Yumurtada 'son kullanma tarihi' kalkıyor
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan yumurtaya ilişkin tebliğ taslağına göre yumurtanın raf ömrü için artık "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi"nin belirtilmesine ilişkin düzenlemeyle israfın önüne geçileceğini kaydetti.
Bakanlıkça Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde gıda güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının önlenerek menfaatlerinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla güncellenecek.
Hazırlanan değişiklik taslağıyla, yumurtanın raf ömrüne ilişkin, Avrupa Birliği'nin (AB) ilgili tüzüğündeki, "A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olur" ibaresi doğrultusunda düzenlemeye gidildi.
AB tüzüğündeki "A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı (gıda sanayinde kullanılan) yumurta olarak değerlendirilir." yönündeki değişiklik de tebliğ taslağına eklendi.
Yumurtanın israf edilmeden tüketmesi amacıyla raf ömrü için kullanılan "son tüketim tarihi" ibaresi yerine de AB'deki gibi "tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi kullanılacak.
"UYGUN KOŞULLARDA MUHAFAZA EDİLİRSE DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLUR''
YUM-BİR Başkanı Afyon, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yumurtanın uygun koşullarda muhafaza edilmesi halinde kullanım ömrünün uzun olacağına işaret ederek, "Marketlerde raflarda 15 veya 20'nci gününde aldığımız ve evimizde buzdolabında 35-40 gün beklettiğimiz yumurtaları, 'ziyan oldu, kullanılmaz' diyerek çöpe atıyoruz. Bu, milli bir israftır. Bu israfı önlemek adına 35-40 günlük yumurtalar da uygun koşullarda muhafaza edilirse tüketilebilir." diye konuştu.
Yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresinin yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olmasını tavsiye ettiklerini aktaran Afyon, tebliğdeki düzenlemenin bu anlamda doğru bir karar olduğunu bildirdi.
Afyon, vatandaşların da bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Kabuk bütünlüğü bozulmamış, bakteri üremesine sebep olmamış, çok aşırı sıcağa maruz kalmamış ve tozlu ortamda bulunmamış yumurtaların ömrü çok daha uzundur. Temin edildikten sonra 90 günde yumurta tüketen ülkeler de var. Ama biz AB kriterlerine uygun olarak 28 günü baz almışız." ifadesini kullandı.
Marketlerde bu konuda denetimler yapıldığına da işaret eden Afyon, marketlerde bulunan yumurtalarda 28 günün ardından raftan toplanma kriterinin bulunduğunu söyledi.
RAFTA KALMA SÜRESİ DEĞİŞMİYOR
Afyon, marketlerdeki bu denetimlerin eskisi gibi devam edeceğine dikkati çekerek, "Taslakta' 28 günde nihai tüketiciye ulaştırılır' ibaresi var, yani 28 günün ardından tüketiciye ulaşmıyorsa raflardan toplanacak. Rafta kalma süresi olan 28 gün değişmiyor." diye konuştu.
Cumhuriyet
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Almanya, iltica eden Türklerin de parasını kesiyor
Almanya kaçak göçmenleri sınır dışı ederken, ilticasını kabul ettiği kişilere de aylık 580 Euro’luk yardımı kesme kararı aldı. 1 Ocak’tan itibaren gösterilen işe girmeyen, iş görüşmesine ...
Goldman, TCMB faiz indirimi tahminini öteledi
Yayınlanan yatırımcı notunta, “Enflasyonda yavaşlama olmaması ve hane halkının satın alma gücündeki erozyonun devam etmesi, Aralık ayında daha yüksek bir asgari ücret artışı olasılığını v...
Morgan Stanley’den Amazon iddiası: 14 bin yönetici işten çıkarılabilir
New York merkezli yatırım bankası Morgan Stanley'den dikkat çeken hesap... E-ticaret devi Amazon'un daha az yöneticiyle çalışma planı bizzat CEO Andy Jassy tarafından duyurulmuştu. Jassy'...
Borçların ödeme tarihi ve başvuru süresi uzatıldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği'' Resmi Gazete'de yayımlanarak...
ABD'li dev banka Citi'den Türkiye enflasyonu yorumu
Eylül ayı enflasyon verileri, uluslararası kuruluşların Türkiye'ye yönelik enflasyon tahminleri ve para politikası stratejilerine dair değerlendirmelerini gözden geçirmelerine yol açtı. B...
ABD'de işsizlik başvuruları beklentileri aştı
ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verilere göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 28 Eylül ile biten haftad...
Aselsan'dan 26,2 milyon dolarlık anlaşma
Açıklamada, "ASELSAN, Asya ve Pasifik bölgelerindeki son kullanıcıları için deniz platformlarında kullanılmak üzere radar, dost-düşman tanıma sistemi, elektronik harp suiti, uzaktan komut...
TCMB rezervlerinde yeni zirve
Brüt rezervler 94 milyar 109 milyon dolardan 93 milyar 824 milyon dolara inerken, altın rezervleri 62 milyar 283 milyon dolardan 63 milyar 566 milyon dolara yükseldi. Altın rezervleri de...
Yabancı yatırımcıdan hissede 5 ay sonra bir ilk
Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, yabancı yatırımcılar 27 Eylül haftasında 206,2 milyon dolarlık hisse aldı. Bu, 3 Mayıs haftasından bu yana borsadaki en yüksek alım oldu.
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Mazhar Alanson'un kızı hayatını kaybetti
MFÖ'nün solisti Mazhar Alanson'un kızı Eda Alanson hayatını kaybetti. Efsane gruplarından MFÖ'nün solisti Mazhar Alanson'un kızı Eda Alanson 50 yaşında hayatını kaybetti.
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Şizofreni hastalarının neden sesler duyduğu ortaya çıktı
Şizofrenide işitsel halüsinasyonların, iç seslerin bastırılmasında başarısızlık ve iç seslere aşırı aktif tepki olmak üzere iki hatalı beyin sürecinden kaynaklanabileceği ortaya çıktı. Henüz birçok noktası çözülememiş olan şizofreni hastalığı hakkında yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre şizofreni hastalığının ayırt edici özelliklerinden biri olan işitsel halüsinasyonlar için yeni bulgular ortaya çıktı.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.