Yukarı
38979

Başkan Tosun’a Büyük Suçlama

05 Şubat 2016 18:31

Aycan Tekin- Ege’nin Sesi/ Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun'un onayıyla Ankara’da kurulan bir vakıf üniversitesine piyasa değeri milyonlarca lirayı bulan arazileri bedelsiz devretmesinin yankıları ADD Kongresinde devam etti.

Dikili Atatürkçü Düşünce Derneği Olağanüstü Kongresi hafta sonu yapıldı. Kongrede Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un desteklediği iddia edilen liste kaybederken, Dikili Belediyesi tarafından bir üniversiteye arazi tahsil edilmesi tartışmalara neden oldu.

DİKİLİ’DE RANT İDDİASI CHP’Yİ BÖLDÜ

Yapılan kongrede yeni Yönetim Kuruluna Seren Çelebi, Tuğrul Çetiner, Ayşe Çömlekçiler, Hakan Yıldırım, Semra Kamuran Ayık, Gonca Demirağ Kaçargil, Sadber Asuman Büyükgözlüoğlu seçildi. Disiplin Kurulu Hüseyin Şener, Nuri Gündüz, Nurhayat Bakım, Denetleme Kurulu ise Nimet Uysal, Halil Ersoy, Nurgül Akdoğan isimlerinden oluştu.

O ÜNİVERSİTENİN BAŞINDA BAKIN KİM VAR?

"Gerekirse İş Makinelerinin Önüne Yatarız"

Yeni yönetim seçilmesi ardından konuşma izni isteyen Dikili ADD önceki Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir CHP Gençlik Kolları Kurultay Delegesi Uğur Özcan konuşmasında Dikili Belediyesi tarafından kurucuları AKP’li olan ANKA Üniversitesi’ne arazi tahsil edinmesine değinince salonda gerilimli anlar yaşandı.

DİKİLİ'YE KOCAOĞLU MÜDAHALESİ

Üniversitenin kurucusu Dr. Mehmet Hakan Sağlam’ın bir sitede yazdığı köşe yazılarında Mustafa Kemal Atatürk’e, İsmet İnönü’ye ve Cumhuriyet’e hakaret eden yazılarını anımsatan ve kararda imzası olan Dikili ADD eski Başkanı şimdi ise Dikili Belediyesi Başkan Yardımcısı Çiğdem Elibol’a ve Belediye Başkanına atıfta bulunan Özcan; “Mustafa Kemal’e ve Cumhuriyet’e dil uzatan bir kişinin burada Üniversite kurmasına Atatürk gençliği olarak asla müsaade etmeyeceğiz. Gerekirse iş makinalarının önüne yatarız” dedi.

DİKİLİ'DE 'EVET' DİYEN CHP'LİLERİN NEDENLERİ ORTAYA ÇIKTI

Özcan’ın söyleminden sonra Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ise ‘Şov yapma’ diye bağırdı. Salonda bulunan bazı belediye çalışanı gençler ise Uğur Özcan’ın üzerine yürümeye çalıştı. Bunun üzerine söz alan Dikili Postası Gazetesi sahibi Av. Nuri Gündüz, belediye başkanını Uğur Özcan’ın üzerine yürüyenlere müdahale etmemesini eleştirdi.

Neler Olmuştu?

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un talimatıyla, Mütevelli Heyet Başkanı ve kurucusu Dr. Mehmet Hakan Sağlam’ın olduğu Anka Teknoloji Üniversitesi’ne yer tahsis edildi. Ankara’da kurulan bir vakıf üniversitesine bedelsiz yer tahsil edilmesine bazı CHP’li meclis üyeleri biz sana ‘Görüşme yetkisi vermiştik yer tahsisi çıktı’ diye itiraz etti. Meclis üyeleri Eylül’de yapılan görüşmelerin aksine ‘temas ve ortak çalışma için görüşme yetkisinin değiştirildiğini iddia ettiler. Tutanakların birbiri ile çeliştiğini ifade eden meclis üyeleri durumun düzeltilmesini istediler. Ekim ayında yapılan meclis toplantısında bir yanlışın olmadığını vurgulayan Tosun konuyu oylamaya sundu. CHP’li 5 meclis üyesi ile AKP’li 3 meclis üyesi toplamda 8 kişi karşı oy kullanırken geriye kalan CHP’li 6, MHP’li 1 meclis üyesi ile Tosun evet oyu kullandı. Böylelikle arazinin tahsisi onaylanmış oldu. Konuyla ilgili ayrıntılarda bundan sonra ortaya çıktı. Dikili İlçesi sınırlarında 5 farklı yer için gerekli hazırlıklar yapılmıştı. İlk tahsis Çandarlı’da yer alan ve imar planında tarla olarak görülen 162 dönümlük arazi oldu. Toplam büyüklüğün 2 bin dönüm olduğu anlaşılan yerin imar planında mera olarak görüldüğü ve mera vasfından çıkarılması için çalışmalar yapıldığı öğrenildi.

DİKİLİ’DEKİ ARAZİ TAHSİSİ YARGIYA TAŞINDI

Konunun kamuoyunda duyulması ve basına yansıması ise rahatsızlık yarattı. Çünkü Üniversitenin kurucusu ve mütevelli heyet başkanı ile yönetimi AKP’lilerden oluşuyordu. Ancak Tosun’a belediye tarafından gönderilen bir habere göre MHP İlçe Başkanı Mehmet Arslan ile Dikili’nin eski Belediye Başkanlarından son olarak AKP’den belediye başkan aday adayı olmuş Yüksel Uçar sahip çıktı.

CHP İLÇE BAŞKANI’NDAN İTİRAF: BELEDİYE BAŞKANI TOSUN’A GÖRÜŞME YETKİSİ VERMİŞTİK

Sağlam’ın Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı açıklamaları

Üniversitenin mütevelli heyet başkanı Mehmet Hakan Sağlam ise AKP İktidarı ile birlikte çok sayıda kurulan yandaş üniversitelerden birinin kurucusu olduğu iddia ediliyor. Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı ve fanatik derecede Tayyip Erdoğan destekçisi. Bir internet sitesindeki (tarafsizhaber.com) köşesinde iktidar yandaşlığı, gerçeğe aykırı yazıları ve hakaretamiz üslubu ile dikkat çekiyor. Erdoğan'ı eleştirenlere "Kanı bozuk hain ve köpekler" diyerek hakaret ediyor. Cumhuriyet kadrolarının Türk Halkı'nı özünden kopardığı, dinsiz, inançsız bir toplum yarattığı yalanını söylüyor. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e "Cuma namazına gitmeyen cenabet", Milli Kahraman ve İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye "Barbar ve ateist" ve ‘kahpe’ diyor. Büyük önder Atatürk'ün "Diktatör olduğu" iddiasında bulunuyor. Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve partisine ateş püskürüyor. CHP'ye "Günah partisi", CHP'lilere de "Cahil" diyor. "Müslümanlar AKP'nin miting alanı Yenikapı'ya, ateist ve transseksüeller CHP ve MHP'nin miting alanı Kazlıçeşme'ye gitsin" ifadelerinde bulunuyor. Sadece Atatürkçüler'e öfke kusmakla yetinmiyor, solculara da "Dangalak ve öküz" ifadelerini kullanıyor. Ekmek almaya giderken bir polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi ile ölen 14 yaşındaki çocuktan, "Berkin Elvan denilen terörist" ifadeleri ile söz ediyor.

Üniversitenin Diğer Yöneticileri Kimler

EDİBE SÖZEN (Mütevelli Heyeti Üyesi): Mütevelli heyeti üyeleri arasında AKP'nin eski MKYK Üyesi ve eski İstanbul Milletvekili Edibe Sözen de yer alıyor. Sözen, laiklik karşıtı girişimleri nedeni ile hayli eleştirilen isimlerden biri olmuştu. Sözen, yasa tasarısı hazırlayarak, "İlkokul dahil bütün okullara mescit yapılması,18 yaşından küçüklerin internet kafelere girememesi ve saat 22:00'den sonra lokantalara alınmaması, eğlence mekanlarının 24:00'de kapatılması, kaymakamlık ve valiliklerinin gerekli gördüğü hallerde gençleri sergi, tiyatro ve sinema salonlarından çıkartabilme yetkilerine sahip olması, yasaklara uymayan kişi ve kuruluşların cezalandırılması"nı istemişti. Sözen kamuoyunda büyük tepki görmüştü.

AYHAN SARISU (Mütevelli Heyeti Üyesi): Bir başka mütevelli heyeti üyesi AKP'li Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yakın arkadaşı olan Dr. Ayhan Sarısu. Çeşitli kurumlarda bürokratlık yapan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin önemli varlıklarının satıldığı özelleştirme uygulamalarına imza atan isimlerden biri. Sarısu, TEKEL Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

ÜNİVERSİTE İÇİN ONAY VERENLER

Mustafa Tosun, Çiğdem Elibol, Sunay Yarar, Ahmet Canseven, Evren Evrenesoğlu, Murat Durak, Engin Özkan (CHP), Hasan Aksoy (MHP)

Çiğdem Elibol, Dikili Atatürkçü Düşünce Derneği eski İlçe Başkanı, ADD Genel Merkezi eski Disiplin Kurulu Üyesi ve Dikili Belediyesi Başkan Yardımcılığı yapıyor. Bu yerin tahsisinde evet oyu kullanan Çiğdem Elibol henüz gerekçesini açıklamadı. Ancak üniversite için bu desteği Atatürkçüleri oldukça kızdırdı. ADD’ye yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, ADD Genel Merkezi’ne disipline verileceği ifade edildi.

Sunay Yarar, konuşmalarında Atatürk’ü ve Cumhuriyeti savunuyor. Ancak Atatürk ve Cumhuriyet’e karşı yazılarıyla bilinen birinin kurucusu ve mütevelli heyet başkanı olduğu üniversiteye O’da evet oyu verdi. Ayrıca CHP’li Meclis Üyesi Sunay Yarar’ın eşi ile birlikte gittiği belediye tesislerinde; eşinin Alevilere hakaret ettiği, bu hareketin Alevi camiasını çok üzdüğü, Dikili CHP İlçe Başkanlığı tarafından partiden ihraç talebiyle disipline sevk edileceği iddia ediliyor.

Aziz Kocaoğlu Uyarmıştı

Dikili’de tartışmalara neden olan arazi tahsisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanını da rahatsız etti. Konuya müdahil olan Kocaoğlu Foça’ya yaptığı bir ziyaret sırasında Tosun’u uyardığı ifade edildi. Kocaoğlu’nun görüşmede “Böyle bir şey olmaz. Belediyenin bedelsiz ve ücretsiz kendi başına önüne gelene arazi devretmesi söz konusu değil. Bu işlemi durdurun” dediği öğrenildi.

Yargıya Taşındı

Tahsis kararının iptal edilmesini isteyen CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun uyarılarına rağmen Dikili Belediyesi’nin henüz bu yönde bir adım atmaması sonrası Avukat Nuri Gündüz, Belediye Meclis Başkanlığı’na bir dilekçe vererek, kararın hukuki olmadığını ve iptalini isterken, AK Parti Grubu’da İçişleri Bakanlığı’na ve Savcılığa başvurdu. Konuyla ilgili basına demeç veren Av.Nuri Gündüz; “Anka Teknoloji Üniversitesinin kurulması ile ilgili çalışmaları yapmak üzere Belediye Başkanı Mustafa Tosun’a yetki verilmesine ilişkin belediye meclis kararı, belediye başkanına tapuda devir, temlik işlemlerini yapma yetkisi vermemektedir. Ancak, belediye başkanının bu meclis kararına dayanarak taşınmaz devri yaptığı açıklanmıştır. 5393 sayılı kanunun konu ile ilgili maddelerinin meclis kararına yazılmış olması, belediye başkanına bu yetkilerin verildiği anlamına gelmez. Açıkça hangi koşullarda ve kaç yıllığına tahsis işleminin yapılacağının belediye Meclisi kararında açıkça yazılmış olması gerekir. Bir tahsis protokolü hazırlanmalı ve bu çerçevede bu yetki kullanılmalıdır. Ayrıca, belediye meclisi, böyle bir taşınmaz devir veya tahsis yetkisini belediye başkanına vermemiştir. Belediye başkanına yalnızca görüşmeler yapma yetkisi verilmiştir. Bazı belediye meclis üyeleri de bizzat belediye başkanının da “ben yalnızca görüşme yetkisi istiyorum” şeklinde ifadelerde bulunduğu ve video kayıtlarında da bu görüşmelerin kayıtlarının olduğu iddia edilmiştir. Yanlıştan dönmek bir erdemdir. Video kayıtlarını inceleyip, belediye meclis üyelerinin gerçek iradelerini tespit edip, yeni bir karar veriniz. Bu işler oldu – bittiye getirilemez. Bütün meclis üyelerinin hukuki ve cezai sorumluluğu vardır. Ayrıca, tahsis işleminin yapılacağı kurumun kamu kurumu olması zorunludur. Tahsis işleminde de kamu yararı olmalıdır. Anka Teknoloji Üniversitesi kamu kurumu değildir. Özel bir vakıf üniversitesidir.” demişti.



Yorumlar

  • Dikili belediye başkanının yaptığı ileriyi görmektir.belediyenin daha o rada çok arsası var.üniversite gelirse değeri 50 kat artacaktır.bu işten gene en karlı dikili belediyesi çıkacaktır.ayrıca ben hić bir CHP belediye başkanını onun kadar halk ićinde görmedim.halkın arasında korumasız tek başına dolaşan bi başkan ilçede her yerde gezerken gorusebileceginiz başkan bulmussunuz duva edin.
    Murat eren
    20 Ekim 2016 05:41

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.


Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...

Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...


İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR