Yukarı
378098

Zelenskiy, Şi Cinping'i Ukrayna'ya davet etti: 'Görüşmeye hazırız'

29 Mart 2023 12:00

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i ülkesine davet ederek, 'Kendisini burada görmeye hazırız' çağrısında bulundu.

Zelenskiy, Şi Cinping'i Ukrayna'ya davet etti: 'Görüşmeye hazırız'

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i ülkesine davet ederek, 'Kendisini burada görmeye hazırız' çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bugün yayımlanan röportajında, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırısının başlamasından bu yana ikili arasındaki ilk doğrudan görüşme için Ukrayna'ya davet etti.

Associated Press'e Kiev'e giden bir trende verdiği röportajda Zelenskiy, "Şi'yi burada görmeye hazırız" diyerek, Şi Cinping'le görüşmek istediğini ifade etti.

'Çin'in bazı tekliflerinin uluslararası hukuka uygun olduğunu düşünüyorum'

Zelenskiy, “Şi Cinping'le Rusya'nın geniş çaplı savaşından önce temasım oldu. Ancak tüm bu yıl boyunca, bir yılı aşkın bir süredir temas kurmadım” dedi.

Rusya'nın önemli bir müttefiki olarak görünen Çin'in Devlet Başkanı Şi Cinping, özellikle son aylarda Pekin'in Moskova ile Kiev arasındaki çatışmanın sonlanması için arabulucu olabileceğini açıklamıştı. Şi Cinping'in Rusya-Ukrayna savaşı için barış arabuluculuğu açıklaması özellikle AB ve NATO'dan eleştirilere neden olmuştu.

Buna rağmen Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Pekin'in 12 maddelik barış planını temel alarak yakın zamanda Çin liderliğindeki barış görüşmelerine açık olduğunun sinyallerini verdi. Zelenskiy bu ayın başlarında, "Çin'in bazı tekliflerinin uluslararası hukuka uygun olduğunu düşünüyorum ve Çin ile bunun üzerinde çalışabileceğimizi düşünüyorum" demişti.

Şi ile Zelenskiy arasında beklenen görüşme gerçekleşmedi

Şi Cinping'in geçen hafta Moskova'ya yapacağı ziyaret öncesinde The Wall Street Journal gazetesi, gezinin Ukrayna ve Çin devlet başkanlarına telefonda konuşma fırsatı verebileceğini bildirmişti. Ancak beklenen görüşme gerçekleşmezken, Putin ile görüşmesinin ardından Şi'nin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının nedenlerini destekleyen bir ortak bildiriye imza atması dikkat çekti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Şi'nin Zelenskiy'den gelen bir daveti kabul edip etmeyeceği veya resmi olarak uzatılmış olup olmadığı soruya, konu hakkında bir yanıtı olmadığını belirterek, Pekin'in "Ukrayna dahil ilgili tüm taraflarla iletişimi" sürdürdüğünü söyledi.

Zelenskiy: Savaşı kazanamazsak taviz vermek zorunda kalırız

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, AP'ye verdiği röportajda, ülkesinin doğusundaki uzun soluklu bir savaşı kazanamadıkları takdirde, Rusya'nın Ukrayna'nın kabul edilemez tavizler vermesini gerektirebilecek bir anlaşma için uluslararası destek oluşturmaya başlayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Zelenskiy, Bahmut'un Rus güçlerinin eline geçmesi halinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Bu zaferi Batı'ya, kendi toplumuna, Çin'e ve İran'a satacağını" iddia etti.

'ABD, bize yardım etmeyi bırakırsa kazanamayacağımızı biliyor'

AP'nin haberinde, Zelenskiy'nin ülkesinin başarısının büyük ölçüde, özellikle ABD ve Batı'dan gelen uluslararası askeri destek dalgalarına bağlı olduğunun "gayet iyi farkında" olduğu yorumunda bulunurken, ABD'de olası bir yönetim değişiminin Washington'un Ukrayna'ya milyarlarca dolarlık askeri yardım sağlamaya devam edip etmeyeceğini sorguladığı aktarıldı.

Zelenskiy, "ABD, bize yardım etmeyi bırakırsa kazanamayacağımızı gerçekten biliyor" dedi.

'Bahmut'ta yenilirsek toplum beni Rusya'yla uzlaşmaya zorlar'

"Küçük adımlarla ve küçük zaferlerle" ilerleyeceklerini belirten Zelenskiy, şimdiye kadarki en uzun savaş olan 7 aylık Bahmut savaşının kaybedilmesinin taktiksel bir yenilgiden daha maliyetli bir siyasi yenilgi olacağını ifade etti.

Zeleskiy, Bahmut'ta bir yenilginin baskısının hem uluslararası toplumdan hem de kendi ülkesinden hızla geleceğini belirterek, "Toplumumuz kendini yorgun hissedecek. Toplumumuz beni Rusya'yla uzlaşmaya zorlayacak" yorumunda bulundu.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de polis üniversitelere saldırıyor, Netanyahu daha fazlasını istiyor

ABD’de ülke genelinde üniversite kampüslerine yayılan İsrail’e karşı Filistin’e destek eylemleri devam ediyor. Birçok üniversitenin kampüsünde öğrenciler nöbet çadırları kurdu, insan zinc...

Tanzanya'da sel felaketi! Can kaybı artıyor...

Başkent Nairobi ve diğer büyük kentlerin büyük bir bölümü sular altında kalırken, binlerce kişi evlerini terk etti. Ülke genelinde devam eden sel nedeniyle can kaybının artmasının beklend...


Karabağ'daki Türk-Rus Ortak Merkezi görevini tamamladı

Merkezin görevini tamamlaması dolayısıyla düzenlenen törene Azerbaycan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Kerim Veliyev, Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Sergey İstrakov, Türk K...

'Çin casusu' krizi: Elçi bakanlığa çağrıldı

Büyükelçi Flor, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 4 Alman vatandaşının casusluk suçlamasıyla gözaltına alınması sonrası Çin Dışişleri Bakanlığınca çağrıldığını duyurdu. Flor, ...


Türkiye’den AB’ye Kıbrıs tavrı

Avrupa Birliği’nin (AB) son zirvesinde ilişkilerin geleceğine yönelik alınan kararlardan rahatsızlığını gizlemeyen Türkiye, tepkisini nokta atışlarıyla pratikte de göstermeye başladı. Tür...

Kral Charles, tartışmalı göçmen planını onayladı

İngiltere Kralı 3. Charles, düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine ilişkin tasarıyı onayladı. Kraliyet Sözcüsü, Ruanda Planı'nın Kral 3. Charles'ın onayıyla yasalaştığını d...


ABD'den dikkat çeken hamle! USS George Washington Japonya'ya gidiyor...

Çin ve Rusya'nın Hint-Pasifik bölgesinde nüfuzunu artırması karşısında müttefiki Japonya ile askeri işbirliğini güçlendiren ABD’den kritik bir hamle geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki: ''Yok hükmünde''

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün (24 Nisan) kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan kararı yok hükmündedir. Pa...


Kuzey Makedonya’dan ilk sonuçlar geldi... Seçim ikinci tura kaldı

Kuzey Makedonya’da cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı.i 8 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda Gordana Siljanovska Davkova ve Stevo Pendarovski yarışacak.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yusuf Güney: Kenan Işık astral seyahatte

Güney, 2014 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yıllardır bitkisel hayatta yaşam mücadelesi veren Kenan Işık’ın astral seyahatte olduğunu ve dünyaya dönmek istemediğini söyledi: “Bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR