Yukarı
154327

Antibiyotikler için korkutan iddia

24 Kasım 2015 18:00

 Bilim insanları her türlü antibiyotiğe dirençli bir bakteri buldular. Bu bakteri, savunma becerilerini diğer mikroplara da aktarabilir. Ve böylece ilaca direnç dünya çapında yayılabilir; bilinen enfeksiyonlar yeniden tedavi edilemez hale gelebilir.

Antibiyotiklerle ilgili çalışmaya katılan, Cardiff Üniversitesi'nden Prof. Timothy Walsh, BBC'ye yaptığı açıklamada "Artık sorun, küresel düzeyde ilaca direncin olup olmayacağı değil, bunun ne zaman baş göstereceği." diyor.

Ve bu durumun insanlığı antibiyotiklerin keşfedilmesinden uzun zaman öncelerine götürebileceği belirtiliyor.

ANTİBİYOTİĞİN KEŞFİNDEN ÖNCE HAYAT NASILDI?

Günümüzde cinsel ilişki yoluyla bulaşan enfeksiyonlara yolaçan bakteriler, yalnızca basit bir klinik ziyareti ve belli bir süre antibiyotik tedavisi gerektiriyor.

Geçmişteyse bu hastalıklar genellikle tedavi edilemiyor ve ölümcül olabiliyordu. Hastalık kişiyi öldürmeden önce de korkunç bedensel bozulmalara neden olabiliyordu.

Antibiyotikten önce verem hastalığının geleneksel tedavisi de açık ve temiz havaydı.

Asıl olarak akciğerleri hedef alan, ama vücudun diğer bölgelerini de, örneğin salgı bezlerini, kemikleri ve sinir sistemini tahrip eden verem, İngiltere'de kol geziyordu ve mikrop, hapşıran öksüren insanlarla hızla yayılıyordu.

Veremin günümüzde ender bir hastalık haline gelmesi, antibiyotikler sayesinde oldu.

Eskiden bir kağıt kesiği bile öldürürdü. Aslında enfeksiyona yol açan herhangi birşey ölümcül olabiliyordu.

Buna her türlü ameliyat da dahildi.

Ve gelecekte, tıpkı geçmişte olduğu gibi, vücudun iyileşebilmesi için direncini artırmak amacıyla antibiyotik takviyesinin verildiği durumlar daha tehlikeli olacak.

Örneğin kanser tedavisinde, kemoterapi ve radyoterapi.

Ya da organ nakilleri gibi.

Antibiyotiklerin keşfinden önce doğum yapmak da, çok daha tehlikeliydi.

1930'lu yıllara dek anne ve bebek ölümleri devam etti. Daha sonra hızla azalmaya başladı.

 GELECEK İÇİN UMUT VAR MI?

Elbette. Zira insan, kararlı ve zeki. İlaç şirketleri yeni antibiyotikler geliştirmeye yöneliyorlar.

Ancak bu, söylendiği kadar kolay bir iş değil. 1980'lerden bu yana yeni bir grup antibiyotik keşfedilebilmiş değil.

Bununla birlikte, bakterilerle savaşmak için başka ilaçlar da olabilir. Bilim insanları böceklerden organik bileşimler oluşturmaya çalışıyor.

Hatta nanoteknoloji ihtimali bile söz konusu olabilir. Yani son derece küçük cihazlar vücuda girerek bakterilerle birer birer mücadeleye girişebilir.

 Ve ayrıca çiftçilerle doktorların da, küresel düzeyde yapabilecekleri değişiklikler olabilir.

Avrupa, çiftlik hayvanlarına, büyümelerini artırmak için antibiyotik verilmesini yasakladı. Ama bu uygulama dünyanın başka yerlerinde sürdürülmekte.

Çin'de antibiyotiklere dirençli bakterilerin çıkmasının bir nedeni de bu.

Doktorlar, şeker dağıtır gibi, reçetelere antibiyotik yazmamaları için büyük baskı altındalar.

Önceki yıllarda soğuk algınlığı gibi virüslerle geçen enfeksiyonlarda antibiyotikler bir işe yaramadığı halde, bazı doktorlar hastalara bu ilaçları veriyordu.

Bizler de tutumumuzu değiştirebiliriz. Antibiyotik tedavisine başladığımızda, kendimizi iyi hissetsek de doktorun verdiği tedaviyi tamamlamak gerekiyor.

Bu, bakterinin direnç geliştirmesini engellemekte gerçekten de yararlı.

Gelecekte ilaca dirençli bakterilerin vücudunuza girmesini istemiyorsanız, temel temizlik kurallarına dikkat etmek de şart.

Sık sık el yıkamak gerekli. Özellikle de, yemek hazırlarken.

BBC TÜRKÇE -



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İYİ Parti’de görev dağılımı yapıldı

İYİ Parti'nin Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu liderliğindeki Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleri, ilk kez bir araya geldi. Toplantıda, partinin yeni Başkanlık Divanı belirlendi. İYİ Parti'n...

Can Atalay'ın odasına Erhan Usta yerleşti

Milletvekilliği düşürülen Can Atalay'ın Meclis'teki odasına İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta geçti. Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından, At...


'Yeni müfredat' protestosu: CHP'li vekiller Milli Eğitim Bakanlığı'na yürüdü

CHP Meclis Grubu, 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' isimli yeni müfredatı protesto etmek için MEB'in önüne geldi. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Kendi ideolojik saplantılarına hizmet ed...

CHP'nin aldığı belediyede yabancı dilde tabelaya yasaklandı

31 Mart'ta AKP'den CHP'ye geçen Keçiören Belediyesi yabancı dilde tabela kullanımını meclis kararıyla yasakladı. Teklifi oy birliği ile kabul edildi. AKP'nin Ankara adayı Turgut Altınok t...


Zimmetine geçirdiği parayı belediyeye iade etti

Yönetimi AKP'den CHP'ye geçen Adana Yüreğir'de belediye başkanı seçilen Ali Demirçalı, bir personelin zimmetine geçirdiği 1 milyon 200 bin lirayı belediye hesabına yatırdığını açıkladı. A...

RTÜK'ten 'ıstakoz' ve 'torpil haberine' yaptırım: NOW TV ve TELE1'e ceza kesildi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), NOW TV'ye ıstakoz ve torpil haberinden, TELE1'e bir yayın konuğunun kullandığı “sarayın kapıkulu” ifadesinden dolayı ceza kesti.


CHP Genel Başkanı Özel, Kılıçdaroğlu ile görüşecek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, önceki dönem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün AK Parti Genel Merkezi'nde Genel Başkan ve Cumhu...

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını yitirdi

Celal Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Gazeteciliğe 1975’te Ege Ekspres gazetesinde başladı.


İliç faciasında bir bakanlık daha sorumluluk kabul etmedi: 'Görevimiz yok'

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle 9 işçi toprak altında kaldı. 5 Nisan ve 19 Nisa...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yıldız Tilbe, polis aracına çarptı

Yıldız Tilbe, Pendik'te sivil polis aracına çarptı. Tilbe'ye Trafik Kanunu'nun takip mesafesi maddesinden işlem yapıldı. Şarkıcı Yıldız Tilbe, İstanbul Pendik'te Sabiha Gökçen TEM bağlant...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: D vitamini kansere karşı koruma sağlıyor

Yapılan bir çalışmada, D vitamini açısından zengin bir diyetle beslenen farelerin, deneysel olarak nakledilen kanserlere karşı daha güçlü bir bağışıklık direncine sahip olduğu ve D vitamini almayan farelere kıyasla immünoterapi tedavisine daha iyi yanıtlar verdiği görüldü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR