Yukarı
106644

Küba ve ABD’den normalleşme adımı

17 Aralık 2014 22:19

ABD ve Küba 50 yıldan fazladır kopuk olan diplomatik ilişkilerini normalleştirmek için tarihi bir adım attı. ABD Başkanı Obama ve Küba Devlet Başkanı Castro eş zamanlı olarak kameraların karşısına geçerek ilişkileri yeniden tesis edeceklerini duyurdu.

ABD ve Küba 50 yıldan fazla süredir kopuk olan diplomatik ilişkilerini normalleştirmek için tarihi bir adım attı. 

ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro eş zamanlı olarak kameraların karşısına geçerek ilişkileri yeniden tesis etme kararlarını kamuoylarına duyurdu. 

"İzolasyon hiç bir işe yaramıyor" diyen Obama, Küba'da elçilik açmayı planladıklarını söyledi. Küba'ya uygulanan ambargoların hafifletileceğini belirten Obama, Havana yönetimini ekonomik reform yapmaya ve insan haklarını iyileştirmeye çağırdı.

ABD Başkanı, Küba'nın 'terörizme sponsor ülkeler' listesinden çıkartılmasının yeniden düşünülmesi için Dışişleri Bakanı John Kerry'e talimat verdiğini de söyledi.

Birbirinden sadece 145 kilometre uzakta olmasına rağmen ABD ile Küba arasındaki ideolojik ve ekonomik bariyerlerin yıllar içinde arttığını dile getiren Obama, bu dönemde ABD'deki Kübalı göçmenlerin ülkeye birçok katkılar sağlayarak, aslında iki ülke arasında eşsiz bir bağ kurduğunu söyledi.

Obama, bugünkü açıklamalarının Küba toplumunu bir gecede değiştiremeyeceğini bildiğini ama bunların Küba halkına destek sağlayacağını söyleyerek Kübalılara dostluk eli uzattıklarını bildirdi.

'Küba'yı yıkıma sürüklemenin kimseye faydası yok'

Bu yeni adımlara karşı çıkanlara da seslenen Obama, onların görüşlerine saygı duyduğunu, demokrasi ve özgürlüklere yönelik taahhütlerini paylaştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"50 yıldan fazla süredir yaptığımız şeyleri yapmaya devam edip, farklı sonuçlar alabileceğimize inanmıyorum. Küba'yı yıkıma sürüklemek, Amerikan çıkarlarına da Küba haklına da hizmet etmiyor. 50 yıldır işe yaramadı ama yaradığını bile farz etsek, deneyimlerimizden biliyoruz ki, ülkeler, insanları kaosa sürüklenmediği durumlarda daha iyi ve kalıcı değişimlere yöneliyor. Siyasi, sosyal ve ekonomik alanda gereksiz kısıtlamaları kaldırarak, Küba'ya11 milyon nüfusu için potansiyelini kullanma fırsatı sunuyoruz. Bu nedenle, yardım etmek istediğimiz Küba halkına, ABD'nin yaptırımlarıyla daha fazla yük getirmemeliyiz."

'Küba'yı ziyaret etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Küba ile ilişkileri normalleştirme politikasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Küba'yı 60 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı olmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadesini kullandı.

Tutuklu takası ilk adım oldu

İki liderin konuşmalarından önce önce ABD ve Küba'nın tutuklu takası konusunda anlaştığı duyurulmuştu. 

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) için çalışan 65 yaşındaki Alan Gross, Küba'da beş sene hapishanede kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Gross ile birlikte bir ABD’li istihbarat görevlisi de iade edilecek. ABD de Küba için çalışan 3 gizli ajanı serbest bıraktığını açıkladı.

1959’daki Küba Devrimi’nden bu yana ABD ve Küba arasındaki ilişkiler gergin. ABD Başkanı Obama, 2013’te iki ülke arasındaki politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti. Ancak bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı. Obama’nın Küba’ya uygulanan ticari ambargoyu ve seyahat yasağını kaldırma yetkisi bulunuyor.

Yaptırımlar hafifliyor

Obama’nın konuşmasının ardından açıklama yapan ABD Maliye Bakanlığı, Küba’ya uygulanan yaptırımlarda değişikliğe gidileceğini belirtti. Washington, Küba’da yaşamayan Kübalıların ABD bankalarındaki hesaplarını artık dondurmayacak. Ayrıca ABD’liler Küba’nın dışındaki Kübalılarla ticaret yapabilecek.

BM ve Papa'dan tebrik

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “İki ülke arasındaki gelişmeleri yürekten onaylıyorum. Haberler çok olumlu. Küba ve ABD’nin ilişkilerini normalleştirmesinin zamanı geldi” dedi.

Vatikan da iki ülke arasındaki gelişmeleri kutladı. Papa Francis, Vatikanlı diplomatların iki ülkenin görüşmesine yardımcı olduğunu belirtti. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise iki ülke arasındaki tutuklu takasının Küba için zafer anlamına geldiğini belirtti. Maduro, “Obama’nın hareketi cesaret isteyen ve gerekli bir iş” dedi.

 

Al Jazeera



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Rusya, Zelenskiy'i arananlar listesine aldı

Rusya İçişleri Bakanlığı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’yi arananlar listesine aldı. Bakanlığın veri tabanındaki arananlar listesine doğum yeri ve tarihi ile adı konan Zelens...

Gazze'de ateşkes umudu

Mısır medyası, Gazze Şeridi'nde ateşkes görüşmeleri için yola çıkan Hamas heyetinin başkent Kahire'ye ulaştığını duyurdu.  Kahire el-İhbariye televizyon kanalının üst düzey bir kaynaktan ...


'Diplomasi alanında bir ilk...'

Ukrayna'daki savaşla ilgili sanal gerçeklik içerikleri hazırlamış olan Game Changers adlı bir ekip, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı adına resmi açıklamalar yapacak olan “Victoria” adlı yapay ...

Brezilya'daki selde onlarca ölü ve kayıp

Yetkililer dün yaptıkları açıklamada, Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletini etkileyen sel felaketinde 38 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, ölenlerin kimlik...


İngiltere'deki yerel seçimde hükümet ağır yara aldı

İngiltere'deki yerel seçimlerde birçok bölgede sonuçlar belli oldu. İktidardaki Muhafazakar Parti 448 sandalye kaybetti ve üye sayısı 479'a geriledi. İngiltere ve Galler'de belediye başka...

Kente giriş paralı olmuştu: 8 günde 700 bin euro kazandılar

Venedik, günübirlik ziyaretçilerden aldığı giriş ücretinden 700 bin euro'dan fazla gelir elde etti. İtalya'nın kanallarıyla ünlü Venedik kentinde, şehri günübirlik ziyarete gelen turistle...


Rusya'dan Macron'a tepki: Tehlikeli açıklamalar

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme ihtimallerinin bulunduğunu yinelemesine ilişkin, bu açıklamaların tehlikeli olduğunu söyl...

Sunak'a büyük darbe: İngiltere'de siyasi denge değişti!

İngiltere'de İşçi Partisi, Kuzey İngiltere'deki parlamento seçiminde büyük bir zafer elde ederek Başbakan Rishi Sunak'ın muhafazakârlarına ağır bir darbe vurdu. Dün yapılan seçimlerde par...


ABD'den Türkiye açıklaması: Farklı görüşlere sahibiz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi İletişim Danışmanı John Kirby, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına Türkiye'nin müdahil olma k...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Murat Yıldırım 'Teşkilat'a veda ediyor

Ünlü aktör Murat Yıldırım iki sezon boyunca başrolünü oynadığı Teşkilat’a veda etmeye hazırlanıyor. "Teşkilat" dizisi 111. bölümde sezon arası veriyor. Ankara’da başlayan ve Milli İstihba...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Alzheimer’ı erken yakalayın

Alzheimer genellikle ileri yaşlarda görülen bir bunama türü olarak biliniyor. Oysa hastalığın yıllar öncesinden belirti vermeye başladığını belirten Prof. Dr. Uludüz, ‘’Bu nedenle Alzheimer’ın evrelerini bilmek, erken teşhis edilerek, ilerleme hızını yavaşlatmak için önemlidir’’ dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR