Yukarı
392680

Türk-İş: Açlık sınırı 14 bini aştı, yoksulluk sınırı 46 bine yaklaştı

28 Kasım 2023 14:37

Türk-İş tarafından yapılan açlık ve yoksulluk araştırmasına göre; kasım ayında açlık sınırı 14 bin 25 lirayı, yoksulluk sınırı 45 bin 686 lirayı geçti.

Türk-İş: Açlık sınırı 14 bini aştı, yoksulluk sınırı 46 bine yaklaştı

Türk-İş tarafından yapılan açlık ve yoksulluk araştırmasına göre; kasım ayında açlık sınırı 14 bin 25 lirayı, yoksulluk sınırı 45 bin 686 lirayı geçti.

Açlık ve yoksulluk sınırı kısa sürede asgari ücretin altında kalırken, yaşam maliyeti her geçen gün artmaya devam ediyor. Haziran ayının son günlerinde net 11 bin 402 liraya yükseltilmesi kararlaştırılan asgari ücret, aradan geçen süre içinde eridi. 

Asgari ücret belirleme dönemlerinde sıkça eleştirilen Türk-İş'in bile yaptığı araştırmaya göre; açlık sınırı asgari ücreti aşarken, yoksulluk sınırı ise asgari ücretin 4 katını aştı.

Türk-İş tarafından yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre; kasım ayında açlık sınırı 14 bin 25 lirayı, yoksulluk sınırı 45 bin 686 lirayı geçti. Bekâr bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 18 bin 239 liraya yükseldi.

Dört kişilik bir ailenin yalnızca gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,49 oranında artış gösterdi. Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 80,12 oldu. 

Gıda ürünlerinde fiyat değişimleri

Türk-İş hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Kasım 2023 itibariyle gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şu şekilde oldu:

Süt, yoğurt, peynir grubunda;

Süt fiyatları geçen aya göre yüzde 8,5 artarak marketlerde ortalama litresi 34,5 liradan satılıyor. Peynir ve yoğurt fiyatları ise geçen ayki seviyesini korudu.

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta;

Et fiyatlarında geçen aya göre ciddi bir değişiklik görünmüyor; marketlerin pek çoğunda dana kıyma ortalama 331 liradan, dana kuşbaşı ise ortalama 356 liradan reyonlardaki yerini aldı.

Tavuk fiyatları kasım ayında kg fiyatı ortalama 69 lirayla marketlerde yer alırken, yumurtanın tanesi ortalama 3,77 liradan satılarak geçen aya göre bir miktar düştü.

Geçen ayda olduğu gibi bu ay da hamsi tezgahlarda kg fiyatı 100 liradan satılmaya devam ediyor. Kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde balık çeşitliliğinin artması sebebiyle tezgahlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 172 liradan satıldı.

Kuru baklagillerin tamamında artış yaşandı. Bu grupta en yüksek artış nohutta görüldü. Nohut geçen aya göre ortalama yüzde 21 artış gösterdi. Kasım ayında nohut fiyatları marketlerde ortalama kg fiyatı 85 liradan yerini aldı.

Ekmek ve tahıllar grubunda;

Ankara’da 200 gramlık ekmek fiyatı 7 liradan satılmaya devam ediyor. 4 kişilik ailenin aylık sadece ekmek masrafı 735 lira.

Tahıllar grubunda geçen aya göre az da olsa bir artış yaşanıyor. Kasım ayı içinde pirinç fiyatları ortalama kg fiyatı marketlerde 71 liradan satılıyor; bulgur, un ve irmik fiyatları ise geçen aya göre sınırlı seviyede arttı.

Taze sebze-meyve grubunda;

Bu ay sebze fiyatlarında karnabahar ve köy biberinde yüksek fiyat düşüşü gözlemlendi. Geçen ay köy biberi pazar tezgahlarında ortalama 35 TL’den satılırken bu ay ortalama 20 TL’den satıldı. Karnabaharda geçen ay kg fiyatı ortalama 37,5 liradan satılırken bu ay ortalama 20 liradan satıldı.

Ispanak, semizotu, yeşil soğan, kabak, patlıcan, salatalık ve kara lahana fiyatları tezgahlarda geçen ayki fiyatlarını korudu.

Meyve tezgahlarında üzüm ve hurma ortalama kg fiyatı 50 lira olarak dikkatleri üzerine çekerken, sezonundan kaynaklı portakal ortalama 35 TL fiyatla tezgahlarda yerini aldı. Geçen ayda olduğu gibi bu ay da en düşük fiyatlı meyve mandalina oldu. Mandalina kg fiyatı 12,5 liradan satılıyor.

Ortalama sebze (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değil) kg fiyatı 24,40 lira, ortalama meyve kg fiyatı 36,41 lira oldu. Hesaplamada -bu ay- 25’i sebze ve 8’i meyve olmak üzere toplam 33 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 25,64 lira olarak tespit edildi (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri bu hesaplamada “Ortalama Meyve-Sebze Fiyatı”na dâhil edilmektedir).

Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta;

Avrupa’daki kuraklık ve buna bağlı olarak İspanya ve İtalya’daki zeytin ve zeytinyağı üretiminin düşmesi dünya üretimine de yansıdı. Ülkemizdeki zeytinyağı fiyatlarındaki artışın önemli faktörlerinden birisi de dış talebin artması. Avrupa’da yaşanan kuraklık nedeniyle zeytinyağı üretiminin düşmesi sonucu bu ülkelerin Türkiye’deki zeytinyağına olan talepleri arttı. Üreticinin artan maliyetleri ve dışarıdan gelen talep nedeniyle zeytinyağı fiyatları diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de artmaya devam ediyor.

Zeytinyağı fiyatlarındaki artış bu ay da devam ediyor. Zeytinyağı fiyatları marketlerde ortalama litresi 300 liradan satılıyor. Ayçiçek yağında ise fiyatlar geçen aya göre aynı kaldı. Tereyağı fiyatları ise bu ay yüzde 6 arttı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden;

Zeytinyağı fiyatlarının artmasına sebep olan etkenler, zeytin fiyatlarının da artmasına sebep oldu. Siyah zeytinin kilosu ortalama 223 liradan, yeşil zeytinin kilosu da ortalama 168 liradan satılıyor.

Bu grupta yer alan şeker, reçel, çay, ıhlamur ve bal fiyatları geçen ayki seviyelerini korurken, pekmez de ise kısmi düşüş gerçekleşti.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AB, 7 üye ülkeye yönelik bütçe disiplin süreci başlattı

Avrupa Birliği (AB), yüksek bütçe açıkları nedeniyle Fransa, İtalya ve Belçika'nın da aralarında yer aldığı 7 üye ülkeye yönelik disiplin süreci başlattı.Avrupa Birliği (AB) Konseyi, üye ...

Rusya faizi artırdı

İç talepteki artışın ürün ve hizmet üretimini artırma olanaklarını önemli ölçüde aştığına işaret edilen açıklamada, "Rusya Merkez Bankası, politika faizini yüzde 18 seviyesine yükseltme k...


Turizm amaçlı kiralanan konutlardaki bildirim tebliği belli oldu

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğle, konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanması faaliyetini yürüten gerçek ve tüzel kişilerin bu çalışmaları kapsamınd...

Gelişmekte olan piyasalara sermaye girişi zirvede

BofA'nın raporuna göre, gelişmekte olan piyasa hisse senedi fonlarına 24 Temmuz haftasında 11,1 milyar dolar sermaye girişi oldu. Böylece şubat ayından bu yana görülen en yüksek sermaye g...


Kamuda tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de yayımlandı

Kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece kamuda birden fazla maaş uygulamasına son verilirken kamu kurum ve kuruluşlarının harcam...

Petrol yatay seyrediyor

Dün 82,53 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,37 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.04 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,7 artarak 82,...


Vergi düzenlemesi teklifin 11 maddesi daha kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 11 maddesi daha kabul...

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yönetmelikte düzenleme

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğle konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yönetmelikte düzenleme yapıldı. Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik olarak...


Altın fiyatlarında kritik veri öncesi sınırlı yükseliş

ABD'de dün açıklanan ekonomik veriler, ekonominin ikinci çeyrekte tahminlerden hızlı büyüdüğünü ve enflasyonun yavaşladığını gösterdi. Bu durum, ekonomik büyümenin aniden durma ihtimaline...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ünlü oyuncu İlker Aksum baba oluyor

Geçtiğimiz sene haziran ayında Dilay Ekmekçioğlu ile nikah masasına oturan başarılı oyuncu İlker Aksum'un baba olacağı müjdesi geldi. Çarli, Canım Ailem, Ramo ve Teşkilat gibi dizilerdeki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ekran maruziyeti çocuklarda otizme sebep oluyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere uyarılarda bulunarak, "Çocuğa saatlerce ekran gösterildiği zaman, otizm benzeri tablo sıklıkla karşımıza geliyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR