Yukarı
26695

10 Ağustos Öncesi Meydanlardalar

23 Temmuz 2014 14:24

10 Ağustos’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesi, Oy ve Ötesi grubu kendini iyiden iyiye hissettiriyor. 

Neşe Yavuz/Ege'nin Sesi- Oy ve Ötesi grubu gönüllülerden oluşması, seçimlerin şeffaf ve kanunlara uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığının denetlenmesi için kurulan bir grup olarak öne çıkıyor. Öte yandan grup, oy kullanımının teşvik edilmesi ve tercih konusunda bilinçlendirme çalışmalarını da sürdürüyor. 

Oy ve Ötesi grubunun kuruluş fikrinin nereden geldiğini, neler yaptığını ve amaçlarını İzmir Koordinasyon Görevlisi Sena Zorlu ile konuştuk.

İşte o Röportaj’dan satır başları;

-Öncelikle "Oy ve Ötesi" nedir bunu öğrenelim.

Oy ve Ötesi tamamen gönüllü ve siyasi partilerden bağımsız olarak sekiz kişi tarafından başlatılmış bir sivil platformdur. Dört ayda 30 mart yerel seçimlerinde İstanbul’da örgütlenen ve 30.000’in üzerinde gönüllüyü bir araya getiren Oy ve Ötesi, Nisan 2014 itibariyla dernek kimliğine de kavuşmuş ve devam etme kararı almıştır. 1 Haziran’da Yalova’da tekrarlanan seçimlerde de aktif rol alan dernek, cumhurbaşkanlığı seçimleri için operasyonlarını 6 ilde sürdürmektedir.

Hedefimiz oylarımıza ve ülkemizin demokratik geleceğine sahip çıkmaktadır. Gönüllü sandık gözetmenliği en temel faaliyetimizdir, bu faaliyetimizi coğrafi ve rakamsal olarak genişletmek ana çalışma alanımız olmaya tüm seçimlerde devam edecektir. Oy ve Ötesi aynı zamanda seçim sistemindeki aksaklıkların giderilmesine yönelik lobicilik faaliyetleri de yürütmektedir. Aynı zamanda bölgesel önceliklendirme haritaları ve sosyal entegrasyon çalışamaları ile birlikte bölgesel ihtiyaçları da tespit edip bunlarla ilgili yol planları geliştirme çalışmaları yapılmaktadır.

-Bu organizasyonu gerçekleştirmeye nasıl karar verdiniz? Oy sayımlarında usulsüzlük olduğunu düşündüğünüz için mi böyle bir organizasyon kurma ihtiyacı hissettiniz?

Ortak bir hedef altında örgütlenme fikri Gezi sürecinde ortaya çıktı. Birşeyler yapmak isteyen fakat nereden başlayacağını bilemeyen insanları ölçülebilir, sürdürülebilir ve partiler üstü bir hedef altında birleştirdik. Seçim konusu spekülatif yorumlara açık bir süreç olduğundan bizler orada olarak sistemin nasıl işlediğini, herhangi bir uygunsuzluk var ise gözlemlemeyi ve değiştirmeyi hedefledik. Bu kapsamda

Oy ve Ötesi 30 Mart yerel seçimlerinde İstanbul’da ilk çalışmasını yürüttü. Yalova’da tekrarlanan seçimlerde de örgütlenip oradaki sandıklara sahip çıkıldı. “Biz burada olmasaydık neler olurdu acaba” sorusunun yanıtını keşfetmiş olduk. Bağımsız bir organizasyonun gücünü gördük ve birlikte çalışma kültürü kazandık.

-Amaçlarınız neler?

Temel amacımız aslında tecrübe kazanımı. Bir gönüllü deneyimine bir günlük bir serüven olarak bakmıyoruz. Her seçimde kazandığımız deneyimler bizi daha ileriye götürüyor. Siyasi görüşü ne olursa olsun organize olup birlikte hareket edebilen binlerce gönüllünün olduğu bir sivil hareket başlattık ve bunu başarabileceğimize inandık. Bu güne kadar çeşitli sebeplerle apolitik kalmış büyük bir kitleyi mobilize ederek onları katılımcı ve şeffaf ve özgürlükçü bir demokrasi hedefi uğrunda bir araya getirdik.

Seçimlerin şeffaflığı ve güvenilirliği ile ilgili kafalarında soru işareti olan birçok insan bulunuyor. Seçim sisteminde oluşabilecek keyfi hataların önüne ancak sandıklarımıza sahip çıkarak geçebiliriz. Dürüst ve tarafsız bir seçime katkıda bulunup, seçim sonuçlarını ancak televizyondan izlerken “acaba yine ne usulsüzlükler oldu” diyenlere nazaran kafamızı yastığımıza huzurla koyabiliyoruz. Bizim sandıklardaki varlığımızın bile herhangi bir usulsüzlüğe karşı caydırıcı olduğunu biliyoruz. Sosyal medyada olanları eleştireceğimize sistemin içine dahil olup aktif rol almayı tercih ediyoruz.

Elbette bu seçimlerin bir önemi de Türkiye tarihinde ilk defa Cumhurbaşkanı’nı halkın seçiyor olması. Biz bu tarihi günde tüm kapasitemizle aktif rol alarak orada olmalıyız.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için altı şehirde 100.000 gönüllü ile sandıklara sahip çıkmayı hedefliyoruz. Bu iller İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya ve Adana. Bu sayıya ulaşarak Türkiye’de kullanılan oyların %40’ına ulaşmış oluyoruz. Her seçimde biraz daha güçlenerek kapsadığımız sandık oranını yükseltmek hedefimiz.

-Neden daha önce ortaya çıkmadınız peki de şimdi başladınız? Size "evet bunu yapmalıyız" dedirtecek bir olay mı oldu?

Sandık müşahitliği Yüksek Seçim Kurulu tarafından denetlenen ve politik partilerin temsilcileri ile yürütülen bir görev. Şimdiye kadar partilerin örgütleri tarafından sadece yürütülmüş. Fakat her vatandaşın, herhangi bir partiye kaydolmadan seçim gözlemciliği hakkı bulunmaktadır. Oy ve Ötesi’nin kurucuları ve katılımcıları genel olarak aktif politikadan uzak durmuş kişiler bu sebepten dolayı partiler üzeri ve demokrasiyi geliştirmeyi hedefleyen bir amaç altında örgütlenme yaşandı. Seçim sistemindeki bazı boşlukları, eksiklikleri görerek başladı aslında yolculuğumuz. Demokrasinin sadece sandık olmadığını biliyor ama sandığın güvenirliliği için de çalışmak istiyoruz. Bizler bir ortak payda altında, “haydi artık birşeyler yapma zamanı” diyerek birleştik, son yıllarda sosyal medyanın gelişmesi ve halkın gündeme daha çok dahil olmasının verdiği açılım demokrasiyi elbette geliştirecektir. Bu gelişim bir günde olmayacaktır. Bizler de bu gelişimin ölçülebilir ve sürdürülebilir hedefli bir parçasıyız.

-Nasıl finanse ediyorsunuz bunu?

Oy ve Ötesi Nisan 2014 itibariyla dernekleşti. Bir dernek olarak tüzüğümüz doğrultusunda üye barındırma ve üyelerimizden aidat toplama yoluyla finansman yaratıyoruz. Tarafsızlığımızın sorgulanmaması adına politik partilerden, adaylardan ve benzeri siyasi oluşumlardan kesinlikle finansal destek kabul etmiyoruz. Gönüllülerimizde dernek üyeliği şartı aramıyoruz fakat derneğe destek olmak isteyenleri üyelik yoluyla destek vermeye davet ediyoruz. Gönüllülerimizin koyduğu zaman da değer biçilemeyecek kadar önemli bizim için. Farklı uzmanlıklara sahip olan üyelerimiz derneğimizin gelişimine gönüllü katkı kurarak ekibimizi güçlendiriyor. Ayrıca dernekler yasası çerçevesinde, makbuz karşılığında bağış kabul ediyoruz.

-Ve son olarak İzmir'deki çalışmalardan ve İzmir seçmeninden bahseder misiniz?

Oy ve Ötesi İzmir olarak şehir koordinasyon ekibimiz ve ilçe temsilcilerimiz ile gerek cumhurbaşkanlığı seçimlerine gerek bundan sonraki seçimlerde şehirde aktif rol almak üzere bir örgütlenme yapısı oluşturuyoruz. İzmir’de 30 ilçe ve on binin üzerinde gönüllü ihtiyacı bulunuyor. İlçe temsilcilerimizin eğitimleri tamamlandı, şimdi sandık gönüllülerimizi eğitimlerimizde toplamaya başladık. Seçim kanunu, müşahitlik görev tanımı ve sorumlulukları ile ilgili eğitim verdiğimiz müşahitlerimiz sandıkların başında durmak üzere hazırlanıyorlar. İzmirliler’i sandik.oyveotesi.orgadresinden kaydolmaya davet ediyoruz. Kayıt sırasında oy verdikleri okulları seçtikten sonra ilçe sorumlularımız koordinatörlüğünde sandık atamalarını yapıyoruz. Seçimlere yakınlaştıkça gönüllü sayımızda ciddi bir artık olmaktadır, İzmir’in gönüllüleri enerji dolu ve heyecanlı. İzmir’in aydın insanlarına inanıyoruz. Nitekim İstanbul’dan sonra organize olduğumuz iller arasında açık ara önde gidiyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İzmir Ticaret Odası, Başkan Saniye Bora Fıçı’ya başarılar diledi

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ile Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Foça Belediye Başkanı seçilen Saniye Bora Fıçı’ya ‘Nazar Boncuk’lu plaket ile teşekkür etti.

Prof. Dr. Budak “Dünyanın en yeşil ve sürdürülebilir üniversiteleri arasında ilk 100’deyiz”

*EÜ’de düzenlenen “Greenmetric Türkiye Ulusal Çalıştayı”nda konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde Üniversitemiz,  Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler...


Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Karşıyaka’nda coşkuyla kutlandı

Karşıyaka Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Taypak’ta düzenlediği Çocuk Şenliği büyük bir coşkuya sahne oldu. Gün boyu süren etkinliklere yüzlerce çocu...


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Bade İşcil: Güzelim diye dışlandım

Oyuncu Bade İşcil katıldığı 'Empati' programında güzellik yüzünden yaşadığı sorunları anlattı. Geçen hafta sahilde yürüyüş yaparken karşılaştığı muhabirlerin aşk sorusu karşısında "Yok ki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR