Yukarı
64493

AKP'ye Kendi Tabanından Büyük Şok!

28 Ocak 2013 14:04

Poll-Metric’in yaptığı kamuoyu araştırması son dönemde Türkiye’de yaşanan sürecin halk tarafından onaylanmadığını ortaya koydu. Ülke genelinde 7 bölge, 11 il düzeyinde yapılan araştırmada yüz yüze görüşülen 5 bin 683 denekle görüşüldü. Özellikle terör örgütü ile müzakere sürecinin farklı parti seçmenlerine göre nasıl değerlendirildiğini ortaya çıktı.

PARTİLİLERİN MÜZAKEREYE BAKIŞI

AKP’li olduğunu belirten kişilerin yüzde 32.69′u müzakereleri desteklerken yüzde 61.26′lık bölüm onaylamıyor. CHP tabanı da aynı şekilde müzakere sürecini büyük ölçüde desteklemiyor. CHP’de onaylayanların oranı 26.93 iken onaylamayanların oranı 68.24.

Bu konuda en olumsuz görüş MHP seçmenine ait. ‘Onaylıyorum’ diyenlerin oranı 4.21 iken ‘Onaylamıyorum’ diyenlerin oranı 95.79. BDP’liler ise süreci onaylıyor ancak küçümsenmeyek bir grup bu duruma karşı. Onaylayanlar 62.95 iken onaylamayanlar 29.91.

HALK MÜZAKEREYE KARŞI




Araştırma sonucunda elde edilen bulgular; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen AKP, CHP ve MHP’nin bir önceki Milletvekili Genel Seçimine göre oylarını arttıramadığını, seçmenlerin büyük çoğunluğunun terör örgütü ile müzakere yapılmasına karşı olduğunu ve ülkenin genel gidişatından duyulan endişenin giderek arttığını gösteriyor.

Güneydoğu Anadolu’da seçmenlerin yarıdan fazları müzakereleri desteklerken, Doğu Anadolu’da bu rakam yüzde 38.28. Marmara’da rakam yüzde 28.27 iken, Ege’de 22.79, Karadeniz’de 22.39, Akdeniz’de 21.87, İç Anadolu’da ise 18.17.

Türkiye geneli baz alındığı takdirde seçmenlerin yüzde 24.79′u müzakereleri desteklerken yüzde 70.04′ü müzakere sürecine karşı olduğunu belirtiyor. ‘Bilmiyorum’ diyenlerin oranı ise yüzde 5.16.

ÜLKENİN GİDİŞATI



Ülkenin genel gidişatı hakkında en iyimser/olumlu görüş Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi nüfusuna kayıtlı seçmenler tarafından ifade edilirken Güneydoğu Anadolu Bölgesi nüfusuna kayıtlı seçmenlerin %79.05’i ve Doğu Anadolu Bölgesi nüfusuna kayıtlı seçmenlerin %76.35’i ülkenin genel gidişatı hakkında olumlu kanaate sahip.

Ülkenin genel gidişatı hakkında en çok endişe duyan seçmenler Ege ve Akdeniz Bölgesi  nüfusuna kayıtlı  seçmenler. Bu bölgelerdeki seçmenlerin, sırasıyla, %78.74’ü ve %65.10’u ülkenin genel gidişatı hakkında olumsuz görüş bildirmiş.

Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu Bölgesi seçmenlerinin yaklaşık olarak %55’lik kesimi ülkenin genel gidişatı hakkında olumsuz görüş beyan etti. (2010 yılı Eylül Referandum araştırmasında Karadeniz bölgesinde %54.9, Marmara Bölgesinde %51.5, İç Anadolu Bölgesinde %49.9’luk kesim genel gidişatın doğru yönde olduğunu belirtmişti).

2010 yılı Eylül Referandum araştırmasında, Türkiye geneli için, ülkenin genel gidişatı hakkında %51.9 olan olumlu görüş bugün % 45.33’e geriledi. Buna göre 6.57 puan azalma oldu.

AKP VE BDP’YE GÖRE GİDİŞAT İYİ

AKP seçmeninin yüzde 78,48′lik bölümü, BDP seçmeninin ise yüzde 64.32′lik bölümü ülkenin gidişatını olumlu olarak görüyor. MHP seçmeni ise gidişattan büyük endişe duyuyor. MHP seçmeninin yüzde 94.12′si gidişattan endişeli. 2010′da yapılan araştırmada MHP seçmeni bu konuda yüzde 75.7 olumsuz görüş belirtmişti. CHP seçmeni de MHP’den farksız. CHP’lilerin yüzde 93.93′ü gidişatı olumsuz değerlendiriyor.
Bu oranlara diğer etkenler dahil edildiği zaman genel olarak vatandaşların yüzde 60.03′ü ülkenin gidişatından kaygı duyuyor.

AKP KAN KAYBEDİYOR



Bu Pazar bir Milletvekili Genel Seçimi olsa kesin olarak AKP’ye oy vereceğini belirten seçmenlerin toplam seçmen sayısı içindeki payı % 31.06. Bir önceki seçimde AKP’ye oy veren seçmenler içindeki payı ise yüzde 62.37. 2010 yılında yapılan seçmen eğilim araştırmasında bir önceki seçimde AKP’ye oy verdiğini belirten seçmenlerin, seçim olması durumunda, yüzde 89.93’ü yine AKP’ye oy vereceğini belirtmişti. AKP seçmeninin %21.97’si kararsız durumda olduğunu, %6.43’ü boş oy atacağını, %9.24’ü ise başka partiye oy vereceğini belirtmiş. AKP’nin kendi tabanından oy kaybı minimum %15.66, maksimum %22.99’dur. 2013 Ocak ayı itibariyle AKP’nin ülke geneli oy potansiyeli %38.35’tir.

CHP’nin ise kendi tabanından oy kaybı minimum %10.47, maksimum %16.36. 2013 Ocak ayı itibariyle CHP’nin ülke geneli oy potansiyeli %21.58 olarak ortaya çıkıyor.

MHP’nin ise kendi tabanından oy kaybı minimum %41.74, maksimum %49.57. 2013 Ocak ayı itibariyle MHP’nin ülke geneli oy potansiyeli %6.66 olarak görünüyor.

BDP’nin seçmen davranışlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış veya azalış görülmemektedir ve potansiyel oy oranı %4.85’tir.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Yeni Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez: Dik duracağım

Yargıtay Başkanı seçilen Ömer Kerkez için mazbata takdimi ve cübbe giyme töreni düzenlendi. Kerkez'in ilk sözleri dikkat çekti.Yargıtay Büyük Genel Kurulunca yapılan seçimde Yargıtay Başk...

Osman Kavala kararını verecek heyet değişti

Osman Kavala dosyasının görüldüğü 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada heyet değişti, yeni başkan atandı. Gezi Parkı ve Osman Kavala dosyalarına bakan 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne y...


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fırsatçılara göz açtırmayacağız

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu Toplan...

Kurtulmuş'tan, Devlet Bahçeli'ye 'yeni anayasa' ziyareti

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni anayasa ziyaretleri sürüyor. Kurtulmuş, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Kur...


Yer altından duyulan sesler köylüleri tedirgin etti...

Bingöl’de Yenidal köyünde yer altından ses geldiği ve büyük deprem olacağına işaret ettiğine yönelik sosyal medyada paylaşılan görüntülerin ardından Prof. Dr. Naci Görür, kendisini etiket...

Ekrem İmamoğlu, AKP'li Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan'ı ziyaret etti

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP'li Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan'ı ziyaret etti. İmamoğlu burada yaptığı konuşmada iş birliği yapmanın önemine dikkat çekti. İstanbul Büyükşehir Beled...


37. turun sonunda: Yargıtay'ın yeni başkanı belli oldu!

Yargıtay başkanı belli oldu... Yargıtay Başkanlığı'na 37. tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi. Yargıtay Başkanlığı için yapılan seçimde, 37'nci turda Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Ba...

CHP 19 Mayıs’ta Samsun’da

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda partisinin kurmaylarını Samsun’da toplayacak. CHP lideri Özel, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatür...


"Kemal Bey ancak kendisine ihtiyaç olursa aday olur"

Eski CHP Genel Başkan Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kuşoğlu, “Kemal Bey ancak mevcut yönetim başarılı olmaz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Özcan Deniz'den Mert Yazıcıoğlu’na övgü dolu sözler!

'Kızıl Goncalar'ın başrol oyuncusu Mert Yazıcıoğlu oyunculuğuyla gündem olmaya devam ediyor. "Kızıl Goncalar" güçlü oyuncu kadrosu ve büyüleyici senaryosuyla reyting rekorları kırmaya dev...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Ağırlık çalışması beyni de çalıştırıyor

Spor yapanlara müjdeli haber… Yapılan bir araştırma, ağırlık antrenmanlarının vücutla birlikte beyindeki kasları da güçlendirdiğini buldu. Ağırlık antrenmanları, beynin glikoza erişme ve glikozu işleme yeteneğini geliştirerek, kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi rahatsızlık risklerini azaltır.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR