine İsrail limanları üzerinden Filistinli şirketlere yapılan ve Filistin olarak kaydedilen ihracatın da daha sonra İsrail ve diğer ülkelere transfer edilmiş olabileceğini, ihracatın tamamen durmasının imkansız olduğunu söyledi.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
İş Bankası tahsili geciken alacaklarını 4 varlık şirketine devretti
Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, 1 milyar 535 milyon liralık tahsili geçikmiş alacak porföyünün 539 milyon 500 bin liraya dört varlık yönetim şirketine sa...
ABD ziyareti öncesi Erdoğan ve Şimşek görüşecek
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu akşam görüşme yapması bekleniyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip E...
Audi fabrikasına yatırımcı arıyor
Bu kapsamda fabrikada üretimi sürdürmeye yönelik 20 alternatif iş modeli analiz edildi ancak tesisin ekonomik ve sürdürülebilir biçimde faaliyete devamını sağlayacak bir çözüm bulunamadı.
Endonezya faiz indirdi
Endonezya Merkez Bankası, rupinin güçlenmesi ve ABD'de beklenen faiz indirimi öncesinde üç yıldan uzun bir süre sonra ilk kez beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını düşürdü. Banka valisi...
Yumurtada 'son kullanma tarihi' kalkıyor
Yumurtaya ilişkin tebliğ taslağına göre yumurtanın raf ömrü için artık "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" ibaresi yerleştirilecek.
Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon ağustosta yüzde 2,2'ye indi
Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon ağustosta yüzde 2,2'ye indi. Ağustosta enflasyonun yıllık bazda en yüksek olduğu ülkeler yüzde 5,3 ile Romanya, yüzde 4,3 ile Belçika ve yüzde 4 ile Polo...
Besiciler çıkmazda: Süt sudan ucuz
CHP'li Ömer Fethi Gürer, Niğde'de besicilerle bir araya geldi. Gürer "Yarım litre ambalajlı su 10 liradan satılırken 1 litre çiğ süt 12 liradan alınması besiciyi bitirip bu işi yapma deme...
Benzin, Motorin ve LPG'de Günün Rakamları
Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalar ile ÖTV'nin etkilediği akaryakıtta yeni fiyatlar belli oldu. İşte 18 Eylül 2024 Çarşamba gününe ilişkin güncel benzin, motorin ve LPG fiyatla...
SGK'den 'çift ödeme iadesi' uyarısı: Bu e-postalara dikkat!
SGK, yurttaşlara "çift ödeme iadesi" adıyla sahte e-postalar gönderildiğini tespit etti. Kurum, bu tür dolandırıcılık amaçlı mesajlara itibar edilmemesi gerektiğini ve SGK'nın böyle bir i...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Berfu Yenenler: Herkes beni dinlesin, dolandırılma hikayesi anlatıyorum
Eser Yenenler'in fenomen eşi Berfu Yenenler, Anıl Altan'ın oynadığı bir dizideki polis kimliğini kullanarak dolandırılmak istendiğini sosyal medya hesabından anlattı. Yenenler "Şimdi herk...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Teknoloji bağımlıları dikkat… Boyun ağrısı yapabilir…
Uzmanlar akıllı telefon gibi teknolojik cihazların aşırı kullanımının boyun sağlığını da tehdit ettiği konusunda uyarıyor. Telefona bakmak için eğilmek, ayrıca bir basınç uyguladığından boyun ağrısına neden olabiliyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.