Yukarı
382314

Merkez Bankası'ndan bankacılarla toplantıda 'yumuşama' sinyali

31 Mayıs 2023 17:00

Merkez Bankası'nın dün bankaların üst düzey yetkilileriyle yaptığı toplantıda döviz mevduattan ek dönüşüm hedefi dahil bazı düzenlemelerin 'yumuşatılabileceği' sinyali verdiği belirtiliyor.

Merkez Bankası'ndan bankacılarla toplantıda 'yumuşama' sinyali

   

Merkez Bankası'nın dün bankaların üst düzey yetkilileriyle yaptığı toplantıda döviz mevduattan ek dönüşüm hedefi dahil bazı düzenlemelerin 'yumuşatılabileceği' sinyali verdiği belirtiliyor.

HABER MERKEZİ

31.05.2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Taha Çakmak ve bankaların hazineden sorumlu genel müdür yardımcıları dün akşam saatlerinde bir araya geldi. Toplantıda genel değerlendirme yapılırken, bankacılık sektörünün talepleri de ele alındı. Katılımcılar önümüzdeki haftalarda benzer toplantıların daha üst düzeyde devam edebileceğini söyledi.

Bankacıların taleplerine 'neden olmasın' yanıtı

Reuters'ın görüştüğü toplam üç bankacı "istişare ile devam edilmeli", "seçim öncesi alınan ek kararlar yumuşatılabilir", "son dönemde sistemden artan döviz çıkışının geri dönüşü için de hazırlık ve teşvik çalışması yapılmalı" gibi birçok örnekte taleplerine "neden olmasın, üzerinde çalışalım" yanıtı aldıklarını söyledi.

Katılımcılar, bankaların "KKM'de önden ödemeli prim" uygulamasına son verilmesi kararını TCMB'nin desteklediğini ve uygulamanın "tekrar devreye alınmamasını" da istediğini belirttiler.

Katılımcıların verdiği bilgiye göre; bankaları döviz mevduattan, KKM'nin de içinde yer aldığı TL mevduata yönlendiren uygulamaların bir bölümü için geriye dönüş de değerlendirilebilir.

TCMB bankaların belirli hesaplama ile döviz cinsi mevduattan KKM'yi de içinde barındıracak şekilde TL'ye geçme hedeflerini uzun süredir belirliyordu. TCMB buna ek olarak seçimler öncesinde yılın kalanı için ek dönüşüm hedefleri de belirledi. Buna göre aylık yüzde 3- yüzde 5 arasında değişen dönüşüm hedefleri yüzde 10'a çıkarılmıştı.

'Önceki toplantılardan farklı havada gerçekleşti'

Ekonomim'in aktardığına göre Reuters'a bilgi veren bir toplantı katılımcısı, "İçerik olarak daha önceki toplantılardan farklı havada gerçekleşti. TCMB genel değerlendirmeler yaptı, bankaları dinledi. Düne kadar genellikle taleplerin kabul görmediği, aksine istişare olmadan cezalandırma içeren yeni uygulamaların başladığı bir yapı vardı. Dün ise KKM'de mevduatın para birimi dağılımında seçim öncesi getirilen ek yükümlülüklere ilişkin sektör endişelerini ve en azından ek oranlardan vazgeçilmesi isteğine 'neden olmasın' yanıtını aldık" diye konuştu.

TCMB toplantının içeriğine ilişkin bir yorumda bulunmadı.

Üst düzey bir diğer bankacı ise, "Düzenlemeler devam edebilir ancak istişare ile yapılacağı netleşti" dedi.

Öte yandan katılımcılar seçimlerin ardından henüz yeni kabine açıklanmadan yapılan bu toplantının benzerlerinin önümüzdeki hafta daha üst düzey katılımla yapılabileceğini de söylediler.

Üst düzey bir bankacı da TCMB'nin bazı esneklikler getirme sinyalleri vermesine karşılık, varolan düzenlemelerin "sürekliliği" konusunda soru işaretleri yer aldığını belirtti.

"Piyasaların kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan'ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında bir değişim yapıp yapmayacağına odaklandığı" aktarılan habere göre bankacılar dünkü toplantının ardından yumuşama mesajlarını kabine sonrası tekrar detaylandırmak istiyor.

Erdoğan'ın Pazar günü yapılan seçim sonrasında Cuma günü hem milletvekillerinin hem kendisinin yapacağı yemin töreninden sonra akşam saatlerinde ya da en geç Cumartesi günü kabineyi açıklaması bekleniyor.

Reuters'a bilgi veren üst düzey yetkililer ve partililer, kabinede daha önce Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek'in yer almasının neredeyse kesin olduğunu söyledi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...


İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR