Yukarı
309521

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu: "Menemen'de AKP siyasi etiğe göre hareket etmedi"

08 Ocak 2021 18:02

Ege'nin Sesi- CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu Ege’nin Sesi TV’de yayınlanan Siyaset Gündemi Programı’nda Ulaş Üstündağ’ın konuğu oldu. Programda Menemen’de düzenlenen başkanvekilliği seçimi süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu: “Menemen’de seçimi yaklaşık biz 10 bin farkla almamıza rağmen AKP aday gösterdi. 10 bin kişinin kanaati bu var bu konuda. Fakat bu siyaset dediler biz etik kabul etmiyoruz dediler ve aday gösterdiler. Sonuçta kura çekildi. Cam fanusu bile AKP’li Hamza Dağ getirdi. Topları da kendi meclis üyeleri. Baştan hiçbir şeye itiraz etmiyorlar. Eğer kurada kendi adayları kazansaydı buna itiraz edecekler miydi?” dedi.

İŞTE CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ ÖZCAN PURÇU’NUN AÇIKLAMALARI:

“VATANDAŞTAN İBAN İLE PARA İSTEDİLER”

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu devam eden salgın süreciyle ilgili vatandaşların yaşadığı sıkıntılara değinerek: “Türkiye’de bu tarz durumlara yönelik acil planlar yok. Pandemi döneminde esnaf ve vatandaş bitmiş durumda. İnsanların şuanda ki tek talebi ekmek. Bunun en büyük sebebi de hükümetin böylesi zamanlarda köşeye ayırdığı bir parasının olmaması.  Hükümet görevini icra edenlerin böylesi zor durumlar için vatandaşlarına yönelik bir para ayırması lazım. Fakat İMF’ye olan borcu bitirdik diyenler başka yerlere borçlanmış durumda. Bu pandemi hiç iyi yönetilemedi. Vatandaşlardan bu zor şartlarda İBAN ile para mı istenilir?  Yapılan desteklerde gerçekten yetersiz. 1000 TL para vatandaşların nesine yetecek? Açıklanan asgari ücrette vatandaşın kirasına, elektriğine ve suyuna yetmiyor ki? Bu para ile gıda masraflarından kısmak zorunda kalıyorlar.  Avrupa’da ekonomik krizle boğuşan Yunanistan ve İspanya bile vatandaşına büyük fonlar ayırdı.  Roman vatandaşlarımız da bu sürece zaten 10-0 yenik başladı.  Onlar günlük geçiniyorlar. Emeklilikleri ve sabit gelirleri yok. Geçimlerini sağladıkları sokakta zaten kapalı” dedi.

“MÜZİYSYEN İNTİHARLARI ARTTI”

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu müzisyen intiharlarının geçim sıkıntısından dolayı arttığını belirterek: “Eğer bir ülkede sanat desteklenmezse o ülke geçmişi ile bağ kuramaz. Bu yüzdende geleceğini kurgulayamaz.  Maalesef biz sanatı ve sanatçıyı desteklemiyoruz. Bu süreçte Roman müzisyenler arasında da intihar oranları arttı. Bu konuyla ilgili de kanun çıkarılması gerekiyor.  Bu sanatçılarımızın hayatlarını idame ettirebilmeleri için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.  Aydın Germencik’te efe kültürü müziklerini en iyi çalan kardeşlerimiz Romanlardır.  Onlar en eski müzikleri dile getirmişler.  Eğer o kültür yok olursa efe kültürü büyük bir yara alır. Aynı zamanda Türkiye’nin bir çok yerinde de kültürel müzikleri Roman çalgıcılar yapmaktadır.  O sanatçılarımızı ve kültürümüzü korumamız için kayıt altına almalıyız. Fakat o müzisyenlerimiz kayıt dışı. Devletin arşivinde bu sanatçıların isimlerinin yeri olmalı” dedi.

“İZMİR BÜYÜK BİR DAYANIŞMA GÖSTERDİ”

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu İzmir’de yaşanan depremden sonra büyük bir dayanışma duygusunun ortaya çıktığını belirterek:  “Türkiye’deki deprem gerçeğini artık herkes biliyor. Fakat biz yıllarca bazı şeyleri görmezden geldik. Konut ve inşaat alanında bazı şeyleri denetime tabi tutmadık. İzmir’deki deprem bize sağlıklı konutların önemini bir kez daha gösterdi. Devlet kontrolünde denetim mekanizmasının titizlikle çalışması gerekiyor. Deprem bölgesindeki kolonları hepimiz gördük. Beton vinç her kaldırdığında parçalanıyordu. Maalesef o bölgede eksik malzeme kullanılmış. 99’dan önceki yapılarda kontrol edilmemiş durumda. Belediyelerimizde ruhsat verirken denetimleri daha da artırmalı. İnşaat ve jeoloji mühendisleri de yapılaşma konusunda dinlenmeli. Ben yurt dışında da bulundum. Oradaki insanlarda İzmir’de depremden sonra gerçekleşen dayanışma duygusuyla gurur duydular.  İzmir halkı gerçekten örnek bir model. Depremde çalışan kurtarma ekipleri de zaten bu dayanışma duygusunu Türkiye’nin hiçbir yerinde görmediklerini belirttiler.  Deprem alanında her köşe başında bir yardım noktası vardı.  Depremden sonrada yerel yönetimler hemen harekete geçti. Vatandaşlarımızı konutlara yerleştirdi.  Şuan çadırda kalan bir vatandaşımız yok. İsteyen vatandaşlarımıza da kira desteği sağlandı. Bu büyük bir başarıydı” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ROMAN VATANDAŞLAR MAĞDUR EDİLMEMELİ”

Kentsel dönüşüm sırasında Roman vatandaşların yaşadığını sorunları dile getiren CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu: “Türkiye’de bazen kentsel dönüşümler kentsel felaketlere yol açıyor.  Türkiye’de kentsel dönüşümlere inşaat gözüyle bakılıyor. Aslında kentsel dönüşüm dediğimiz bir sosyal dönüşümdür. İzmir’de yüzü geçen mahallede kentsel dönüşüm çalışmaları var. Ankara ve İstanbul’da da roman vatandaşlarımız kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında büyük sıkıntılar çekiyorlar. Örnekköy’de de 2. etap yıkımları başladı. Oradaki Roman vatandaşlarımızda kendilerine gelene kadar 7-8 kişiyle birlikte ortak mülkiyeti paylaşıyorlar. 200 metrakere içinde 7-8 aile yaşıyor. Kentsel dönüşüm sonucunda da o yere sadece 2 artı 1 daire veriliyor. Kanunen bu şekilde. Fakat diğer aileler nerede yaşayacak şimdi? Onu düşünen olmuyor.  Tek bir ailelik yer kaldığı içinde o insanlarda o evi satmak durumunda kalıyor. Aldıkları payda onların belli bir müddet gıda masraflarına yetiyor.  Bu yüzden o insanların çoğu çadıra çıkıyor. İzmir’de şuan çadırlaşma artmaya başladı. Ben bunu valiliğe, bakanlığa ve İzmir Büyükşehir’e raporlardım. Şuan Urla’da, Seferihsar’da, Çeşme’de, Selçuk’ta ve Çiğli’de dışarıda yaşayan insanlar var. Daha fazla mahalle dönüşüme girdiğinde bu sayı artacak. En iyimser rakamlara göre bugünkü kanuni şartlara göre 100 bin kişi evsiz kalacak. Geçen gün ben 100 bin kişiye çadır bulun diye çağrıda bulundum.  Bu insanlarımıza kiraya da ev vermiyorlar. Roman vatandaşlarımızın da aylık sabit gelirleri her zaman olmuyor. Önümüzde gelecek 5 yılı İzmir’de çok merak ediyorum. Çünkü Tepecik, Kadriye, Ege Mahallesi, Güney, Gürçeşme ve Emir Sultan gibi büyük roman mahalleleri kentsel dönüşüme giriyor.  Bu yüzden biz kentsel dönüşümü sosyal dönüşüm olarak düşünmeliyiz. Yoksa ileri de çözülemeyecek olan sorunlarla karşılaşabiliriz. İnsanların çadırlara mahkum edilmesi kabul edilemez bir şeydir.  Bu konuya insani açıdan yaklaşılması gerekiyor.  Fakat biz mücadelemizi vereceğiz” dedi.

“MENEMEN’DE KURA ÇEKİMİ AKP KAZANASIYA KADAR TEKRARLANACAK MI? “

Menemen’de başkanvekilliği sürecinde AKP’nin siyasi etiğe uygun davranmadığını belirten CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu:  “Siyaset eskiden etik üzerine yapılırdı. Eski Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Piriştina vefat ettiği zaman hiçbir parti aday göstermedi.  Bu işte siyasi etik ve ahlaktır. O zamanda AKP vardı. O zaman etikten bahsetmişlerdi. Ama Menemen’de seçimi yaklaşık biz 10 bin farkla almamıza rağmen AKP aday gösterdi. 10 bin kişinin kanaati bu var bu konuda. Fakat bu siyaset dediler biz etik kabul etmiyoruz dediler ve aday gösterdiler. Sonuçta kura çekildi. Cam fanusu bile AKP’li Hamza Dağ getirdi. Topları da kendi meclis üyeleri. Baştan hiçbir şeye itiraz etmiyorlar. Eğer kurada kendi adayları kazansaydı buna itiraz edecekler miydi? Kaybedince itiraz etmek bir siyasi etik göstergesi değildir.  Onlar çıkana kadar mı kura tekrarlanacak. Şimdi tekrar kura düzenlenecek. Fakat burada da bir oyun var. Biz valimize dedik ki mahkeme kararını bekleyelim. Fakat Vali Bey’de ben kanunen 10 gün içinde düzenlenmesine yönelik yazı yolladım dedi. Fakat siz Salı Günü 12’sinde kurayı çektireceksiniz. Yine bizim aday çıktığı zaman mahkemeden kesin karar gelirse ne yapılacak? Yürütmeyi durdurma kararı geldiğinde tekrar kuraya mı gireceğiz. Sayın Valimiz bunu bilemem dedi. Bu seçimde son seçim olmayabilir. Bu iş kazanasıya kadar gidecek herhalde” dedi.

“BÜTÜN REKTÖRLER AKP MENŞELİ”

Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP’den aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanmasını değerlendiren CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu:  “Bir ülkeyi bitirecekseniz önce eğitimden başlarsınız. Bu hükümet maalesef işe eğitimden başladı. Artık bu eğitim sistemini biz takip edemiyoruz. Çünkü devamlı değişiyor. Liyakat denilen durum maalesef terk edilmiş durumda. Bütün kurumlara atanan kişiler belli.  Bütün rektörlere bakın AKP menşelidir. Bir tane CHP’li rektör bulamazsınız. Boğaziçi Türkiye’nin ve Dünyanın sayılı üniversitelerindendir. O şahsiyetin Boğaziçi’nde ne işi var?  Kendi partisinden aday oldu diye o göreve getirdiler. Fakat Boğaziçi Üniversitesi bu duruma izin verir mi?  Bu üniversitenin yöneticileri zaten kendi bünyesinde seçiliyordu. Bu atama işini de hiç anlamıyorum. Yöneticilerin seçimle iş başına gelmesi lazım” dedi.  

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Urla Belediye Meclisi'nden 2023 faaliyet raporuna şerhli onay

Urla Belediyesi nisan ayı meclis toplantısının üçüncü birleşiminde görüşülen faaliyet raporunun bazı bölümlerine denetim ve inceleme yolu açık olmak üzere şerh konularak oylandı ve oy çok...

Kaymakam Sarı’dan Başkan Türkmen’e tebrik ziyareti

Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, İlçedeki çeşitli kamu kurumu müdürleri ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'e makamında hayırlı olsun ziyaret gerçekleştirdi.


Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik Kuzey Ege Bölgesindeki gazetecilerle buluştu

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju ÇELİK, bölgedeki tüm yerel gazeteci, radyo ve sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle buluştu ve Bergama’nın geleceğine dair değerlendirmeler yapıldı....

Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde büyük dönüşüm başlayacak

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde incelemeler yaptı. Sabahın ilk ışıklarıyla, henüz pazarcı esnafı tezgahını yerleştirirken binaya gelen Başkan Eşki, hem e...


CHP'de çalıştay zamanı! İşte program...

CHP’de yerel seçimlerde seçilen  il ve ilçe ve belediye başkanları "Yerel Yönetim Çalıştayı"nda bir araya gelecekler. Genel Başkan Özgür Özel’in başkanlığında yapılacak olan toplantı 20-2...

Mali Hizmet Kalitesinde Yükseliş: Filiz Başkan Mali Tabloyu Açıkladı

Efes Selçuk Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nın ikinci birleşiminde görüşülen 2023 yılı faaliyet raporunun sunumunu yapan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, yükselen enflasyon ve artan...


Vatandaş istedi, Başkan Önal talimat verdi

Havaların ısınmasıyla oluşabilecek sinek, böcek ve haşerat sorununa karşı harekete geçen Bayraklı Belediyesi, anında çözümle vatandaşın takdirini topladı. Bu kapsamda Soğukkuyu Mahallesi’...

Narlıdere'de temizlik seferberliği sürüyor

Narlıdere Belediyesi’nin kent genelinde başlattığı temizlik seferberliği sürüyor. Belediye ekiplerince ilçenin 11 mahallesinde sürdürülen çalışmalar kapsamında, her gün iki mahallede gene...


Toplu ulaşıma Maraton İzmir ayarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 21 Nisan Pazar günü koşulacak Maraton İzmir nedeniyle bazı ESHOT ve İZTAŞIT hatlarında geçici güzergâh değişiklikleri yapacak. İZDENİZ’e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR