Yukarı
256525

İtalya’da hükümet krizi!

13 Ağustos 2019 08:57

İtalya'da Senato Genel Kurulu, hükümet krizinde Başbakan Giuseppe Conte ve hükümeti için istenen güvenoyunun ne zaman yapılacağını belirlemek üzere yarın toplanacak.

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı aynı zamanda aşırı sağcı Lig Partisi lideri Matteo Salvini’nin geçen perşembe günü erken seçim isteğiyle baş gösteren ve Lig’in, geçen cuma günü Başbakan Giuseppe Conte için güvenoyu talep etmesiyle zirveye çıkan krizde takvimin nasıl işleyeceği belli olmaya başladı.

Senato Başkanı Maria Elisabetta Casellati’nin bugün Senato'da temsil edilen parti grup başkanlarıyla yaptığı görüşmede, grup başkanları aralarında anlaşamadı.

Partilerin anlaşamaması üzerine Senato Başkanı Casellatti, güven oylamasının tarihini belirlemek üzere Senato Genel Kurulu'nu yarın akşam toplantıya çağırdı.

Parti grup başkanları, Başbakan Conte'nin 20 Ağustos Salı günü genel kurula bilgi vermesi hususunda ise mutabık kaldı.

Senato'daki grup başkanlarının toplantısında 5 Yıldız Hareketi (M5S), ana muhalefetteki Demokratik Parti (PD) ve diğer küçük partiler, seçim konusunda yavaş bir takvim uygulanmasından ve kriz çıkaran Salvini’nin bir açıklama yapmasından yana tavır alırken, sağ partiler ise birlikte hareket ederek bir an önce seçime gidilmesini talep ediyor.

M5S lideri aynı zamanda Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Çalışma Bakanı Luigi Di Maio yaptığı açıklamada, koalisyon ortakları Lig'in lideri Salvini'ye yüklenerek, ülkeyi riske attığını söyledi.

Bu arada, ana muhalefetteki PD ise kendi içinde ikiye bölünmüş durumda. Parti lideri Nicola Zingaretti partinin birlik içinde hareket etmesi için çağrı yaparken, partide halen etkili bir konumda olan Eski Başbakan Matteo Renzi ise M5S ile ittifak olasılıklarının aranabileceğini savunuyor.

KOALİSYON KRİZDE

Ülkede bir süredir fikir ayrılıkları nedeniyle karşı karşıya gelen koalisyon hükümetinin ortakları M5S ile Lig Partisi, Senatoda geçen çarşamba yapılan Torino-Lyon Yüksek Hızlı Tren Projesi’ne ilişkin oylamada da karşıt saflarda yer alınca, Lig lideri Salvini’den, “hükümetin parlamentoda çoğunluğunu kaybettiği” gerekçesiyle bir an önce erken seçime gidilmesi çağrısı gelmişti.

Koalisyon ortağı M5S’nin lideri Di Maio ise Lig’i, seçmenle ve ülkeyle dalga geçmekle suçlayarak, “Parlamenterlerin sayısını azaltalım sonra da seçimlere gidelim.” açıklamasını yapmıştı.

Başbakanı Conte de geçen hafta sahillerden görüntü veren Salvini’ye tepki göstererek, “Bu hükümet her zaman az konuştu, çok iş yaptı. Bu hükümet sahilde değildi.” ifadesini kullanmıştı.

Conte, Salvini’nin hükümeti yarıda keserek seçime gitme kararının nedenlerini parlamentoya ve ulusa açıklaması gerektiğini de söylemişti.

Parti renklerinden ötürü sarı (M5S) – yeşil (Lig) koalisyon olarak anılan teknokrat Başbakan Conte liderliğindeki hükümet, ülkede 4 Mart 2018’de yapılan genel seçimlerde en yüksek oyu alan iki parti arasında 1 Haziran 2018’de kurularak göreve gelmişti.

Ülkede mayısta yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, göçmen karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı Lig, oylarını arttırarak yüzde 34 ile İtalya’da birinci parti çıkmış, M5S ise 2018 seçimlerine göre büyük bir düşüş yaşamış ve yüzde 33'ten yüzde 17'ye gerilemişti. NTV



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsrail ile CIA arasında kritik görüşme

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası müzakerelerinde rol alan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ile bir araya geldi. Y...

Çin ile Sırbistan arasında 28 anlaşma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Sırbistan ziyareti çerçevesinde Sırbistan ile Çin arasında 28 iş birliği anlaşmasına imza atıldı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Çin ile Sırbis...


Ermeni kiliseleri Azerbaycan'la olası barışa karşı ayaklandı

Ermenistan ile Azerbaycan arasında nihai barışa ulaşma çabaları çerçevesinde sınır belirleme müzakereleri ve sahadaki bazı çalışmalar devam ederken, Nikol Paşinyan yönetimine kilise çevre...

Arjantin'de 10 bin peso tedavüle girdi

Arjantin Merkez Bankası, para birimlerinin değer kaybıyla birlikte nakit kullanımını artırmak için beklenen bir adımı attı ve ülkenin ilk 10 bin peso banknotlarını tedavüle sundu. Ayrıca,...


Kritik ziyaret öncesinde Yunanistan Başbakanı açıkladı

Gelecek hafta Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesi beklenen Yunanistan Başbakanı Miçotakis, kritik ziyaret öncesinde açıklamalarda bulundu. İlişkilerin dalgalı seyrettiği...

Almanya'da siyasetçilere saldırı dalgası: Bakanın kafasına vurdular

Almanya'da Berlin Eyaleti Ekonomi Bakanı Franziska Giffey'in, kütüphanede kimliği henüz belirlenemeyen kişinin saldırısında hafif yaralandığı bildirildi. 


İsrail tankları Refah'ta: Bomba yağıyor

Uluslararası tepkilere ve ateşkes çağrılarına rağmen Gazze'deki Filistinlilerin son sığınağı Refah'a operasyon başlatan İsrail'in topçu atışları sonucu Refah'taki belediye binasında yangı...

Güney Kore'de rekor sıcaklık: Son 51 yılın en sıcak nisan ayı kaydedildi

Güney Kore, geçen ay, ortalama sıcaklığın 14,9 derece ölçülmesiyle son 51 yılın en sıcak nisan ayını yaşadı. Kore Meteoroloji İdaresi (KMA), nisanda ülke çapındaki sıcaklık ortalamasının ...


Güney Afrika Şokta! İnşaat halindeki bina çöktü: 5 kişi öldü, 49 kişi kayıp

Güney Afrika'nın George kentinde içinde 75 işçi olduğu düşünülen inşaat halindeki bir bina çöktü. Olayda 5 işçi hayatını kaybetti, 49 kişi için arama çalışmaları devam ediyor.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kalben gözaltına alındı

İstanbul Beyoğlu'nda düzenlenen operasyonda evinde uyuşturucu ele geçirilen şarkıcı Kalben Sağdıç, gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü e...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanlar uyardı: Çocuklarda 100 günlük öksürüğe dikkat

Ocak ayından bu yana doktorlara öksürükle ilgili 8 bin 15 bildirim yapıldığı ancak bu durumun aşılarla önlenebileceği öğrenildi. Aynı dönemde laboratuvar tarafından doğrulanmış vaka sayısı 2.041 oldu, geçen yıl bu dönemde laboratuvarda doğrulanan 207 vakaya ve 30 vakaya kıyasla %3.800 artış yaşandı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR