Yukarı
1

Sinan Kara

Başımız sağ olsun. Kentsel projenin önemi..

31 Ekim, 2020

   Güzel İzmir’imiz an itibariyle depremin yarattığı kayıplarla mücadele ediyor. Dün saatler 14,51’i gösterdiği an adeta bir yıkım yaşadık.

   Depremde Seferihisar’da bir vatandaşımız oluşan tsunamiye kapılıp yaşamını yitirdi. En büyük hasarı ise Bayraklı’da gördük. Bu bölge gökdelenler bölgesi olarak bilinir. Ayrıca geçmişte balçık olan zeminin sonradan doldurulması da hep tartışma konusu olmuştur. Yaşanan facia ile birlikte maalesef çok sayıda yurttaşımızı kaybettik.

   Yazıyı kaleme aldığım şu an bile enkaz altından kurtarılmayı bekleyen çok sayıda insanımız var. Ümidimiz biran önce yaşama tutunmaları.

   Balçık olan bir bölge demiştim. Konunun uzmanları da felaketin en çok bu yönüne vurgu yapıyor. Geçmişte buraya çok katlı yapı izni verenlerin sorumluluğu da oldukça büyük. Yaşanan facianın bir diğer nedeni de, adeta bir karton kutusu gibi katlanan binaların usule aykırı yapılmasıdır.

   Bu işin şakası yok. Çok sayıda can yaşamdan koptu. Kimisi de sakat kaldı. O binalara her kim ruhsat verdiyse ve kimler göz yumduysa, en az binaları yapan Müteahhitler kadar sorumludur. Umuyoruz ki hesabı sorulur.

  Yaşanan felaketle birlikte İzmir için Kentsel projelerin bir an önce yapılıp dönüşümün hayata geçirilmesinin öneminin, ne denli hayati bir mesele olduğu bir kez daha net biçimde ortaya çıkmıştır.

   Hükümet yetkililerinin desteğiyle, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve bu işlerde deneyimli olduğu bilinen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur olmak üzere tüm Başkanlar sırt sırta verip, kentsel dönüşüm için acilen adım atmalı.

   Bu iş ötelenecek ve askıya alınacak bir iş değil. Artık kimsenin bekleyecek zamanı ve sabrı da yok. Çünkü söz konusu olan insan hayatı.

   Yaşadığımız felaketin tesellisi ise dayanışma duygusunu henüz yitirmemiş olmamız.

   Bazı Hükümet yetkilileri aynı gün içerisinde hemen İzmir’e koştu. Yanı sıra yurdun dört bir yanından CHP’li, AKP’li ve İYİ Parti’li Belediyeler adeta seferber olup yardımlar gönderdi.

   Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de İzmir’e gelip, yerinden bilgiler aldılar.

   Öncelikle bir parantez Başkan Tunç Soyer için açalım. Soyer elinden geleni yaptı ve yapmaya devam ediyor. Dünden bu yana halkın içerisinde ve deprem nedeniyle evlerine giremeyen dışarıda kalan yurttaşların yanında oldu. Gösterdiği çaba takdir edilmeli. 

   Yine olağanüstü gayretinden dolayı Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ı da ayrıca kutlamak gerekir.

   Ayrıca İzmir’deki İlçe Belediye Başkanları kentin dört bir yanından tedarik ettikleri ihtiyaç malzemeleriyle birlikte anında olay yerine intikal etti. En önemlisi de; Yurdun dört bir tarafından vatandaşların gösterdiği desteğe ve İzmir halkının olağanüstü dayanışmasına tanık olduk, halen olmaya devam ediyoruz.

   Bu vesile ile; Yaşanan felaket ders olsun, gösterilen dayanışma da herkese örnek olsun..

   Yaşamını kaybedenleri anıyor, yaralı yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Umudumuz, enkaz altından çıkarılacak canların bir an önce sağ salim kurtarılması..



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle