Yukarı
144354

HDP'den Erdoğan'a fıtrat cevabı

25 Kasım 2014 15:13

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin grup toplantısında konuşuyor. Yüksekdağ'ın konuşmasından satırbaşları:

- Bugün 25 Kasım. Diğer grup toplantılarının aksine sadece kadını konuşacağız. Her gün konuşulması gerekn bir özgürleşme arayışı.

- Bir yerde şiddetin dili konuşuluyorsa bundan en fazla zarar gören kadınlardır. Tıpkı Türkiye'de olduğu gibi.

- Kadına yönelik şiddet politik bir mesele olarak görülmediği için her gün 5 kadının öldürülmesine yol açan bir katliam yaşanıyor.

- Kadın örgütleri aylardan bu yana "Meclis kadın cinayetleri gündemiyle olağanüstü toplansın" çağrısı yapıyor. Meclis buna sağır.

- Bu meclisin "Kadın Cinayetlerini Önleme" acil gündemiyle olağanüstü olarak toplanması için daha kaç kadının öldürülmsi gerekiyor.

- Meclis derhal ve acil gündemli olarak kadın cinayetlerini durdurmak için bir araya gelmeli, Hükümet sorumluluk üstlenmelidir.

- Artan kadın ölümleri ve trans cinayetleri karşısında toplumun vicdanını harekete geçirmek için oynadığımz öncü rolü sürdüreceğiz.

- Devlet sorumluluklarını yerine getirmek yerine her gün kadın hak ve özgürlük mücadelesini tartışmaya açıyor, çarpıtmaya çalışıyor.

- Bir Cumhurbaşkanı "Eşitlik kadının fıtratında yoktur" diyorsa eşitliği kadın için değil tüm toplum için mumla arasanız bulamazsınız.

- Kadın korunması gereken bir cinsse iktidarınız boyunca ne yaptınız?

- "Kadın da olsa çocuk da olsa gereğini yapın" deyip polisinizi halkın üzerine salarken bunu gözetmiş miydiniz Sayın Erdoğan?

- İş yerlerinde fabrikalarda çalışan kadınları ne kadar gözettiniz? Kaç iş yerinde kreşiniz var?

- Kadınlar iş yaşamında hem daha çok mücadele etmek zorunda kalıyor hem de erkeklerle eşit ücret bile alamıyor.

- Biz şunu çok iyi biliyoruz: AKP Hükümeti ve Erdoğan'ın zihniyetinde kadın ve erkek, hak ve özgürlük alanında asla eşit değildir.

- Kadın özgürlük ve eşitlik mücadelesi bugün toplumun yüz akıdır. Bu mücadelenin bir parçası olduğumuz için gurur duyuyoruz.

- Feministleri birazcık olsun anlayabilseydiniz demokrasi bugün bu ülkede bu kadar yerlerde sürünmezdi.

- Elimdeki AKP'nin kalkınma tablosu değil, durmadan yükselen kadın ölümleri grafiğidir. Türkiye'nin utanç tablosudur.

- Analara "Sizin yeriniz öbür dünyada cennettir" denilerek bu dünyada cehennem reva görülüyor.

- Hangi yüzle Barış Annelerine Cumartesi Annelerine, Gezi Annelerine analıktan bahsediyorsunuz.

- İktidar bu annelere analık dersi veremez, öte dünyayla avutamaz.

- Kadınlar, bütün dünyada bir taraftan katlediliyor ancak diğer taraftan direniş ve dayanışma içinde geleceklerine sahip çıkıyor.

- Direnişin en iyi sahiplendiği yer bugün Rojava’dır. Rojava’da Kobanê’de, Şengal’de direnen kadınları minnetle saygıyla anıyorum.

- 21. yüzyılda bir zihniyet "Kadınla erkek eşit değildir, bu onların fıtratına terstir" diyor, diğeri kadınları köle pazarlarında satıyor. Bu iki zihniyet arasında bir fark görüyor musunuz siz? Ben göremiyorum.

- IŞİD vahşetine karşı acil eylem platformunun devreye girmesini istiyoruz. Bunun için üzerimize düşeni eksiksiz yapacağız.

- Bizim siyasi mücadelemizin ruhu kadındır, çünkü bizim mücadelemiz daima ezilenden yanadır.

- Meclis çatısı altındaki bütün erkek egemen setlere rağmen yıllardır kararlı bir mücadele yürütüyoruz. Ancak uzun süre yürütülen bu mücadele sonucu mecliste Kadın Cinayetlerini Araştırma Komisyonu oluşturulabilindi.

- Katliamlarla karşı karşıya kalan kadınların talepleri görülmelidir. İktidarın bu fıtrata sahip olmadığını çok iyi biliyoruz.

- Çözüm süreci yaşanıyor. Sürecin doğru temelde ilerlemesi için kulağımızı kadınlara vermemiz gerekiyor.

- İktidar kadınların sözlerini dinleseydi bugün bu ülkede 10 kere barış olmuştu, dinlemediği için bugün çözüm süreci ilerleyemiyor.

- Dersim’in kayıp kızları halen kayıp. Bütün coğrafya yıllar boyunca o kızları aradı. Bu acıları anlayamadığınızda siz Alevi açılımı da yapamazsınız, Dersim halkının taleplerine de yanıt veremezsiniz.

- Barış annelerinin yüreğindeki yangını hissedemezseniz Kürt sorununu da çözemezsiniz. Kadınları dinleyin, onlara ders vermeyin.

- Kadınlar kurtuluşlarını yalnızca iktidara bağlamıyrlr. Direnişlerinin ne anlama geldiğini anlamk için şu Kürt deyişini düşünün: Şêr şêre çi jine çi mêre! Aslan aslandır kadın ya da erkek! Kadınlar aslanlar gibi direniyor ve bu, kadınların özgürlüğünü de geleceğini de toplumun özgürlüğünü de teminata alacak güçtür.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor

6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...


CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...

Acılı babanın isyanı... Özel, böyle dinledi

CHP lideri Özel'in, Denizli ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bir kişi "Kızım öldü, nerede devlet, nerede CHP" diye bağırdı. Acılı babaya destek sözü veren Özel "Senin acın benim acım. S...


Meteoroloji'den 35 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Kara...

Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...


MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Bade İşcil: Güzelim diye dışlandım

Oyuncu Bade İşcil katıldığı 'Empati' programında güzellik yüzünden yaşadığı sorunları anlattı. Geçen hafta sahilde yürüyüş yaparken karşılaştığı muhabirlerin aşk sorusu karşısında "Yok ki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR