Yukarı
1

Sinan Kara

CHP’li Belediyeler cansuyu oldu..

02 Mart, 2021

   AKP iktidarının uzunca yıllardır zaten vatandaşa bir hayrı yoktu. Pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılar da iyice ayyuka çıktı. Bu sıkıntılı süreçte iktidar destek vermek yerine, ağır vergiler, cezalar ve akla ziyan uygulamalarla iyice halktan koptuğunu gösterdi. Onlarca milyon insanın değeri üç, beş yandaş müteahhit kadar bile etmedi.

    Bu denli zorlu süreçte, iyi ki belediyeler var demeden de edemiyoruz. Çünkü zor durumda olan insanların imdadına belediyeler yetişmeye çalıştı ve aynı doğrultuda çalışmaya da devam ediyorlar. Buna en iyi örnek İzmir Belediyeleri.

   Başta Büyükşehir olmak üzere tüm ilçe belediyeleri vatandaşları ellerinden geldiğince yalnız bırakmadı.

   Birkaç örnek verelim. Mesela, neler yapıldı?

- İzmir Büyükşehir Belediyesi

Depremden etkilenen vatandaşlara kira yardımı yaptı. Ayrıca vatandaşların konaklaması için Uzundere’deki konutlar ile Hilton açıldı. Evsiz kalan ailelere toplamda 20 milyon 510 bin TL’lik kira yardımı yapıldı. Depremzedelere kapıları açılmak üzere bildirilen daire sayısı da 231'i buldu. Ayrıca salgın boyunca da gıda ve hijyen kolileri dağıtıldı. Maskematik uygulaması ile de maske krizine çözüm bulundu. Uzak eğitim içinde tablet dağıtımları yapıldı.

- Balçova Belediyesi

Balçova Belediye Meclisi Şubat ayı oturumunda, oy birliği ile alınan kararla; kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, internet kafe, halı saha, bilardo salonu gibi işletmelere bin TL maddi yardım yaptı. Uzak eğitim için üniversitelere yeni kayıt olan 580 öğrenciye bilgisayar dağıtıldı.

- Bayraklı Belediyesi

İzmir’de depremden etkilenen vatandaşlara erzak ve ev eşyası yardımı yapıldı. Uzak eğitime destek vermek amacıyla da TVbek adlı bir eğitim kanalı oluşturuldu. Salgın boyunca da erzak ve sıcak yemek dağıtımları devam etti.

- Bornova Belediyesi

Yaklaşan yılbaşı öncesi dar gelirli ailelere 5 bin gıda kolisi dağıttı. Ayrıca depremden etkilenen 100 aileye 1 yıl boyunca bir inşaat firması aracılığıyla konut sağlandı. Bu sayının yılsonuna doğru 200’e çıkacağı açıklandı. Askıda reçete kampanyası ile ilaç alamayan veya aldığı ilacın parasını ödeyemeyen vatandaşlara destek sağlandı.

-Buca Belediyesi

Pandemi yasakları nedeniyle zor günler geçiren mahalli sanatçılara destek verildi. Çevrim içi olarak 34 konser düzenlendi ve 109 sanatçıya destek olundu. İlçede bulunan engelli mültecilerde unutulmayarak sosyal destek kapsamına alındı. Depremden sonra kurulan çadır kent içine hijyen noktaları oluşturuldu. Salgının başlangıcında da gece gündüz demeden Buca’nın bütün sokakları özel araçlarla temizlendi. 65 yaş üstü vatandaşlara temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu koliler dağıtıldı. Virüs kaygısına karşı da psikososyal destek hattı oluşturuldu. Buca Belediyesi tarımsal üretime açtığı arazilerden topladığı ürünlerle de ailelere destek oldu. Online eğitime destek amacıyla kampanyayla toplanan bilgisayar ve tabletler öğrencilere ulaştırıldı.

- Çeşme Belediyesi

65 yaş üstü ve yalnız yaşayan vatandaşların market ve eczane alışveriş ihtiyaçları talep edildiğinde belediye ekipleri tarafından karşılanıyor.  Sağlık personellerine meyve ve sıcak yemek dağıtımları yapılıyor.  Çeşme’de yerel esnaftan alışveriş yapılmasına yönelik çağrılar düzenleniyor. Karantina altındaki ailelere kahvaltı ve akşam yemeği veriliyor.

- Çiğli Belediyesi

Belediye pandemi döneminde okulların uzaktan eğitime geçmesinden ötürü ekonomik sıkıntı yaşayan servis şoförlerine gıda kolisi desteğinde bulunuyor. Toplamda 5 bin 900 gıda kolisi, 3 bin 150 kahvaltı kolisi dağıtıldı. Ayrıca ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek dağıtımları da yapılıyor. Çiğli Belediyesi ile İzmir Eczacı Odası arasında, salgın sürecinde iş yükü artan eczanelerin kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasına destek olmak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Bu protokole göre ise Çiğli Belediyesi kalifiye eleman yetiştirilmesine yönelik eğitimler yapacak.

- Dikili Belediyesi

Sosyal market aracılığıyla çeşitli eşyalar toplanarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılıyor.  Berber, kuaför ve güzellik salonlarına yüz siperliği dağıtımı yapıldı. Gıda kolisi dağıtımları da sürüyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri ilçenin tüm yerlerinde dezenfektasyon çalışmaları gerçekleştirdi. Pazar yerleri içinde özel önlemler alındı. 65 yaş üstü vatandaşların da ihtiyaçlarının karşılanması için özel çalışmalar yapıldı.

- Foça Belediyesi

Sosyal Market aracılığıyla gıda, beyaz eşya ve mobilya bağışlarla toplanarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılıyor. Salgında 65 yaş üstü büyükler ve tüm engelli vatandaşlar için evde kişisel bakım hizmeti veriliyor.

-Gaziemir Belediyesi

İlçede açılan Sosyal Market üzerinden salgın sürecinden olumsuz etkilenen vatandaşlara destek olundu. Muhtaç durumda olduğu belirlenen 3 bin 518 aileye ayni yardım yapıldı. Yurt Dışı Akademik Burs Ofisi (YABO) üzerinden öğrencilere online destek eğitimleri verildi.

-Güzelbahçe Belediyesi

Güzelbahçe Belediyesi, pandemi nedeniyle zor durumda olan esnaftan çevre, temizlik ve reklam ilan vergisi alınmamasını kararlaştırdı.

- Karabağlar Belediyesi

İzmir Müzisyenler Derneği’yle yapılan görüşmelerin ardından Karabağlar’da ikamet eden müzisyenlere, gıda ve hijyen kolileri ulaştırıldı. Salgın boyunca dükkanı kapanan esnafa gıda kolisi desteğinde bulunuldu. Depremden sonrada farkındalık oluşturmak amacıyla ilçedeki orta hasarlı binalarda oturanlara Acil Durum Çantaları Dağıtıldı. Uzaktan eğitime destek konusunda da tablet dağıtımı yapıldı.

- Karşıyaka Belediyesi

Karşıyaka’da bulunan sivil toplum kuruluşlarının kurduğu Karşıyaka Dayanışma Platformu aracılığıyla 22 Müzisyene 700 TL’lik destek sunuldu. Ayrıca kahveci esnafının ricası üzerine pandemi döneminde katı atık toplama bedellerinin su faturalarına yansıtılmaması kararı meclisten oy birliği geçti. 250 kıraathaneye 500’er TL nakdi yardım yapıldı. Karşıyaka Belediyesi ve ilçedeki sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle geçtiğimiz Eylül ayında kurulan Karşıyaka Dayanışma Platformu, 140 günde yaklaşık 1 milyon 200 bin TL değerindeki ayni ve nakdi yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına aracılık etti.

- Kemalpaşa Belediyesi

Salgında gıda kolisi dağıtımı yapıldı. Her ayda belli bir ürünün dağıtımı yapılıyor. 10 ton patates 5'er kiloluk paketler halinde geçen ay dağıtıldı. Mülkiyeti belediyede bulunan işletmelerden de işgaliye bedeli alınmadı.

- Konak Belediyesi

İlçedeki 341 kahveci esnafına 350 TL’lik nakit destek ile 150 TL’lik alışveriş kartı verildi. Ayrıca kahveciler açıldığı günde esnafa çay ve şeker desteği verilecek. Salgın boyunca da mülkiyeti belediyede bulunan işyerlerinden işgaliye bedeli alınmadı. İlçe genelinde 700 müzisyene de erzak desteği verildi. Salgın boyunca da ihtiyaç sahiplerine gıda kolisi dağıtımları sürdü. Veresiye Defteri Kampanyası ile yüzlerce vatandaşın borcu bu zor günlerde kapatıldı.

- Narlıdere Belediyesi

Narlıdere Belediyesi kepenk kapatan esnafa ve ihtiyacı bulunan vatandaşlara gıda kolisi yardımını sürdürüyor. Ayrıca düzenli olarak kentte dezenfeksiyon işlemleri yapılıyor. Bu süreçte apartmanlar görevlisi olarak çalışanlarda unutulmadı. Apartman görevlileriyle yapılan toplantıda sorunlar tespit edildi. Belediye tarafından kadınlara ve gençlere verilen eğitimler online olarak kesintisiz bir biçimde sürdürüldü.

- Ödemiş Belediyesi

“Gönüllü Yaşam Sevinci” birimi, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere hayırseverlerin bağışlarını topluyor. Gıda, yakacak, giyecek, temizlik, eğitim malzemesi ve kırtasiye, ev eşyası, beyaz eşya, mutfak eşyası, mobilya, elektronik gibi eşyalar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

-Seferihisar Belediyesi

Pandemi süreci ile birlikte nüfus yoğunluğunun artmasıyla özellikle 65 yaş üzeri vatandaşların Seferihisar’da kurulan pazarlara ulaşım güçlüğü çekmesi nedeniyle Akarca Halk Pazarı açıldı. Deprem felaketinden zarar gören ev ve işletmelerde belediye tarafından onarıldı. Sokağa çıkma yasağının bulunduğu günlerde seyyar market ile vatandaşlara ucuz ve sağlıklı gıda sağlandı.

-Selçuk Belediyesi

Efeslim Kart aracılığıyla sosyal yardımlar yapıldı. Bu kart ile 18 yaş üstü çevreye duyarlı vatandaşlar geri dönüşüm atıkları biriktirerek daha sonra harcanmak üzere puan kazanıyor. Aynı zamanda bu kart ile belirlenen ihtiyaç sahipleri belirlenen esnaflarından temel tüketim maddelerini ucuza alabiliyor. Salgın sürecinde belediye tarafından halk pazarı açılarak ucuz ve kaliteli gıda vatandaşlara temin edildi.

   Evet, gerçekten de iktidarın baskılarına rağmen CHP’li Belediyeler vatandaşa cansuyu oldu ve olmaya devam ediyor. Emek veren tüm başkanlar ve belediye personellerini ayrı ayrı kutlamak gerekir.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gonca Vuslateri'den birinci yıl kutlaması

Geçen ay Levent isimli sevgilisiyle evlenen Gonca Vuslateri, ilişkilerinin birinci yılında duygularını dile getirdi. Geçen ay Levent Bey ile nikâh masasına oturan 8 aylık hamile olan Gonc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlığa faydalarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR