Yukarı
137237

İzmir Taşerona Karşı Tek Yürek

21 Mayıs 2014 20:27

Ege'nin Sesi- Sinem Taş/ 13 Mayıs günü Manisa'nın Soma ilçesinde gerçekleşen katliam gibi kazada açıklanan resmi rakamlara göre 301 maden işçisi yaşamını yitirdi. DİSK, KESK ve TMMOB'un çağrısıyla bugün Soma için ve taşeronlaşmaya karşı kitlesel olarak tepki gösterildi. ‘İzmir Taşerona karşı tek ses, tek yürek’ adı altında Basmane'den Konak Sümerbank önüne yapılan yürüyüşe katılım yoğun oldu.

Karşıyaka Belediyesi işçilerinin yanı sıra Aliağa'da belediyede işten çıkarılan ve bir süredir direnişte olan taşeron işçiler ve Çiğli'de taşeronlaşma tehlikesiyle yüz yüze olan KAFESAN işçileri de eyleme destek verdi.

"İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", " Susma, haykır, taşerona hayır", “Soma’nın hesabı sorulacak” sloganlarının atıldığı eylemde işçiler arasında yaşanan gerginlik kısa süreli krize yol açtı.

İddiaya göre Çiğli taşeron işçilerinin kortejin en önünde pankartları ile durmak istemesi nedeniyle Genel-İş işçileri arasında gerginlik yaşandı. Ortam eylemdeki işçilerin müdahalesi ile yatıştırıldıktan sonra yürüyüş devam etti.

Yaşanan gerilimin ardından yürüyüşe devam eden grup her bir ağızdan “Taşerona Hayır” dedi. Eyleme Disk Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Musa Çam, Mustafa Moroğlu da katılarak destek verdi.

 

Geçtiğimiz günlerde Konak’ta gerçekleşen Soma Eylemi sırasında TOMA’dan sıkılan tazyikli suya maruz kalarak hastaneye kaldırılan ve kulak zarı patlayan Kani Beko’nun eyleme kulağındaki sargı ile katılması dikkat çekti.  Öfkesi slogan atarken de kameralara yansıyan Beko basının sorduğu sorulara yanıt verdi. Konak’taki eylem sırasında Belediye önünde basın açıklaması yapılabileceği söylendiği halde yan tarafında bulunan TOMA’nın hedef gözeterek kendisine nokta atışı ile suyu sıktığını belirten Beko kulak zarının patladığını ve ameliyat olduğunu yani kulağına yama yapıldığını söyledi. İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya hakkında suç duyurusunda bulunan Beko gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini belirtti.

Sloganlar eşliğinde Konak Eski Sümer Bank önüne kadar gelen kalabalık burada basın açıklaması okudu. İlk olarak basın açıklaması okuyan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu Soma'da yitirilen 301 maden işçisine değinerek "Bu katliamın faillerini biliyoruz: Daha ilk gün suçu örtbas etmeye çalışanlar kim ise fail odur. Bu ülkenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı daha hiç bir araştırma yapmadan bu madende iş güvenliği önlemini aldığını ilan etti. Bu ülkenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soma'ya bile gitmeden işletmede mevzuata aykırı bir durum olmadığını duyurdu. Bu ülkenin Başbakan'ı 1860'lı yıllarda İngiltere'de de bu kazaların olduğunu söyleyerek aklımızla ve acımızla dalga geçti 19'uncu Yüzyıl koşullarındaki gibi çalışmaya ve ölmeye isyan eden Somalılar cenaze  evinde hakaret etti ve saldırdı. Cenaze törenlerine bile saldıracak, Soma'nın ateşini TOMA ile söndürmeye kalkacak kadar pervasızlaştılar." Diye konuştu.

"Bugünlerde AKP iktidarı yeni bir torba yasa ile taşeron çalışanlara müjde vereceklerini iddia etmektedir" diyen Çerkezoğlu "Biz burada ilan ediyoruz ki taşeronu yasaklamayan, taşeron köleliğine son vermeyen her yasa bizim için müjde değil aldatmacadır" diye konuştu.

Davadan dönmeyeceklerini belirten Çerkezoğlu taleplerini dört madde halinde sıralayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nı istifaya çağırdı.

Şartlarını

"1. Milyonlarca işçi için kölelik ve ölüm anlamına gelen taşeron çalıştırma kayıtsız şartsız, derhal yasaklanmalıdır.

2. Özelleştirilen, taşeron şirketlere devredilen tüm madenler yeniden kamu eliyle işletilmelidir.

3. İş sağlığı ve güvenliği adı altında bu alanı taşeron devreden, piyasaya açan yasa çöpe atılmalıdır. İşyerlerinde tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir.

4. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı derhal istifa etmelidir"

Olarak sıralayan Çerkezoğlu "Bu ülkede namuslular da namussuzlar kadar cüretkâr olacak, Zafer direnen emekçinin olacak" diyerek sözlerine son verdi.

Çerkezoğlu'nun ardından söz alan Türk-iş Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç basın açıklamasını okudu. Soma işçilerini anan Karakoç Soma Faciası için " 1992 Zonguldak - Kozlu'da yaşanan grizu patlamasında şehit olan 263 kardeşimizden sonra yaşadığımız en büyük acıdır" diye konuştu.

Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlere, Adana ve Erzurum'daki barajlarda ölen işçilere de değinen Karakoç "Bütün bunların sorumlularına hiç bir şey olmadı. Bir kaç kişi dışında hiçbiri ceza almadı.  Ancak bu kez öyle olmayacak. Bu cinayetin sorumluları bulunup hak ettikleri cezaları alana kadar takipçisi olacağız. Bu cinayete sessiz kalmayacağız" dedi.

Okunan basın açıklamalarının ardından grup olaysız dağılırken Aliağalı taşeron işçileri Gündoğdu Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi.


 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

Mansur Yavaş'tan büyükelçilere 23 Nisan resepsiyonu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Türkiye artık sadece göçmenler için bir geçiş ülkesi olmaktan çıkıp, bir kalış ülkesi haline gelmiştir. Bunun yarattığı toplumsal huzursu...


İmamoğlu ilk ziyaretini CHP’nin 30 yıl sonra kazandığı ilçeye yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçimden sonra ilk ziyaretini CHP’nin 30 yıl sonra kazandığı Beyoğlu Belediyesi’ne yaptı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’i makamında ziyaret eden İmamoğlu...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Çorlu tren katliamında karar çıktı

2018'de 7'si çocuk 25 kişinin can verdiği Çorlu'daki tren kazasına ilişkin davada karar duruşması bugün gerçekleşti. Dava sonucu Mümin Karasu 17 yıl 6 ay, Nihat Aslan 15 yıl, Levent Muamm...

Çöl tozu hava kalitesini bozdu

Meteoroloji'nin Afrika kaynaklı toz taşınımı uyarısının ardından birçok şehirde görüş mesafesi düştü, hava kalitesi azaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ...


Ali Erbaş’a Kuran’ın Türkçe mealini gönderdiler

Zafer Partisi İstanbul İl Başkanlığı Irak ziyareti sırasında muhabirin sorduğu Arapça soruyu anlamayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a Kur’an-ı Kerim’in Türkçe mealini gönderdi. AKP’li...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR