Yukarı
1

Sinan Kara

Koca Hükümetin Türkiye’de yapamadığını, bir Belediye İzmir’de yapıyor

16 Şubat, 2022

   Önceki gün CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla Buca Metrosunun yapım startı görkemli bir törenle verildi. Yaklaşık 490 Milyon Euro’luk Uluslararası kredi temin edilen, yapımına başlanılan ve toplam maliyeti 765 Milyon Euro’yu bulacak olan bu devasa proje için hükümetten tek kuruş yardım dahi alınmadı.

   Günlük yaklaşık 400 bin yolcunun taşınması planlanan Projenin 4 yıl gibi kısa bir sürede bitirilmesi hedefleniyor.

   Proje sadece İzmir için değil Türkiye için hem devasa hem de örnek olabilecek bir proje. AKP’li Belediye Başkanları döneminde, iktidar olmanın avantajlarına rağmen Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde bile maalesef bu gibi örnek projeler tam anlamıyla hayata geçirilemedi.

   İstanbul’un AKP’li Belediye Başkanlığı dönemlerinde yapılan Marmaray’ın bile Devlet destekli yapıldığını ve yarım yamalak olarak yangından mal kaçırır şekilde açıldığını da unutmayalım.

   CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesinin tamamen kendi imkânlarıyla yapacağı böylesine devasa projenin bir benzerini, tabir yerindeyse koca Hükümet ülke genelinde gerçekleştirmiş değil.

   Projenin mimarı olan CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in tören sırasında yaptığı konuşma da ayrıca tarihe not düşmüştür.

   Başkan Soyer’in “Türkiye 81 ilden oluşan bölünmez bir bütündür. İzmir bu bütünün ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye ve Ege ekonomisinin kalbinin attığı yerdir. Dört buçuk milyonun yaşadığı şehir,   Cumhuriyetimizin kalesidir.Ankara! Buradan Ankara’ya seslenmek istiyorum. İzmir bu ülkede değil mi? İzmirliler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil mi? Biz İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Narlıdere Metrosu’nu ve Çiğli Tramvayı’nı bitirmek üzereyiz. Buca Metrosu’nun temelini atıyoruz. Eş zamanlı yürüttüğümüz altı raylı sistem projesi toplam 93 kilometre uzunluğunda.

   Peki ya Ankara?

   Üzerinize aldığınız dört buçuk kilometrelik Halkapınar Otogar Metrosu nerede? Neden başlamıyorsunuz? Yedi senedir yatırım planında olmasına rağmen neden şimdiye kadar tek bir adım atmadınız? Depremzedeler için bulduğumuz krediyi, kıyı planlarını ve tek bir imzayı bekleyen onlarca projemizi ne zaman onaylayacaksınız? İzmir 2021’de 133 milyar lira vergi ödemesine rağmen merkezi yönetim bütçesinden sadece 3,5 milyar liralık yatırım aldı. Yani kırk verdi, bir aldı. Kırkta birlik bu oran asla kabul edilemez..

Tüm İzmirlilerin şunu bilmesini istiyorum. İçinde bulunduğumuz bu durum, bizi asla yıldırmadı. Aksine yeni yatırımlar için kararlılığımızı daha da arttırdı. Sadece 3 yılda, 2019 yılından bu yana, İzmir’de yaptığımız yatırım tutarı 11 milyarı aştı. Ülke ekonomisinin en büyük darboğazını yaşadığı şu günlerde, İzmir tarihinin en büyük yatırımını başlatmamız işte bu kararlı duruşumuzun sonucudur. Koşullar her ne olursa olsun, İzmir’in refahını büyütmeye ve bunun adil dağılımını sağlamaya devam edeceğiz. İzmir buna muktedirdir. Daima da muktedir olacaktır.” sözleri, AKP Hükümetinin kazanamadığı kentler ve belediyeleri nasıl ötekileştirdiğinin de açıkça bir kanıtıdır..

   Evet, tıpkı İzmir özelinde görüldüğü üzere; bırakın yardım etmeyi, çıkarılan tüm engellemelere rağmen CHP’li Belediyeler kendi imkânlarıyla, bir taraftan devasa projelere imza atarken bir taraftan da ekonomik buhran içerisinde olan halkın yardımına koşmayı da sürdürüyor.

   Sayın Soyer’in altına imza attığı bu devasa yatırımın tamamlandığında ne denli hayati bir proje olduğunu, İzmirliler olarak birkaç yıl sonra daha iyi kavrayacağız.

   Önemli olan dayanışma ve birliktelik içerisinde bu tür yatırımlara köstek değil destek olmaktır. Çünkü söz konusu olan bu kentin geleceğidir.

   Bu projede başta Tunç Soyer olmak üzere, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ve emeği geçenleri tek tek kutluyoruz..



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Paris Hilton ikinci çocuğunun yüzünü ilk kez gösterdi

Hilton otellerinin varisi Paris Hilton 5 aylık kızının ilk resmi fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı. 43 yaşındaki sosyetik isim Paris Hilton, anne olmanın mutluluğunu yaşamaya devam ediyo...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR