Yukarı
178895

“İmar öyle bir silah ki…”

19 Mayıs 2017 09:12

Kemalpaşalı sanayici ve işadamları ile bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, imar sorunu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı: “Dağ taş dahil olmak üzere nereyi imara açarsan aç, kimse hayır demez. Ama bu doğru mudur? Bizim arazimiz kıymetli ve bu arazileri çok dikkatli, özenli kullanmamız lazım. İmar öyle bir silah ki, büyükşehir belediye başkanının elinde öyle bir güç ve belediye başkanının namusunu sorgulayan öyle bir kuyumcu terazisi ki, başkanlık imarda başlıyor, imarda bitiyor. Bir belediye başkanının imar konusundaki duruşu, o belediyenin beratıdır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (KESİAD) konuğu oldu. KESİAD Başkanı Zeki Yöndem, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve Kemalpaşalı sanayilerle bir araya gelen Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önemli yatırımlarını anlattı, kendisine yöneltilen sorulara yanıt verdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KESİAD Başkanı Zeki Yöndem, ülkenin ekonomik olarak zor günler geçirdiğini, ekonomide olumlu bir ivme yaratılması için sadece sanayicilere değil hükümete ve yerel yönetimlere de önemli görevler düştüğünü belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sanayicilerle dirsek temasında bulunarak onların sorunlarını yakından takip ettiğini belirten Yöndem, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem ve tramvay yatırımları ile ulaşımda Türkiye’ye örnek olduğunu ifade etti. Yöntem, Kemalpaşalı sanayiciler olarak ilçedeki yatırımların artması ve istihdam sorununun çözülmesi için Bornova’ya kadar ulaşan metronun Kemalpaşa’ya uzamasının, ilçede itfaiye ile toplu konut alanı oluşturulmasının çok faydalı olacağını söyledi.

Hedef Bergama

13 yılda kentte 110 kilometrelik raylı sistem ağı oluşturduklarını, TCDD çalışmalarını tamamladığında İZBAN’ın Selçuk’a kadar uzanacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Hedefimiz İZBAN’ın Bergama’ya kadar ulaşması. Biz TCDD ile birlikte yürüttüğümüz bu önemli yatırımda üzerimize düşen görevi harfiyen yapmaya hazırız” diye konuştu.

Popülist davranamayız

TCDD ile kader birliği yaparak hayata geçirdikleri bu projede en büyük sıkıntılarının şehirlerarası trenler ve yük trenleri nedeniyle istedikleri sıklıkta sefer koyamamaları olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu anda biz İZBAN hattıyla günde 280 – 300 bin yolcu taşıyoruz. Bu rakam TCDD’nin Türkiye’de taşıdığı yolcudan fazla. Bu kadar verimli çalışmasının nedeni de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 90 dakika ücretsiz aktarma sistemi ile hattı beslemesi. Ancak bizim günlük yolcu taşıma kapasitemiz 600 bin olarak görünüyor. Yük trenlerinin gece taşınması bile bizim işimizi rahatlatacaktır. Sistem hazır.. Onu becerebildiğimizde, Torbalı’dan Aliağa OSB’ye kadar servis taşımacılığını da bu hat üzerinden yapma imkanı bulacağız. Bu konuyu TCDD ile görüşüyoruz. Sinyalizasyonda bir eksiğimiz var. O hat üzerindeki sinyalizasyon, daha fazla treni hatta sokmamıza izin vermiyor. Ancak konuşarak çözüm üretmeye çalışıyoruz.  Narlıdere ve Buca metroları ile ilgili de kredi görüşmelerimiz sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kimsenin kefaleti olmadan kredi bulacak bir finans yapısına sahip. Ancak Türkiye’nin notuna göre yurt dışında değerlendirme yapıldığı için, paranın maliyetini arttırıyorlar. Akıllı davranmamız lazım. Popülist davranmamamız gerekiyor. Çünkü imzayı attığımız zaman faiz bir daha düşmüyor, 15 yıllık borçlanıyoruz.”

6 yıldır bekliyoruz

Kamil Tunca Bulvarı’nı 2006 yılında mahkeme kararıyla 22 milyon liraya TCDD’den satın aldıklarını ve Otogar-Halkapınar metro projesini hazırladıklarını da ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Üçkuyular metrosu ile ilgili o dönem çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Ulaştırma Bakanlığı’ndan  ‘sen yapamıyorsun, biz yapalım’ gibi laflar oldu.  Biz de ‘hiçbir işi yarım bırakmadık. ‘Yapacaksanız elimizde projesi var. 4.5 kilometrelik Otogar –Halkapınar metrosunu yapın’ dedik. ‘Gönderin’ dediler, gönderdik. 6 sene oldu, hala bekliyoruz” diye konuştu.

Kemalpaşa’ya da raylı sistem

Kemalpaşa, Manisa, Menemen ve İzmir limanı güzergahı üzerinden bir demiryolu hattı olduğunu ve hattı Kamil Tunca Bulvarı altından Basmane Garı’na ve İzmir Limanı’na ulaşacak şekilde yapmak için TCDD ile görüştüklerini belirten Başkan Kocaoğlu, Homeros Bulvarı’nı Onat Caddesi’nden şehirlerarası terminale kadar uzatacaklarını, Kemalpaşa’ya gidiş-geliş için bu yolun çok önemli bir yatırım olduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu, ilçeye itfaiye kurmak için kamulaştırma yaptıklarını ancak Kemalpaşa Belediye Başkanı’nın ‘buraya itfaiye olmasın’ dediğini hatırlatarak, “Bu konu ile ilgili bir çözümü sonunda bulduk mu bulmadık mı ben de bilmiyorum.  Benim de başım döndü.  ‘Başka yer gösterin’ dedik.  Gitti geldi, gitti, geldi.  Buraya prefabrik bir yapı kurup içine üç adet itfaiye aracı da koyabiliriz ama biz ilçenin ihtiyacını karşılayacak bir itfaiye merkezi kurmak istiyoruz” diye konuştu.

“İzmir’in arazileri kıymetli”

Sanayicilerin ilçenin konut ihtiyacı bulunduğunu ve imar sorunu yaşadıklarını dile getirmeleri ile ilgili de konuşan Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

“Kemalpaşa’da ihtiyacı karşılayacak konut yeri var.  Büyük kentlerin en büyük problemi imar. Buna imar baskısı deniyor.  Kemalpaşa’da dağ taş dahil olmak üzere nereyi imara açarsan aç kimse hayır demez.  Bu doğru mudur? Buna doğru diyorsanız ayrı bir konudur.  Ne olacak Kiraz bahçeleri?  Tarım senede bir ürün alıyor,  sanayi kaç ürün alıyor? Sanayi ile tarımın rekabet etmesi mümkün mü? Tarım karın doyuruyor, sanayi para getiriyor;  ülkeyi büyütüyor. Bunun dengelenmesi lazım. Ankara’ya bakın; bozkırlar apartman apartman büyüyor.  Bu doğru değil.  Bizim arazimiz kıymetli.  Kemalpaşa’nın arazisi kıymetli.  Bizim bu arazileri çok dikkatli,  özenli kullanmamız lazım. İmar öyle bir silah, büyükşehir belediye başkanının elinde öyle bir güç ve belediye başkanının namusunu sorgulayan öyle bir kuyumcu terazisi ki… Başkanlık imarda başlıyor, imarda bitiyor. Bir belediye başkanının imar konusundaki duruşu, o belediyenin beratıdır.”

Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi’nde ulaşım sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren sanayicilere de bilgi veren Başkan Kocaoğlu, “Minibüsçülerin ekmeği ile oynamadan, sisteme onları da dahil ederek İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu sorunu çözmek için uğraşıyoruz. Ancak bu sistemi hayata geçirecek yasal zemin bulamıyorum. Çözmek için çok uğraştık. Hala da uğraşıyoruz. Önümüzdeki günlerde tekrar Ankara’ya giderek Başbakanımız Binali Yıldırım ile görüşmek istiyorum” dedi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İzmir Ticaret Odası, Başkan Saniye Bora Fıçı’ya başarılar diledi

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ile Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Foça Belediye Başkanı seçilen Saniye Bora Fıçı’ya ‘Nazar Boncuk’lu plaket ile teşekkür etti.

Prof. Dr. Budak “Dünyanın en yeşil ve sürdürülebilir üniversiteleri arasında ilk 100’deyiz”

*EÜ’de düzenlenen “Greenmetric Türkiye Ulusal Çalıştayı”nda konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde Üniversitemiz,  Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler...


Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Karşıyaka’nda coşkuyla kutlandı

Karşıyaka Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Taypak’ta düzenlediği Çocuk Şenliği büyük bir coşkuya sahne oldu. Gün boyu süren etkinliklere yüzlerce çocu...


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Bülent Şakrak ile Esra Akpınar'ın aşkı belgelendi

Aşk yaşadıkları konuşulan Bülent Şakrak ve Esra Akpınar, önceki gece Etiler’deki bir mekâna girerken görüntülendi.

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR