
İşitme kaybı bebeklerde agresifliğe yol açabilir
18 aylıkken oğulları Ege'nin işitme kayıplı olduğunu öğrenen Bilgin Ailesi, yaşadıkları zorlu süreçte koklear implant öncesi ve sonrası hayatlarındaki değişimi anlattı.
Koklear implant ameliyatı sonrası oğullarının duymaya başladığını aktaran baba Bilgin, duyup, kendini ifade edebilmesi ile hırçınlığının yok olduğunu, şu an 15 yaşında olan Ege'nin normal işiten çocuklardan hiçbir farkı bulunmadığını bildirdi.
Bilgin, tek çocukları 15 yaşındaki Ege Gürhan Bilgin'in işitme kaybını 18 aylıkken fark ettiklerini belirterek, süreci şöyle özetledi:
"Eşim Handan Bilgin oğlumuzun oyun oynarken anahtarlıktan çıkan sese tepki vermediğini gözlemlediğinde, aklımıza kulak iltihabı geldi. İşitme kayıplı olabileceği aklımızın ucundan geçmedi. Ertesi gün doktor, oğlumuzun işitme kayıplı olduğunu söyleyince başımızdan aşağı kaynar sular döküldü. Çaresizce çözüm aramaya başladık. Araştırmalar ve görüşmeler sonucu Marmara Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi sürecine başladık. Doktorların talimatlarıyla Ege'ye kulak arkası işitme cihazı aldık. Ege, bu cihazı 3 ay kullandı ve bir sonuç alamadık. Doktorlar Ege'nin 2 yaşını doldurmadan hemen koklear implant ameliyatı olması gerektiğini söyledi.
İşte asıl hikayemiz burada başladı. Koklear implant ameliyatı ile ilgili araştırmalara başladık. Koklear implantın nasıl çalıştığını ve kişiye sağladığı faydaları öğrendiğimizde hemen ameliyat olması gerektiğine karar verdik. Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde karar kıldık ve Ege'nin ameliyatı gerçekleşti. Odyoloğu ses işlemcisini taktığı zaman, oğlumuz ilk defa net bir şekilde duymaya başladı. Duyduğunu anladığımız an dünyalar bizim oldu. Tarifi çok zor duygular yaşadık."
- "Koklear implant sayesinde normal duyan çocuklardan hiçbir farkı yok"
Ege'nin ilk duymaya başladığında şaşkın şaşkın sesin nereden geldiğini anlamaya çalıştığını ifade eden Bilgin, "Etrafına bakınıp durdu. Ege'nin duymasıyla birlikte dil eğitimi alması gerektiğini anladık. Zamanla kelimeleri öğrenip kendini ifade etmeye başladı. Duyamadığı ve kendini ifade edemediği için oğlumuz hırçın ve agresif bir çocuktu. Duyup, konuşabilmesi ile bu agresifliği yok oldu." dedi.
Koklear implant sonrası oğullarına ilk olarak dil terapisi dersi aldırdıklarını söyleyen Bilgin, süreci şöyle anlattı:
"Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde İşitme Engelli Çocuklar Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (İÇEM) aile terapisine gittik. Terapileri aksatmadığımız için Ege, İÇEM'e kabul edildi. İki yıl süren bir eğitimin ardından Ege'nin konuşması gelişti. Her daim 'Acaba konuşabilecek mi? Anne, baba diyebilecek mi?' diye düşünürken ilk 'baba' deyişiyle birlikte hazırlıksız yakalandım. Çünkü ne zaman konuşup 'baba' diyeceği belli değildi. Aslında hazırlıksız yakalanmak o duyguyu daha yoğun yaşamama neden oldu. Normal duyan çocuklardan artık hiçbir farkı yok. Sizi çok iyi anlayabiliyor, derdini anlatabiliyor. Bunu koklear implant ile başardık. Ege, normal işiten çocuklar ile birlikte rahatça eğitim aldı. Önümüzdeki dönem ise liseye başlayacak."
Kendini oğlunu canından daha çok seven ve sevgisini her türlü belli eden, ona her türlü desteği veren bir baba olarak tanımlayabileceğini söyleyen Bilgin, oğlunun tanımına göre ise 'baba gibi baba' olduğunu sözlerine ekledi.
GASTE 24
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Deprem bölgelerinde oturanlara uyarı: 'Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin'
Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yer altı sularına ve olası tehlikelere dikkat çekti.
Kedilerin insanları 'dinlediği' bilimsel olarak kanıtlandı
Bilim insanları, kedilerin onlarla konuştuğumuzu anlayıp anlamadıklarını tespit etmek üzere bir çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, kedilerle 'tatlı' konuştuğumuzda bizi anladık...
Yılın ikinci Güneş tutulması bugün
Bu yıl ikinci kez parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Tutulma bugün Avrupa, kuzeydoğu Afrika ve Orta Asya'dan görüntülenebilecek. 2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. G...
Buzullar için korkutan rapor: Artık çok geç
Bilim insanları, hangi iklim eyleminin yapıldığına bakılmaksızın, Grönland buzulundaki kaybın, deniz seviyesinde minimum 27 santimetrelik bir artışa katkıda bulunacağını keşfetti.
Caretta caretta yuvasını kürekle açtı, yavrular öldü: 'Yavruların çıkmasına yardım ettim' savunması
Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir plaj işletmesinde çalışan görevli, sahilde şezlonglar arasında bulunan caretta caretta yuvasını kürekle açarak yavru carettaların ölmesine neden oldu.
Araştırma: Evli ve üniversite mezunu erkekler daha uzun yaşıyor
1751-2020 yılları arasındaki veriler incelendi. Yapılan bir araştırmada, özellikle evli ve üniversite mezunu erkeklerin, uzun yaşama ihtimalinin yüksek olabileceği sonucuna varıldı.
"Mavi Bayrak"lı plaj sayısı 531'e ulaştı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfının (FEE) 2022 Mavi Bayrak ödüllerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Kirlilik kaynaklı hastalıklar 2019'da 9 milyon can aldı
Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti 100 bin kişide yaklaşık 300 kirlilik kaynaklı hastalıklardan ölümle ilk sıralarda yer alırken, Brunei, Katar ve İzlanda 15 ila 23 ile bu konuda en düşük ölü...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Banu Alkan'ı şoke eden kız!
Görenleri ve hatta Yeşilçam’ın ünlü oyuncusu Banu Alkan’ı bile hayretler içinde bırakan, Banu Alkan’a ikizi kadar benzeyen 22 yaşındaki Melis Göz, OnurAkayMedya’dan Erkan Özbey’e konuştu....
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Görünmez hastalıkla başa çıkmanın yolları
Fibromiyalji, özellikle 20-55 yaş arası kadınlarda yaygın kas iskelet sistemi ağrılarının en sık nedenlerinden biri… Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Neslihan Kurt Oktay, toplumda pek bilinmediği ve belirtileri başka rahatsızlıklarla karıştırıldığı için “görünmez hastalık’’ olarak nitelendirilen fibromiyaljinin etkilerini hafifletecek önerilerde bulundu.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.